Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. РРО виключено з Держреєстру: коли очікувати вирок?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

строки заміни РРО

img 2

РРО виключено з Держреєстру: коли очікувати вирок?

Підприємство для здійснення розрахункових операцій використовує РРО, модель якого не забезпечує передачу інформації в електронній формі. Новий Держреєстр РРО вже не містить у переліку дозволених для використання цю модель. У які строки потрібно зняти застарілий РРО з реєстрації та замінити його на новий?

(м. Харків)

 

Відповідь одна. Чим раніше, тим краще. Але податківці для заміни РРО виділили певний проміжок часу. Тому у відповіді врахуємо і його.

З 01.10.2013 р. діє новий Держреєстр РРО (затверджений наказом Міндоходів від 01.10.2013 р. № 522). При цьому в ньому залишилися тільки ті РРО, які забезпечують передання до органів доходів і зборів контрольно-звітної інформації в електронній формі.

На цю дату діяв ще старий Порядок № 614. Підстави для примусової розреєстрації РРО перелічені в п. 2.12 цього Порядку, і виключення моделі РРО з Держреєстру можна опосередковано прив’язати до однієї з цих підстав: виявлення невідповідності конструкції та/або програмного забезпечення РРО модифікації, включеній до Держреєстру. Примусова розреєстрація такого РРО (за рішенням органу доходів і зборів) повинна була б проводитись не раніше, ніж через місяць після настання відповідної підстави. Тобто в цьому випадку — 01.11.2013 р.

Згідно з новим Порядком реєстрації РРО (діє з 18.10.2013 р.) при виникненні такої підстави для скасування реєстрації РРО (п.п. 5 п. 1 гл. 4 розд. II цього Порядку) рішення про скасування реєстрації орган доходів і зборів тепер приймає не пізніше одного місяця із дня її виникнення. Тобто, як бачимо, прийняти рішення податківці можуть в будь-який день протягом місяця із дня настання підстави.

Якщо дотримуватись цього підходу, то оскільки підстава для зняття з реєстрації РРО (затвердження Держреєстру РРО, а формально невідповідність конструкції та/або програмного забезпечення РРО модифікації, включеній до Держреєстру) виникла 01.10.2013 р., у нашій ситуації розреєструвати його податківці можуть в будь-який день до 01.11.2013 р. А такі умови вимагають щонайшвидше самостійно прийняти рішення про розреєстрацію/доопрацювання старого РРО.

Однак, за роз’ясненнями фахівців Міндоходів (див. «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2013, № 38, с. 55), розреєстрація РРО в цьому «перехідному» випадку відбуватиметься згідно з п.п. 1 п. 1 (подана заява про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО), п.п. 2 п. 1 (закінчився строк служби РРО) і п. 6 гл. 4 розд. ІІ Порядку реєстрації РРО. У свою чергу, п. 6 цього Порядку передбачає, що орган доходів і зборів за місцем реєстрації РРО попереджає суб’єкта господарювання за місяць до настання строку про необхідність проведення процедури скасування реєстрації.

Тому суб’єкти господарювання, які застосовують РРО при проведенні розрахункових операцій, будуть попереджені у строк до 01.11.2013 р., а відповідно скасування реєстрації має бути здійснено до 01.12.2013 р.

Аналогічні строки попередження та здійснення скасування реєстрації озвучені фахівцями Міндоходів і в листі від 07.10.2013 р. № 20223/7/99-99-22-01-03-17/1216 (див. на с. 46 цього номера). Причому вони уточнили, що суб’єкти господарювання при проведенні розрахункових операцій можуть використовувати наявну касову техніку і вжити заходів щодо її доопрацюванню до отримання відповідного повідомлення від органу Міндоходів і протягом місяця після його отримання. Як доопрацювати/замінити РРО за новими правилами див. на с. 8 цього номера.

Утім, майте на увазі: чітко орієнтуватися на 01.12.2013 р. не варто. Адже якщо ви отримали повідомлення про розреєстрацію РРО, наприклад, 29.10.2013 р., то використовувати старий РРО можна буде тільки до 29.11.2013 р. — тобто протягом місяця із дня отримання повідомлення як попередило Міндоходів. Оскільки цією граничною датою його буде розреєстровано.

 

Наталія Дзюба, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі