Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Звільнення у відпустці для догляду за дитиною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Звільнення у відпустці для догляду за дитиною

 

Працівниця підприємства зараз перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи може вона звільниться в останній день такої відпустки за угодою сторін? Чи потрібно відображати дату звільнення такої працівниці у звітності з ЄСВ та в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

(м. Донецьк)

 

За наявності домовленості між працівницею, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, та роботодавцем про припинення трудового договору на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП (за угодою сторін) такий договір може бути припинено у строк, визначений сторонами, у тому числі й в останній день перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною. Річ у тім, що заборони, установлені ст. 184 КЗпП на звільнення жінок, які мають дітей віком до 3 років, і ст. 40 КЗпП на звільнення в період перебування працівника у відпустці, поширюються виключно на випадки звільнення працівників з ініціативи роботодавця. А звільнення за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) не є звільненням з ініціативи роботодавця.

Що стосується звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), то роботодавець зобов’язаний проставити дату звільнення такої працівниці у графі 10 таблиці 5 додатка 4, із зазначенням у графі 12 цієї таблиці підстави, за якою було припинено трудові відносини з такою працівницею (у нашому випадку це буде п. 1 ст. 36 КЗпП). Якщо при проведенні остаточного розрахунку з цією працівницею їй було нараховано будь-які виплати (наприклад, компенсація за невикористані дні відпусток), то дані про нараховані суми та утриманий із них ЄСВ необхідно буде відобразити в таблиці 6 додатка 4.

А от необхідність указувати таку працівницю в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, що формується за квартал, в якому відбулося її звільнення, та проставляти дату її звільнення у графі 7 цього розрахунку безпосередньо залежить від наявності нарахованої та/або виплаченої їй у цьому кварталі зарплати. Такий висновок випливає з положень:

п.п. «б» п.п. 176.2 ПКУ, що зобов’язують податкового агента формувати та подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ тільки в разі нарахування (виплати) доходів на користь фізичних осіб у такому кварталі;

п. 3.7 Порядку № 1020, у якому зазначено, що графа 7 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюється лише на тих фізичних осіб, які були звільнені у звітному періоді за місцем роботи, де вони отримували дохід у вигляді заробітної плати, або звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у звітному періоді.

Отже, якщо у звітному кварталі, на який припаде дата звільнення працівниці, їй не буде нараховано (виплачено) дохід у вигляді зарплати, то незважаючи на те, що її буде звільнено в одному з місяців такого кварталу, інформацію про неї (і, зокрема, про дату звільнення) у графах Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за цей квартал відображати не потрібно. Це підтверджують і податківці в роз’ясненні, розміщеному в ЄБПЗ* у підкатегорії 160.26.

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua

Якщо ж у звітному кварталі працівниці буде нарахована (виплачена) зарплата (наприклад, компенсація за невикористані дні відпустки, що входить до складу фонду додаткової заробітної плати), то відображення даних щодо такої працівниці в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за цей квартал є обов’язковим. У цьому випадку суму нарахованої компенсації підприємство має відобразити в Податковому розрахунку з ознакою доходу «101», а у в графі 7 проставити дату звільнення такої працівниці.

 

Марія Соломіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі