Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Фізособи не звільняються від сплати земельного податку за надані платникам ФСП земельні ділянки без реєстрації договорів оренди у держземкадастрі

Редакція ПБО
Стаття

Фізособи не звільняються від сплати земельного податку за надані платникам ФСП земельні ділянки без реєстрації договорів оренди у держземкадастрі*

 

Чи звільняються від сплати земельного податку ФО за земельні ділянки, земельні частки (паї), які передані в оренду платнику ФСП, якщо договори оренди укладені, але не зареєстровані в державному земельному кадастрі?

 

Відповідно до п. 281.3 ст. 281 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), від сплати податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку.

Згідно із ст. 125 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III, зі змінами та доповненнями (далі — ЗКУ), право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 ЗКУ).

Статтею 25 Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі», із змінами і доповненнями, визначено, що орендар земельної ділянки зобов’язаний, зокрема, приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку.

Оскільки права оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав, то фізичні особи не звільняються від сплати земельного податку за земельні частки (паї), що передані в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку на підставі договору оренди, який не зареєстрований в державному земельному кадастрі.

 

За матеріалами підкатегорії 200.04
Єдиної бази податкових знань, розміщеної
на офіційному сайті ДПСУ: sts.gov.ua

 

* Див. також матеріал на с.43. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі