Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів громадян. З фізособою укладено два ЦПД в одному місяці: як заповнювати звіт про ЄСВ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

З фізособою укладено два ЦПД в одному місяці: як заповнювати звіт про ЄСВ?

 

Протягом квітня 2013 року з фізичною особою укладено два цивільно-правові договори про виконання робіт: перший — з 1 по 12 квітня, другий — з 18 по 26 квітня 2013 року. Акти виконаних робіт закрито у квітні 2013 року, у цьому ж місяці нараховано винагороди за виконані роботи (сума винагороди за першим договором — 2400 грн., за другим — 1800 грн.). Як заповнити таблиці 5 і 6 звіту про ЄСВ (додатка 4)?

(м. Донецьк)

 

 

Відповідно до Порядку № 22-2 таблиця 5 додатка 4 (призначена для реєстрації застрахованих осіб у відповідному реєстрі та подається страхувальником, зокрема, у разі, коли було укладено або розірвано цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) з фізичною особою (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності згідно з відомостями Держреєстру*).

* Зауважимо: перевірити відповідність видів діяльності можна тільки отримавши від підприємця копію витягу з Держреєстру.

У листі Пенсійного фонду від 07.02.2013 р., де надано методичні рекомендації щодо заповнення звітів про ЄСВ, у тому числі додатка 4, зазначено, що в реквізиті 10 таблиці 5 відображається у відповідній графі дата початку строку дії ЦПД та дата закінчення строку його дії. Отже, якщо у звітному місяці з однією фізичною особою було укладено та розірвано два ЦПД, то в таблиці 5 на таку особу необхідно заповнити два рядки. Наведемо приклад заповнення таблиці 5 додатка 4.

У таблиці 6 інформація про фізичну особу, з якою було укладено два цивільно-правові договори, відображається в одному рядку, при цьому:

— у графі 9 указується код категорії застрахованої особи «26»;

— у графі 15 — загальна кількість календарних днів, протягом яких фізособа перебувала в цивільно-правових відносинах з підприємством (у нашому випадку — 21);

— у графі 16 — загальна сума винагород за ЦПД, нарахована у звітному місяці (у нашому випадку — 4200 грн.);

— у графі 17 — сума, зазначена у графі 16, з урахуванням максимальної бази нарахування ЄСВ. У квітні 2013 року максимальна база нарахування ЄСВ становить 19499 грн. Оскільки загальна сума винагороди за виконані роботи (4200 грн.) не перевищує зазначену величину, до графи 17 потрапить уся сума із графи 16;

— у графі 18 — сума утриманого ЄСВ. У нашому випадку сума ЄСВ у частині утримань становить 109,20 грн. (4200 грн. х 2,6 : 100).

Наведемо на с. 29 приклад заповнення таблиці 6 додатка 4.

На завершення нагадаємо: якщо фізична особа планує працювати не за трудовим, а за цивільно-правовим договором систематично, їй необхідно зареєструватися як підприємець. У чинному законодавстві відсутнє визначення поняття систематичності. На практиці використовується визначення, надане в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» від 25.04.2003 р. № 3: систематичною вважається діяльність, що здійснюється не менше трьох разів протягом одного календарного року.

 

 Катерина Скрипкіна

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі