Теми статей
Обрати теми

Придбання працівником товарів (послуг): правова природа та 10-тисячне обмеження

Редакція ПБО
Лист від 01.09.2006 р. № 11-113/3225-9206

Національний банк України

Придбання працівником товарів (послуг): правова природа та 10-тисячне обмеження

Лист від 01.09.2006 р. № 11-113/3225-9206

 

Національний банк України розглянув лист про можливість відшкодування підприємством своєму працівнику витрачених ним власних готівкових грошових коштів на придбання товарно-матеріальних цінностей для потреб підприємства та повідомляє.

На сьогодні питання придбання працівниками для свого підприємства товарно-матеріальних цінностей за власні готівкові грошові кошти та правомірність їх подальшого відшкодування підприємством врегульовано не вимогами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення), а на законодавчому рівні, зокрема, вимогами ст. 1158 і 1160 Цивільного кодексу України (що стосуються права особи, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, вимагати від цієї особи відшкодування фактично здійснених витрат за умови подання звіту про здійснення цих витрат), а також ст. 121 Кодексу законів про працю України (щодо права працівника підприємства на відшкодування витрат власних грошових коштів та отримання інших компенсацій, у тому числі у зв’язку зі службовим відрядженням).

У разі придбання працівником підприємства за власні готівкові грошові кошти товарно-матеріальних цінностей для потреб підприємства він діє від імені підприємства — юридичної особи, і на такі розрахунки відповідно поширюються вимоги п. 2.3 Положення, якими передбачено, що готівкові розрахунки одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами обмежені граничною сумою в розмірі 10000 (десять тисяч) гривень (постанова Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32). Водночас кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Таким чином, якщо фізична особа — працівник підприємства придбала за власні готівкові грошові кошти товарно-матеріальні цінності для потреб підприємства в іншого підприємства (підприємця) протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами на суму, що перевищує зазначену вище граничну суму — 10 тис. грн., то це є порушенням п. 2.3 Положення.

 

Виконавчий директор
 з питань готівково-грошового обігу
О. Толстой

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі