Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Модернізували РРО: як подати «останній» Звіт за формою № ЗВР-1?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

звіт з РРО

img 2

Модернізували РРО: як подати «останній» Звіт за формою № ЗВР-1?

Підприємство модернізувало РРО — підключило до нього зовнішній модем для передачі до податкових органів інформації про розрахункові операції в електронній формі. Чи потрібно за місяць підключення подавати до податкових органів Звіт за формою № ЗВР1? Які обсяги розрахункових операцій у ньому відображати в такому разі?

(м. Харків)

 

Спершу нагадаємо: суб’єкти господарювання, які використовують РРО, звітують перед контролюючими органами про це, подаючи РРО-звітність. З цією метою до податкових органів щомісячно подається Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1 (затверджена наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614).

Як передбачено п. 7 ст. 3 Закону про РРО, такий Звіт суб’єкти господарювання подають податковим органам щомісячно — не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, якщо не передбачено надання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку. В останньому випадку дані про РРО-операції надходять податківцям в електронному вигляді. Тому подавати Звіт за формою № ЗВР-1 «РРО-електронізованим» суб’єктам господарювання в цьому випадку не потрібно (лист Міндоходів від 27.09.2013 р. № 12061/6/99-99-22-61-03-15/1187). Отже, з «електронізацією» РРО подання Звіту за формою № ЗВР-1 припиняється, і надалі контрольно-звітна інформація передається контролюючим органам тільки в електронному вигляді.

Також майте на увазі, що з 01.10.2013 р. діє новий Держреєстр РРО (затверджений наказом Міндоходів від 01.10.2013 р. № 522). Використання моделей, не включених до Держреєстру РРО, забороняється (п. 3 ст. 3 Закону про РРО). Тому якщо суб’єкт господарювання ще застосовує застарілі «немодернізовані» моделі РРО, то податківці їх обов’язково у строк до 01.12.2013 р. примусово розреєструють (див. лист від 07.10.2013 р. № 20223/7/99-99-22-01-03-17/1216 на с. 46; детальніше про розреєстрацію читайте на с. 11).

img 3Хоча власникам «застарілих» РРО також у цьому випадку надається і альтернативний варіант — за наявності технічної можливості до зазначеної граничної дати таку «незавершену» РРО-техніку модернізувати (саме так, як видно із запитання, і вчинило підприємство).

У будь-якому разі граничний строк розреєстрації «застарілих» РРО вже не за горами і запланований на 01.12.2013 р. А отже, листопад 2013 року буде останнім місяцем (звітним періодом), коли суб’єкти господарювання в очікуванні розреєстрації/модернізації все ще будуть довикористовувати моделі РРО, що не забезпечують передачу податківцям даних електронним способом. Тому і «останній» Звіт за формою № ЗВР-1 доведеться подати за листопад. Однак, як же відзвітувати в такому разі?

Детальні інструкції про те, як відзвітувати за останній місяць, надали столичні податківці (див. http://kyiv.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/111091.html). Їх роз’яснення, проілюстровані прикладом, підказують, як подавати звітність з РРО при переході на надання інформації дротовими та бездротовими каналами зв’язку, включаючи випадок переходу із середини місяця. Отже, Головне управління Міндоходів у м. Києві рекомендує суб’єктам господарювання подавати звітність про використання РРО в перехідній період таким чином:

до підключення до Системи зберігання та збору даних РРО дротовими та бездротовими каналами зв’язку (далі — Система) суб’єкти господарювання звітують у звичайному порядку. Тобто щомісячно подають Звіт за формою № ЗВР-1 у відведений для цього строк — не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним;

за місяць, у якому відбулося підключення суб’єкта господарювання до Системи суб’єкти господарювання подають «останній» Звіт за формою № ЗВР-1, де наводять обсяги розрахункових операцій за період такого звітного місяця до дня підключення до Системи і, відповідно, — «старту» електронної звітності. А от обсяги розрахункових операцій із дня підключення до Системи до «останнього» Звіту за формою № ЗВР-1 не заносяться;

після підключення до Системи починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за місяцем підключення) подання Звіту за формою № ЗВР-1 припиняється. Зважаючи на «електронізацію» зникає потреба в його поданні, тому такий звіт суб’єкти господарювання більше не подають. А контрольно-звітна інформація про РРО надалі передається до Системи зберігання та збору даних РРО тільки в електронній формі.

Таким чином, «останній» Звіт за формою № ЗВР-1 суб’єкт господарювання, який застосовує РРО, подає за місяць підключення до Системи (відображаючи в ньому обсяги розрахункових операцій, проведених за дні до підключення). При цьому строк подання «останнього» Звіту за формою № ЗВР-1 залишається тим самим — не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним. Як пояснювали контролюючі органи конкретніше на прикладі: якщо суб’єкт господарювання, припустимо, підключений до Системи 25 серпня, то до 15 вересня він подає Звіт за формою № ЗВР-1, де наводить обсяги розрахункових операцій, проведених до 25.08.2013 р.

Відповідно, власникам РРО, які закінчують використовувати «застарілі» моделі в листопаді 2013 року, «останній» Звіт за формою № ЗВР-1 доведеться подати за листопад 2013 року не пізніше 15 грудня 2013 року (фактично не пізніше 13 грудня 2013 року, оскільки граничний строк подання припадає на неділю), відобразивши в ньому обсяги розрахункових операцій «до» підключення до Системи (або зняття РРО з реєстрації).

На завершення — важливий акцент. Усе викладене вище щодо подання Звіту за формою № ЗВР-1 стосується суб’єктів господарювання, які використовують при проведенні готівкових розрахунків реєстратори розрахункових операцій. Саме для них змінюється звичний порядок подання РРО-звітності, і вони з «електронізацією» РРО переходять на надання контрольно-звітної інформації з РРО в електронній формі, внаслідок чого Звіт за формою № ЗВР-1 до податкових органів більше не подають.

Водночас форму Звіту за формою № ЗВР-1 (затверджена наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614) саму по собі не скасовано. Тому для суб’єктів господарювання, які не подають інформацію до органів ДПС дротовими та бездротовими каналами зв’язку (наприклад, які працюють без РРО, але з використанням КОРО та РК), у цьому випадку нічого не зміниться. Звітувати перед податківцями вони будуть, як і раніше, — щомісячно подаючи Звіт за формою № ЗВР-1 не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним. До речі, про це йшлося і в листі Міндоходів від 27.09.2013 р. № 12061/6/99-99-22-61-03-15/1187. У ньому податківці роз’яснювали: Звіт за формою № ЗВР-1 продовжують подавати суб’єкти господарювання, які згідно із Законом про РРО не застосовують РРО та проводять розрахунки з використанням КОРО і РК. Отже, для цієї категорії «безРРОшних» (які однак працюють з КОРО і РК) платників податків Звіт за формою № ЗВР-1, як і раніше, залишиться звітною формою.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі