Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів громадян. Право на ПСП: якщо працівник займається незалежною професійною діяльністю

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Право на ПСП: якщо працівник займається незалежною професійною діяльністю

 

У березні 2013 року на підприємство було працевлаштовано за сумісництвом працівника на 0,25 окладу. У цьому ж місяці він подав заяву про застосування ПСП у звичайному розмірі. При цьому він повідомив, що перебуває на обліку в податковій як особа, яка займається незалежною адвокатською діяльністю. Чи можна до його зарплати застосувати ПСП? Якщо так, то чи можна ПСП застосувати до його зарплати за першу половину місяця, якщо заздалегідь відомо, що база оподаткування його місячної заробітної плати буде менше суми ПСП, яка до неї застосовується (тобто в кінці місяця сума ПДФО, що підлягає перерахуванню до бюджету з його зарплати, дорівнюватиме нулю)?

(м. Донецьк)

 

Якщо заробітна плата, нарахована працівнику, який, крім роботи на цьому підприємстві, займається незалежною професійною діяльністю, за місяць, не перевищить граничного розміру доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (далі — ПСП), він матиме право на застосування до його зарплати ПСП на загальних підставах. Пояснимо, чому.

Відповідно до п. 169.1 ПКУ в загальному випадку працівник має право на зменшення суми заробітної плати, нарахованої за місяць, на суму ПСП, якщо її розмір не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на ПСП, розрахованого відповідно до п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2013 році — 1610 грн.).

Не може бути застосована ПСП до:

доходів працівника інших, ніж заробітна плата;

заробітної плати, яку платник податків отримує протягом звітного податкового місяця одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від ведення підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності (п.п. 169.2.3 ПКУ).

Виходить, що в цьому випадку фізособа не може застосувати ПСП до своїх доходів від ведення незалежної адвокатської діяльності. Водночас норми ПКУ не містять заборони на застосування ПСП до заробітної плати такої особи, яку вона, будучи найманим працівником, отримує одночасно з доходами від провадження незалежної адвокатської діяльності.

Оскільки, п.п. 169.2.1 ПКУ встановлено право платника податків зменшити на суму ПСП загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати, то роботодавець не має права застосувати пільгу до частини зарплати за місяць. У ситуації, описаній у запитанні (тобто коли база оподаткування зарплати працівника менше розміру застосованої до неї ПСП), на наш погляд, роботодавець може одноразово при виплаті працівникові суми зарплати за першу половину місяця (авансу) перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), утриманий із такої суми. За підсумками місяця на суму перерахованого в аванс ПДФО утворюється переплата з ПДФО, яку буде зараховано в рахунок майбутніх платежів.

 

 Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі