Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Підприємці-«спрощенці», які отримують пенсію за вислугу років, не звільняються від сплати ЄСВ за себе

Редакція ПБО
Новини від 10.01.2013 р. № 28478/

Підприємці-«спрощенці», які отримують пенсію за вислугу років, не звільняються від сплати ЄСВ за себе

 

Пенсійний фонд України в листі від 10.01.2013 р. № 28478/Д-4 розглянув особливості сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування.

Фонд нагадав, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV пенсіонер — це особа, яка відповідно до цього Закону отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім’ї, які отримують пенсію в разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.

Законом № 1058 передбачені такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв’язку із втратою годувальника та пенсія з інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Ураховуючи вищезазначене, фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 p. № 2262-XII, не звільняються від сплати ЄСВ.*

 

* Додамо, що, враховуючи зазначені вище положення, у цьому висновку йдеться про підприємців-єдиноподатників у частині сплати ЄСВ за себе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі