Теми статей
Обрати теми

Штрафні санкції за порушення 10-тисячного обмеження не застосовується до сторони, яка приймає готівку

Редакція ПБО
Лист від 27.04.2005 р. № 11-113/1430-4321

Національний банк України

Штрафні санкції за порушення 10-тисячного обмеження не застосовується до сторони, яка приймає готівку

Лист від 27.04.2005 р. № 11-113/1430-4321

 

Департамент готівково-грошового обігу Національного банку України розглянув лист <…> щодо граничної суми готівкових розрахунків і повідомляє.

Відповідно до останнього абзацу пункту 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637, у разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену граничну суму (10000 грн.) кошти в розмірі перевищення встановленої суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кінець дня платника готівки одноразово в день здійснення цієї операції з подальшим порівнянням одержаної розрахункової суми із затвердженим лімітом каси. Якщо в результаті такого порівняння встановлений ліміт каси буде перевищено, то до підприємства — платника готівки можуть бути застосовані штрафні санкції органами контролю відповідно до діючого законодавства України (зокрема, Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки»).

Поширення встановлених обмежень на осіб, які приймають готівку, зазначеним вище Положенням не передбачено .

У той же час слід зазначити, що застосування санкцій, встановлених Указом, є прерогативою органів контролю, зокрема, Державної податкової адміністрації України (стаття 3 Указу). У зв’язку з цим за більш детальним роз’ясненням щодо застосування санкцій, визначених Указом (у тому числі і стосовно поширення вищезгаданих обмежень), на нашу думку, доцільно звернутися до відповідних органів контролю.

 

Виконавчий директор
 з питань готівково-грошового обігу
 О. Толстой

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі