Теми статей
Обрати теми

Вивезення за договором підряду

Редакція ПБО
Лист від 12.06.2013 р. № 7772/7/99-99-19-04-02-17
img 1

ПДВ

img 2

Вивезення за договором підряду*

Лист Міністерства доходів і зборів України від 12.06.2013 р. № 7772/7/99-99-19-04-02-17

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист ДП <…> щодо оподаткування податком на додану вартість операції з постачання літака нерезиденту і повідомляє.

Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) об’єктом оподаткування ПДВ, зокрема, є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу та вивезення товарів за межі митної території України.

В разі експорту товарів датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг відповідно до пункту 187.1 статті 187 Кодексу вважається дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — або дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата послуг, що підлягають постачанню, або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту відповідно до пункту 195.1 статті 195 Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою.

Як зазначено в запиті ДП <…>, умовами контракту на поставку літака передбачено, що до підписання акта прийому-передачі літака та оформлення вантажної митної декларації допускається здавання літака поетапно, що оформлюється актом виконаних робіт.

Враховуючи викладене, на дату оформлення акта виконаних робіт по частковому виготовленню літака у ДП <…> (продавець) виникають податкові зобов’язання з ПДВ на вартість виконаних робіт, які відповідно до вимог пункту 186.2 статті 186 Кодексу щодо визначення місця постачання послуг оподатковуються ПДВ за ставкою 20 %.

При подальшому постачанні літака покупцю-нерезиденту на дату оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, у продавця ДП <…> виникають податкові зобов’язання з ПДВ на всю вартість поставленого товару (літака) з правом застосування нульової ставки ПДВ.

При цьому, відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Зміна номенклатури товарів також є зміною суми компенсації їх вартості, оскільки один вид товарів кількісно або вартісно зменшується, а інший — на відповідну кількість або суму збільшується.

Таким чином, на дату оформлення митної декларації на літак, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, продавець ДП <…> в обов’язковому порядку повинен виписати розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, виписаної попередньо на вартість виконаних робіт по виготовленню літака з відповідним зменшенням податкових зобов’язань, нарахованих на вартість поставлених послуг по частковому виготовленню літака, та виписати іншу податкову накладну на всю вартість літака, що експортується, із відповідним відображенням експортної операції у податковій декларації з ПДВ.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

 

* Див. також матеріал на с. 37. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі