Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації заробітної плати

Редакція ПБО
Лист від 07.05.2013 р. № 708/0/4-13

Щодо індексації заробітної плати

Лист від 07.05.2013 р. № 708/0/4-13

 

З метою вирішення питань, що виникли у судовій практиці, та розглянувши звернення заступника голови апеляційного суду Полтавської області щодо індексації заробітної плати та визначення строку звернення до суду, судова палата у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ зазначає таке.

Запитання: Чи є індексація складовою частиною заробітної плати та чи поширюється на позов про її стягнення строк звернення до суду?

Відповідь: Індексацію заробітної плати передбачено законом.

Згідно з частиною шостою статті 95 КЗпП заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до статті 33 Закону України «Про оплату праці» у період між переглядом розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством.

Індексація заробітної плати здійснюється на підставі Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078.

Індексація грошових доходів населення — встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (стаття 1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення»).

Об’єктом індексації грошових доходів населення є оплата праці (грошове забезпечення) як грошовий дохід громадян, одержаний ними в гривнях на території України і який не має разового характеру (частина перша статті 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», пункт 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078).

Структуру заробітної плати визначено у статті 2 Закону України «Про оплату праці», якою передбачено існування основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій (частина друга статті 2 Закону України «Про оплату праці»).

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, входять до складу фонду додаткової заробітної плати згідно з підпунктом 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13 січня 2004 р. № 5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 січня 2004 р. за № 114/8713.

Згідно з частиною другою статті 233 КЗпП у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Таким чином, індексація є складовою частиною заробітної плати, є додатковою заробітною платою і, у разі порушення законодавства про оплату праці в частині її виплати, працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому індексації заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

 

Заступник Голови П. Гвоздик



коментар редакції

Стягнення індексації заробітної плати:
строк позовної давності не обмежено

Як відомо, індексація грошових доходів населення проводиться в разі, якщо величина індексу споживчих цін, обчислена за правилами ст. 4 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» у редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV, перевищила поріг індексації, який установлено в розмірі 101 % (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 6, с. 34).

Згідно з п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані у гривнях на території України, що не мають разового характеру. Серед інших виплат, указаних у цьому пункті, індексації підлягає заробітна плата, зокрема:

— оплата праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів) та відрядних розцінок;

— доплати, надбавки, премії, що мають постійний характер.

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, належать до фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5), який, у свою чергу, входить до фонду оплати праці.

Обов’язок роботодавця виплачувати заробітну плату своєчасно та в повному розмірі є основною умовою трудового договору. Проте, як і за цивільними договорами, за трудовими договорами можливі випадки невиконання стороною своїх обов’язків або неналежного їх виконання. Отже, порушуються права іншої сторони.

Із ч. 2 ст. 233 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. випливає, що в разі порушення законодавства про оплату праці строк звернення працівника до суду з позовом (до комісії з трудових спорів із заявою) про стягнення належної йому заробітної плати не обмежено. Тобто, інакше кажучи, строк позовної давності, протягом якого працівник може звернутися до суду (комісії з трудових спорів), до заробітної плати не застосовується. Детальніше про це ми писали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 33, с. 46.

А оскільки індексація є складовою частиною заробітної плати (належить до додаткової заробітної плати // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 76, с. 4), то з метою її стягнення працівник має право звернутися до суду з відповідним позовом (до комісії з трудових спорів — із заявою) без обмеження будь-яким строком. Це і підкреслює Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі, що коментується.

 

Наталя Білова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі