Теми статей
Обрати теми

Щодо бухгалтерського обліку лікарняних та ЄСВ на них

Редакція ПБО
Лист від 27.09.2013 р. № 31-08410-07-27/28296
img 1

абзука обліку

img 2

Щодо бухгалтерського обліку лікарняних та ЄСВ на них

Лист Міністерства фінансів України від 27.09.2013 р. № 31-08410-07-27/28296

 

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку розрахунків, пов’язаних з оплатою тимчасової непрацездатності працівників, повідомляє.

Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291 (із змінами), нарахування суми оплати працівникам перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів підприємства, в бухгалтерському обліку відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» і кредитом субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

Нарахування допомоги по тимчасовій непраце­здатності, що виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд), відображається за дебетом субрахунку 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» і кредитом субрахунку 663.

Нарахування єдиного соціального внеску, що нараховується на загальну суму лікарняних, а саме за рахунок коштів підприємства та коштів Фонду, відображається за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

 

Директор Департаменту податкової, митної політики
 та методології бухгалтерського обліку М. Чмерук






коментар редакції


img 3

Відображаємо лікарняні в бухгалтерському обліку: позиція Мінфіну

 

Мінфін висловив свою думку щодо бухгалтерського обліку виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Зокрема, відомство настійно рекомендує відображати нарахування суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця та єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) на суму лікарняних за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Дозволимо собі не погодитися з категоричністю Мінфіну щодо рахунка, з яким повинна йти кореспонденція за дебетом при відображенні витрат на оплату перших п’яти днів хвороби та на сплату ЄСВ. На наш погляд, ви можете використовувати й інші рахунки обліку витрат — 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут». Такий підхід підтверджують вимоги чинних Методрекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості, затверджених наказом Міністерства промислової політики України від 09.07.2007 р. № 373 (далі — Методрекомендації № 373). Згідно з цим документом оплата перших 5 днів хвороби виробничого персоналу належить до загальновиробничих витрат (п.п. 19 п. 394, п. 16 додатка 2).

Проте Мінфін в цьому питанні непохитний. Свою позицію з цього приводу відомство вже озвучувало в листі від 26.10.2011 р. № 31-08410-07-16/26368. Зверніть увагу, що дотримання рекомендацій Мінфіну може призвести до конфліктів з фахівцями Міндоходів. Адже суми, що потрапляють до складу виробничої собівартості, включаються в податковому обліку до витрат тільки в тому періоді, коли будуть визнані доходи від реалізації продукції (п. 138.4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ). А от суми, які потрапили до інших витрат, у податковому обліку відображаються в періоді їх здійснення згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку, тобто в періоді нарахування лікарняних (п. 138.5 ПКУ). У зв’язку з цим податківці можуть схилятися до запропонованого нами варіанта відображення витрат на лікарняні, який відповідає вимогам Методрекомендацій № 373.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі