Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Якщо працівник прописаний в іншому місті: особливості оформлення листка непрацездатності

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо працівник прописаний в іншому місті: особливості оформлення листка непрацездатності

 

На харківському підприємстві працевлаштовано працівника, який згідно з відміткою в паспорті прописаний у Житомирі, але наразі проживає та працює в Харкові. Перебуваючи в щорічній відпустці в Житомирі він захворів, що підтверджується листком непрацездатності, виданим за місцем прописки такого працівника (у Житомирі). Чи має на листку непрацездатності стояти підпис головлікаря медзакладу, який видав листок непрацездатності, що підтверджує дозвіл на видачу листка непрацездатності, оскільки він виданий не харківським (де знаходиться підприємство), а житомирським закладом охорони здоров’я?

(м. Харків)

 

Підставою для нарахування оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності, що надається Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП), є належно оформлений та виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Зауважимо: порядок заповнення листків непрацездатності прописано в Інструкції № 532, а порядок та умови їх видачі, продовження та обліку — в Інструкції № 455.

Згідно з п. 1.9 Інструкції № 455 листок непрацездатності в амбулаторно-поліклінічних закладах видається лікуючим лікарем (фельдшером) переважно за місцем проживання чи роботи громадянина. У разі якщо тимчасова непрацездатність настала не за його постійним місцем проживання чи роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо), то листок непрацездатності видається за місцем тимчасового перебування такого громадянина з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичного закладу на кількість днів непрацездатності. Він в обов’язковому порядку засвідчується підписом головлікаря (підпис проставляється у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю») та круглою печаткою лікувально-профілактичного закладу (див. п. 1.10 Інструкції № 455 і п. 3.8 Інструкції № 532).

Оскільки з умов запитання випливає, що працівник отримав листок непрацездатності саме за місцем реєстрації згідно з відміткою в паспорті, то дозвільний підпис головлікаря, засвідчений круглою печаткою закладу охорони здоров’я, на ньому стояти не повинен.

Водночас, ураховуючи, що підприємство, яке нараховуватиме лікарняні за таким листком непрацездатності, виданим у м. Житомирі, знаходиться в м. Харкові, щоб уникнути непотрібних запитань від фахівців ФТВП, які проводять перевірку правомірності використання коштів ФТВП, рекомендуємо комісії (уповноваженому) із соціального страхування у протоколі засідання (рішенні уповноваженого) указати, що тимчасова непрацездатність у працівника настала за місцем його реєстрації згідно з відміткою в паспорті в період перебування в щорічній відпустці в м. Житомирі.

Крім того, роботодавцю не слід забувати: оскільки тимчасова непрацездатність у працівника настала в період його щорічної відпустки, то таку відпустку має бути продовжено або перенесено на інший період (ст. 80 КЗпП та ст. 11 Закону про відпустки). Про те, як оформити таке продовження (перенесення), читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, спецвипуск № 4, с. 41.

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі