Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. «Попрошу делать взносы...»: про членські внески в асоціації та об’єднання

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

«Попрошу делать взносы…»*: про членські внески в асоціації та об’єднання

Підприємство відраховує членські внески в асоціацію (або об’єднання). Як відображаються ці відрахування в податковому та бухгалтерському обліку?

(м. Маріуполь)

Мабуть, усім відомий процитований у заголовку вислів Остапа Бендера, який закликав робити внески новоспечених членів таємної «Спілки меча та орала». Однак справжні спілки, на відміну від дітища великого комбінатора, спрямовані не на «відносно легальний від’їм грошей у населення», а на представлення інтересів тих осіб, що їх утворили. Тому справжні об’єднання юридичних осіб (спілки, асоціації та ін.) належать до неприбуткових організацій (п.п. «ґ» п. 157.1 ПКУ)**. Із цього міркування й випливає порядок обліку членських відрахувань.

* І. Ільф, Є. Петров «12 стільців».

** Детально про це читайте в нашому тематичному номері, присвяченому неприбутковим організаціям («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 44).

Податковий облік. Прямої норми щодо членських внесків ПКУ не містить. Проте відповідно до п.п. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ до інших витрат належать суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перерахованих (переданих) протягом звітного року до неприбуткових організацій, визначених у ст. 157 ПКУ. При цьому сума таких витрат протягом звітного року становить не більше чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

А якщо за результатами попереднього звітного року отримано нульовий або від’ємний результат об’єкта оподаткування? Норма про те, що сума коштів, яка перераховується, визначається з ураху­ванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного від’ємного значення, але не раніш як за чотири попередні звітні роки, встановлене в п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ. Однак податкові органи поширюють її й на перерахування неприбутковим організаціям (див. консультацію у БЗ, розд. 102.26 на с. 47).

Для того щоб правомірно відобразити «податкові» витрати, необхідно надати підтвердження «неприбутковості» асоціації, спілки чи об’єднання. Таким підтвердженням є копія рішення органу доходів і зборів про внесення організацій (установ) до Реєстру (додаток 2 до Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій» від 24.01.2013 р. № 37). Саме на неї як на підтверджуючий документ вказують податкові органи у вищезгаданій консультації.

Слід також пам’ятати, що 4%-й ліміт витрат є спільним для п.п. «а» і п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ, за яким відображаються «культурно-масові» відрахування до профспілкових організацій. Інакше кажучи, ці відрахування слід також ураховувати при визначенні лімітованої суми витрат***.

*** Із цією нашою позицією ви вже могли ознайомитися у статті, присвяченій «культурно-масовим» відрахуванням (читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 94, с. 32).

Виникає також запитання: який прибуток для цілей п.п. 138.10.6 ПКУ слід вважати оподатковуваним? На нашу думку, в «кодексній» декларації цей показник слід визначати як різницю між значенням рядка 07 «Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності» і рядка 09 «Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування» (у разі позитивного значення в цьому рядку).

Податківці ж в іншій, але схожій ситуації (стосовно 50 % ліміту на суму витрат відповідно до п. 141.2 ПКУ) говорили про оподатковуваний прибуток як про значення виключно рядка 07 (БЗ, розд. 102.07.16). Якщо ж ідеться про «докодексну» декларацію (а вона також може знадобитися, якщо оподатковуваний прибуток за всі «кодексні» роки буде від’ємним), то в ній як оподатковуваний прибуток потрібно приймати значення рядка 11 «Прибуток, що підлягає оподаткуванню».

Нарешті, якщо підприємство мало збиток або нульовий податковий результат у 2012 і 2013 роках, існує ще один нюанс. Річ у тім, що у такому випадку йому знадобиться декларація за 2011 рік. А за підсумками 2011 року річна декларація з податку на прибуток уключала визначені наростаючим підсумком дані за II — IV квартали 2011 року (п. 2 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). У зв’язку з цим виникає запитання: якщо за підсумками I кварталу 2011 року підприємство мало в податковому обліку прибуток, чи враховується він при обчисленні 4 % ліміту витрат відповідно до п.п. 138.10.6 ПКУ? Податківці дали на це запитання ствердну відповідь. Вони зауважили, що для визначення цього ліміту ураховуються оподатковуваний прибуток за I квартал 2011 року (розрахований відповідно до Закону про податок на прибуток) та оподатковуваний прибуток за II — IV квартали 2011 року (розрахований згідно з нормами ПКУ) (див. БЗ, розд. 102.07.20).

У податковому обліку відрахування членських внесків до асоціацій і об’єднань відображається у періоді фактичного здійснення (п. 138.5 ПКУ). В декларації з податку на прибуток сума дозволених витрат відображається у рядку 06.4, а у додатку ІВ до декларації — у рядку 06.4.1.

Але і це ще не все! Адже відповідно до листа Міндоходів від 01.09.2013 р. № 67/1 витрати, які відображені відповідно до п.п. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ, є податковими пільгами (код 11020244). Це означає, що у зв’язку зі здійсненням таких відрахувань платник має подати Звіт про суми податкових пільг за формою, установленою постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233. Щодо строків подання цього звіту питання є дещо незрозумілим у зв’язку із введенням річного періоду звітування з податку на прибуток.

На нашу думку, ті підприємства, які звітують із податку на прибуток у річні строки і не мають пільг з інших податків, повинні подавати цей звіт за підсумками року в 40-денний строк. Якщо ж платник звітує з податку на прибуток щоквартально, то він має подавати «пільговий» звіт разом із декларацією. Читайте із цього приводу також статтю у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 32, с. 9.

Бухгалтерський облік. У бухгалтерському обліку витрати на відрахування членських внесків відображаються з використанням субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» в кореспонденції з кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Причому в бухгалтерському обліку відображатиметься вся сума витрат на відрахування незалежно від перевищення податково-облікового обмеження.

 

Приклад. Припустимо, що підприємство відповідно до декларації за 2012 рік має оподатковуваний прибуток 225000 грн. Річна сума «культурно-масових» відрахувань складає 7700 грн., а сума членського внеску до асоціації — 3000 грн.

 

Річна сума ліміту на «неприбуткові» витрати у 2013 році дорівнює:

225000 х 4 % = 9000 грн.

 

Отже, сума ліміту на «неприбуткові» витрати відповідно до п.п. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ у 2013 році складає:

9000 - 7700 = 1300 грн.

 

Враховуючи це, відобразимо в обліку операції з нарахування та сплати членських внесків до асоціації.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1

Нарахований членський внесок в асоціацію

949

685

3000

2

Перерахований членський внесок до асоціації

685

311

3000

1300*

* У межах 4 % ліміту відповідно до п.п. 138.10.6 ПКУ.

 

Гадаємо, що на цьому тему членських внесків у асоціації та інші об’єднання юридичних осіб можна завершити. Але це не означає, що завершується наш тематичний номер! Ми рухаємося далі й можемо висловити це словами вже цитованого вище Остапа Бендера: «Заседание продолжается!».

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі