Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо директор заплатив податки за рахунок власних коштів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо директор заплатив податки за рахунок власних коштів

 

У зв’язку з відсутністю грошових коштів на поточному рахунку підприємства директор підприємства сплатив зобов’язання підприємства з податку на прибуток за рахунок власних коштів. Чи можна відшкодувати директору понесені ним витрати на підставі поданого Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт?

(м. Донецьк)

 

Перераховувати податкові зобов’язання підприємства від свого імені директор не має права. Відповідно до п. 36.4 ПКУ виконання податкового обов’язку може здійснюватися платником податку самостійно або за допомогою свого представника. Заборонено будь-яке відступлення грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам (п. 87.7 ПКУ). Тому однозначно директор не може перерахувати платіж у рахунок сплати податків, платником яких є підприємство, від свого імені. Контролюючими органами така операція може бути розцінена як сплата податку іншою особою, ніж платником.

Таким чином, якщо директор зважаючи на відсутність коштів на банківському рахунку підприємства прийняв рішення сплатити податкове зобов’язання підприємства з податку на прибуток за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням, то він повинен діяти від імені підприємства. Як платник у цьому випадку виступає підприємство.

У зв’язку з тим, що до посадових обов’язків директора не може входити сплата до бюджету податкових зобов’язань підприємства за рахунок власних коштів, відносини, що виникають у цій ситуації, виходять за межі трудових та водночас вписуються в межі цивільно-правових відносин. Виконання працівником дій в інтересах підприємства може здійснюватися або за договором доручення* (відносини регулюються гл. 68 ЦКУ), або без попереднього доручення (відносини регулюються гл. 79 ЦКУ). Детальніше про особливості цивільно-правових відносин, що виникають між підприємством та працівником у тому та в іншому випадку, читайте у статті «Купуємо за свої — звітуємо як за чужі» на с. 26.

Якщо директор діяв за договором доручення, то після його виконання він повинен подати звіт про виконання доручення (ст. 1006 ЦКУ). У разі якщо директор діяв без попереднього доручення, то повинен за першої нагоди повідомити про свої дії роботодавцю (ч. 2 ст. 1158 ЦКУ).

Зауважимо: 10-тисячне обмеження, установлене постановою Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32, у цьому випадку не діє, оскільки в цьому випадку директор від імені підприємства здійснював розрахунки з бюджетом, на які вказане обмеження не поширюється згідно з п. 2.3 Положення № 637.

Про сплату податкового зобов’язання з податку на прибуток директор може відзвітувати (повідомити) шляхом подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 05.12.2012 р. № 1276 (далі — Звіт), з додаванням до нього банківських квитанцій про сплату податків. Ураховуючи, що в цій ситуації сплату податку за свої кошти здійснив директор, він не може затверджувати Звіт. Затвердити Звіт повинна інша особа, яка має право підпису від імені підприємства (наприклад, заступник директора).

 

 Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

 

* Зауважимо: у цьому випадку договір доручення може бути підписано іншим працівником, який має на це повноваження (наприклад, заступником директора або головним бухгалтером, який має довіреність на підписання договорів від імені підприємства).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі