Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Даруємо корпоративні права

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Даруємо корпоративні права

У мене є частка у статутному фонді товариства з обмеженою відповідальністю. Маю намір подарувати її племіннику — громадянину України. Чи виникне обов’язок сплатити податок на доходи фізосіб?

(м. Ужгород)

Перш ніж перейти до оподаткування розберемося, чи є правові підстави для передання частки у статутному фонді за договором дарування. Нагадаємо, що за умовами такого договору одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ч. 1 ст. 717 ЦКУ).

img 1Право учасника здійснити відчуження своєї частки у статутному фонді товариства закріплено в п. 4 ч. 1 ст. 116 ЦКУ і п. «д» ч. 1 ст. 10 Закону про госптовариства. Свою частку (її частину) у статутному фонді учасник товариства з відома інших учасників може продати або іншим чином відступити одному або декільком учасникам цього ж товариства (ст. 147 ЦКУ і ст. 53 Закону про госптовариства). Якщо інше не передбачено установчими документами, то відступити частку можна і третім особам. Причому якщо частка передається третій особі в інший, ніж придбання спосіб (зокрема, даруванням), вимога про переважне право учасників не працює. Майте на увазі: подарувати свою частку у статутному фонді учасник товариства з обмеженою відповідальністю може тільки в тій частині, яку він вже сплатив (ч. 3 ст. 147 ЦКУ і ст. 53 Закону про госптовариства).

Зауважимо, що для емітента корпоративних прав (ТОВ) наслідки заміни учасника полягають у необхідності:

— внести зміни до статуту з обов’язковою державною реєстрацією;

— коригувати в аналітичному обліку подальші операції з учасниками.

ТОВ у ситуації, що розглядається, не є податковим агентом і не зобов’язане подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ.

Для цілей оподаткування дарування частки у статутному фонді слід розглядати з позицій дарувальника та обдаровуваного. Для вас, шановний читачу, передання частки у статутному фонді за договором дарування — це операція з інвестиційним активом. Адже, по суті, ви передаєте корпоративні права. Операції з інвестиційними активами оподатковуються за правилами, установленими п. 170.2 ПКУ.

За підсумками звітного року платник податків за кожним фінансовим активом визначає фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток). Інвестиційний прибуток розраховується як додатна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, і його вартістю, яка визначається із суми витрат на придбання такого активу. Якщо в результаті розрахунку інвестиційного прибутку виходить від’ємне значення, воно вважається інвестиційним збитком (п.п. 170.2.3 ПКУ).

До складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається додатне значення загального фінансового результату від проведення операцій (купівлі, продажу) з інвестиційними активами (пп. 164.2.9, 170.2.6 ПКУ). А загальний фінансовий результат, у свою чергу, визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року. Інвестиційний прибуток обкладається ПДФО за ставкою 15 %.

Якщо ви даруєте свою частку іншій фізичній особі, дохід від такої операції дорівнює нулю. Відповідно, при визначенні фінансового результату за такою операцією ви отримаєте інвестиційний збиток. При цьому такий збиток не можна буде врахувати при визначенні загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами. На це прямо вказує п.п. 170.2.5 ПКУ.

Усі операції з інвестиційними активами підлягають обов’язковому декларуванню. Водночас згідно з п.п. «а» п.п. 170.2.8 ПКУ не включається до загального річного оподатковуваний дохід, отриманий платником податків протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абзаці першому п.п. 169.4.1 ПКУ. Отже, якщо дохід від продажу інвестактивів не перевищив у 2013 році 1610 грн., то декларувати операції з інвестактивами не потрібно.

Оскільки в результаті дарування корпоративного права ви, шановний читачу, отримаєте збиток, подавати річну декларацію не потрібно (за умови відсутності інших підстав для її подання, зокрема, здійснення інших операцій з інвестактивами та отримання доходу, що перевищує 1610 грн.).

Для обдаровуваного племінника частка у статутному капіталі для цілей оподаткування — це дарунок. Дарунки оподатковуються в такому ж порядку, що і спадщина, тобто відповідно до ст. 174 ПКУ. Оскільки племінник не є членом сім’ї першого ступеня споріднення*, дарунок оподатковується за ставкою 5 %. Він повинен задекларувати такий дохід та сплатити ПДФО за підсумками річної декларації про майновий стан і доходи. Річну декларацію потрібно подати до 1 травня наступного року, ПДФО сплатити до 1 серпня року, наступного за звітним.

У подальшому при визначенні фінансового результату від здійснення операцій з отриманим у дарунок корпоративним правом слід ураховувати важливий момент. Він полягає в тому, що інвестиційний актив, подарований платнику податку, вважається придбаним за вартістю, яка дорівнює сумі державного мита та ПДФО, сплаченими у зв’язку з таким даруванням (п.п. 170.2.2 ПКУ). Тобто при продажу подарованого інвестактиву можна буде врахувати тільки ці витрати.

Як бачимо, дарувати корпоративні права невигідно. Альтернатива — продати племіннику частку у статутному фонді. Причому за символічною ціною. У цьому випадку в покупця виникають витрати, які він врахує при подальших операціях з цим інвестактивом. У продавця утворюється збиток, який можна врахувати при визначенні загального фінансового результату. Як співається в одній відомій пісні, «думайте самі, вирішуйте самі…». Необхідні знання для прийняття рішення тепер у вас є.

 

Катерина Скрипкіна, податковий експерт

 

* Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються тільки його батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі всиновлені (п.п. 14.1.263 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі