Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Безоплатне передання: а якщо передає єдиноподатник?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Безоплатне передання: а якщо передає єдиноподатник?

Підприємство — платник єдиного податку безоплатно передає товари (послуги, основні засоби). Як це відобразиться на його податковому обліку?

(м. Фастів)

Справа в тому, що спрощена система оподаткування передбачає відображення доходу в тому разі, якщо операція відповідає бухобліковим критеріям доходу. Це міркування випливає з того, що є недостатньо зрозумілими «податкові» визначення доходу, причому як «спеціалізоване» (п. 292.1 ПКУ), так і «загальне» (п.п. 14.1.56 ПКУ), тож ми можемо звернутися до бухоблікового визначення цієї категорії. Якщо виходити з нього, то доходом єдиноподатника є будь-яке зовнішнє надходження грошових коштів чи інших благ, що отримані у результаті провадження господарської діяльності та залишилися у підприємця назавжди (тобто безповоротно)*.

Зокрема, відповідно до п. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається вартість товарів (робіт, послуг), які протягом звітного періоду були таким єдиноподатником безоплатно отримані. Такими вважаються:

— товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування;

— товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з іншими письмовими договорами, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення;

— товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Тож «єдиноподатковий» дохід виникає у тому випадку, коли платник єдиного податку отримує товари безоплатно. Якщо ж він надає безоплатно товари (послуги, основні засоби) на податковому обліку, це жодним чином не відображається. Підтверджує це також роз’яснення податкових органів. Фахівці Міндоходів наголошують, що ПКУ не передбачено включати до складу «єдиноподаткового» доходу вартості товарів (послуг, основних засобів), безоплатно переданих іншій юридичній особі або фізичній особі (див. консультацію у БЗ, розд. 108.04).

Гадаємо, що це питання не викликає у вас сумнівів, тож переходимо до наступного!

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

 

* Детально з нашою аргументацією щодо такого підходу ви можете ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 10, с. 11.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі