Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Амортизація під час простою

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Амортизація під час простою

 

Чи можна амортизувати загальновиробничі основні засоби під час простою виробництва (відсутності замовлень)?

(м. Жовті Води)

 

Мабуть, запитання зумовлене спробою знайти певну аналогію з нормою, згідно з якою амортизація припиняє нараховуватися в разі переведення об’єкта основних засобів на консервацію (п. 29 П(С)БО 7; п. 146.15 ПКУ). Однак простій, спричинений відсутністю замовлень, не може вважатися підставою для припинення амортизації, якщо не було прийнято спеціальне рішення про виведення об’єкта з експлуатації та переведення його на консервацію у зв’язку з простоєм виробництва (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 59, с. 18; 2009, № 50, с. 21).

Цей висновок підтверджує також § 55 МСБО 16, згідно з яким амортизацію не припиняють, коли актив не використовують або він вибуває з активного використання, допоки актив не буде амортизовано повністю. Проте, згідно з методами амортизації, що використовуються, амортизація може дорівнювати нулю, якщо немає виробництва (ідеться про виробничий метод). Податківці в «докодексні» часи також не мали нічого проти продовження амортизації основних засобів, що простоюють у зв’язку з тимчасовою відсутністю виробництва або його сезонним характером (див. «Вісник податкової служби України», 2010, № 17, с. 2).

Далі слід звернути увагу, що йдеться про загальновиробничі основні засоби, тобто про такі об’єкти, які хоча й пов’язані з виробництвом, але не належать до конкретного виду продукції, що виробляється. Утім, як ми знаємо, тільки один із п’яти методів амортизації, що застосовуються, — виробничий — ставить її нарахування у пряму залежність від обсягів, а отже, і самого факту наявності (відсутності) виробництва* (п. 26 П(С)БО 7; п.п. 145.1.5 ПКУ). Оскільки йдеться про загальновиробничі основні засоби, то виробничий метод навряд чи застосовуватиметься, оскільки витрати у вигляді амортизації таких основних засобів не відносяться на конкретний вид продукції, що виробляється.

У період дії ПКУ в ЄБПЗ з’явилися неоднозначні консультації. В одній із них (ЄБПЗ, розд. 110.07.04, наразі втратила чинність) було зазначено, що платник має право включити до витрат витрати на утримання технічного обладнання, понесені під час простою. В іншій же консультації (ЄБПЗ, розд. 110.09.01, на сьогодні є чинною) вказано, що в разі призупинення господарської діяльності платник повинен вивести основні засоби з експлуатації та припинити нарахування амортизації. З останньою думкою не можна погодитися як зважаючи на описані вище «бухоблікові» правила, так і через те, що навіть у разі простою основні засоби піддаються моральному зносу. Що стосується судів, то передбачити їх позицію за наявними рішеннями доволі складно, однак суди, імовірно, також схиляються до того, що визначальним у питанні припинення нарахування амортизації на основні засоби, що простоюють, є рішення підприємства про виведення об’єктів, що простоюють, з експлуатації (див. постанову Сумського окружного адміністративного суду від 02.08.2010 р. у справі № 2а-892/10/1870).

Таким чином, амортизацію загальновиробничих основних засобів без прийняття рішення про виведення об’єкта з експлуатації не припиняють. Інша річ, що в разі такої амортизації виникає питання про те, куди відносити відображені у зв’язку з її нарахуванням загальновиробничі витрати, які і в бухобліку, і в податковому обліку потрібно розподіляти виходячи з нормальної виробничої потужності та в розподіленій частині відносити на собівартість (п. 11 П(С)БО 16; п. 138.8 ПКУ). Вважаємо, що в бухобліку нарахування амортизації в цьому випадку все одно слід відображати проводкою Дт 91 — Кт 13, у разі відсутності виробництва, але наявності реалізації — списувати всю суму амортизації на собівартість реалізації (Дт 90 — Кт 91).

У разі ж відсутності як виробництва, так і реалізації нараховану амортизацію слід відносити до інших витрат (Дт 949 — Кт 13).

У податковому обліку ця амортизація за підсумками податкового періоду потраплятиме відповідно в першому випадку до рядка 05.1 декларації з податку на прибуток, а в другому — до рядка 06.4.39 додатка ІВ до декларації.

 

Максим Нестеренко, економіст-аналітик

 

* У разі тривалих простоїв основних засобів, що амортизуються виробничим методом, рекомендується переглядати метод нарахування амортизації (п. 28 П(С)БО 7) і все одно нараховувати амортизацію — іншим методом, замість виробничого. Аргументом на користь такого підходу є моральний знос об’єктів основних засобів, що простоюють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі