Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів громадян. ПДФО та ЄСВ з плати за вчинення приватним нотаріусом нотаріальних дій

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДФО та ЄСВ з плати за вчинення приватним нотаріусом нотаріальних дій

 

Чи повинне підприємство сплачувати ПДФО та ЄСВ з плати за вчинення приватним нотаріусом нотаріальних дій?

м. Львів

 

ПКУ відносить діяльність приватних нотаріусів до незалежної професійної діяльності.

Порядок оподаткування доходів, отриманих приватними нотаріусами від ведення незалежної професійної діяльності, прописано у ст. 178 ПКУ.

Згідно з п. 178.7 ПКУ приватні нотаріуси самостійно відповідно до даних, указаних ними в річній декларації про майновий стан і доходи, проводять розрахунок та сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) із сум доходів, отриманих ними від провадження незалежної нотаріальної діяльності.

Ураховуючи наведене вище, щоб уникнути подвійного оподаткування, податковий агент при виплаті приватному нотаріусу доходу, безпосередньо пов’язаного з веденням незалежної нотаріальної діяльності, не повинен утримувати ПДФО у джерела виплати, якщо таким приватним нотаріусом надано копії довідки про взяття на облік за ф. № 4-ОПП (див. п. 178.5 ПКУ). Зауважимо: у цій довідці в обов’язковому порядку перед прізвищем, іменем та по батькові фізичної особи — нотаріуса має бути вказано вид професійної діяльності — «Приватний нотаріус» (див. лист ДПСУ від 17.01.2013 р. № 1004/7/18-3117).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ податковий агент відображає виплачений приватному нотаріусу дохід, пов’язаний із веденням незалежної нотаріальної діяльності, з ознакою доходу «157».

Приклад. У квітні 2013 року приватний нотаріус Бондарь А. С. (ідентифікаційний номер 2777777777) надав підприємству нотаріальні послуги. Плата за вчинення нотаріальних дій склала 150 грн. Оплату нотаріальних послуг здійснено у квітні 2013 року. Нотаріусом було надано копію довідки про взяття його на облік як платника податків за ф. № 4-ОПП.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід нотаріуса відображається так:

 

Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 2 квартал 2013 року

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

78

2777777777

150

00

150

00

157

<…>

 

Якщо з будь-яких причин указану довідку за ф. № 4-ОПП не було отримано, то суб’єкт господарювання — податковий агент зобов’язаний утримати ПДФО у джерела виплати в загальному порядку за ставкою 15 (17) %. Тобто в цьому випадку нотаріусу має бути виплачено дохід за мінусом податку на доходи. Якщо ж нотаріусу було виплачено всю суму, указану в документі, що підтверджує отримання ним грошових коштів за вчинені нотаріальні дії та є підставою для оплати, без вирахування ПДФО, то суб’єкт господарювання повинен сплатити ПДФО за рахунок власних коштів. У цьому випадку для визначення бази обкладення ПДФО необхідно застосувати «натуральний» коефіцієнт, установлений п. 164.5 ПКУ.

Нагадаємо: суб’єкт господарювання повинен сплатити ПДФО до бюджету з оподатковуваного доходу:

одночасно з перерахуванням грошових коштів приватному нотаріусу, якщо дохід нотаріусу виплачується шляхом безготівкового розрахунку (п.п. 168.1.2 ПКУ);

протягом банківського дня, наступного за днем виплати доходу, якщо виплата доходу здійснюється готівкою (п.п. 168.1.4 ПКУ).

Щодо відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ оподатковуваного доходу, виплаченого приватному нотаріусу, від якого не було отримано довідку за ф. № 4-ОПП, зазначимо таке. На наш погляд, якщо на документі, який підтверджує отримання доходу приватним нотаріусом, стоїть печатка*, що містить зображення Державного Герба України, слова «приватний нотаріус», прізвище, ім’я та по батькові приватного нотаріуса, найменування нотаріального округу, а надані та вказані в такому документі послуги пов’язані з веденням нотаріальної діяльності, податковий агент, незважаючи на те що копію довідки за ф. № 4-ОПП ним отримано не було, може відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такий дохід з ознакою доходу «157». Такої ж думки дотримується і Н. Філіпповських, головний державний податковий ревізор-інспектор відділу оподаткування доходів фізичних осіб ДПСУ (див. рубрику «Думка офіційних органів» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 62, с. 47).

* Печатка приватного нотаріуса виготовляється за єдиним зразком та описом, установленим наказом Мін’юсту від 24.12.2012 р. № 1924/5.

Разом із тим, на сьогодні в Єдиній базі податкових знань, розміщеній на офіційному сайті ДПСУ, є роз’яснення податківців, в якому вони пропонують відображати суму доходу, виплаченого нотаріусу, від якого не було отримано довідку про взяття на облік за ф. № 4-ОПП, з ознакою доходу «102» як дохід, виплачений за цивільно-правовим договором. Ураховуючи, що для такого оподатковуваного доходу, виплаченого приватному нотаріусу, Порядком № 1020 не передбачено окрему ознаку доходу, вважаємо за можливе відображати його як з ознакою доходу «157», так і з ознакою доходу «102».

Що стосується єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), то п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 осіб, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю (зокрема нотаріальною), віднесено до платників ЄСВ. Такі особи обчислення та сплату сум ЄСВ здійснюють самостійно
(п.п. 4.5.1 Інструкції № 21-5). Тому суб’єкт господарювання, який виплачує приватному нотаріусу дохід, безпосередньо пов’язаний з веденням незалежної нотаріальної діяльності, ЄСВ з нього справляти не повинен у разі надання таким нотаріусом копії повідомлення про взяття його на облік в органах Пенсійного фонду України як фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність (див. листи Пенсійного фонду України від 01.03.2011 р. № 3954/03-30 та від 19.03.2012 р. № 6183/03-20).

У звіті про ЄСВ (додаток 4) дохід від провадження нотаріальної діяльності, нарахований (виплачений) приватному нотаріусу, з якого не справляється ЄСВ, суб’єкти господарювання не відображають.

Якщо ж приватний нотаріус не надав суб’єкту господарювання, який виплачує йому дохід, копію вказаного вище повідомлення, то останній зобов’язаний утримати з такого доходу нотаріуса ЄСВ у розмірі 2,6 % та нарахувати на нього ЄСВ у розмірі 34,7 %. У звіті про ЄСВ дохід нотаріуса, що обкладається ЄСВ, відображається як дохід, отриманий за цивільно-правовим договором за надані послуги.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі