Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підрядник використовує ОЗ замовника: чи буде безоплатне користування?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підрядник використовує ОЗ замовника: чи буде безоплатне користування?

Підприємство уклало договір з підрядником на виконання ремонтних робіт. Для виконання ремонтних робіт підприємство надало підряднику певне устаткування: шліфувальну машину, перфоратори. Чи не буде надання цього устаткування розцінюватися як безоплатне передання?

(м. Київ)

Нагадаємо, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу (ч. 1 ст. 837 ЦКУ).

Договір підряду може бути укладено на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовнику. Предметом договору підряду є індивідуальний результат роботи підрядника, виконання конкретного завдання (замовлення або доручення) (ч. 2 ст. 837 ЦКУ).

Проте нам важливий інший момент: яка зі сторін договору підряду має забезпечувати матеріалами?

За загальним правилом договору підряду, яке випливає з ч. 1 ст. 839 ЦКУ, підрядні роботи виконуються з матеріалів та засобами підрядника.

Підрядник організовує свою роботу сам, замовник у цей процес не втручається: для нього важливим є кінцевий результат.

Як правило, засоби, які буде використано для виконання робіт за договором підряду, визначаються підрядником. Засобами виробництва, які використовують підрядники для виконання підрядних робіт, прийнято вважати:

— основні засоби (будівлі, споруди, машини та обладнання, інструмент, виробничий та господарський інвентар, приладдя);

— оборотні засоби (сировина, паливо, малоцінні та швидкозношувані предмети);

— інше майно тривалого використання, яке віднесено законодавством до основних засобів, та інше майно виробничого та невиробничого призначення, яке віднесено законодавством до оборотних засобів (ст. 139 ГКУ).

Причому це можуть бути не лише знаряддя, механізми, пристрої, устаткування, а й певні спеціальні дії, оскільки підрядні роботи можуть виконувати як з використанням матеріалу, інструменту, так і без них.

Тому, якщо в тексті договору сторони підряду не встановлять (!), хто повинен виконувати такі зобов’язання (надавати матеріали та засоби для виконання підрядних робіт), то діяти за умовчанням будуть саме норми цієї статті. Тобто виконувати підрядні роботи в межах договору підряду підряднику можна буде тільки на своєму устаткуванні.

Водночас звернемо увагу на диспозитивність норми ч. 1 ст. 839 ЦКУ.

До обов’язків підрядника входить виконання роботи, визначеної договором підряду, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлено договором

Таким чином, у договорі підряду потрібно обов’язково (!) зазначити, що підприємство видаватиме устаткування підряднику як засіб, необхідний для виконання роботи. Отже, встановивши в договорі можливість забезпечення підрядника необхідними засобами, підприємство зможе безперешкодно видавати їх підряднику. Таке використання охоплюватиметься договором підряду.

Для надійності в підрядному договорі, що укладається, варто також прописати умови використання засобів:

по-перше, те, що устаткування використовується підрядником на час виконання ремонтних робіт, тобто з умовою зворотного повернення після закінчення виконання ремонтних робіт (при цьому право власності на передані засоби до підрядника не переходить і вони, як і раніше, залишаються власністю підприємства);

по-друге, те, що устаткування має використовуватися виключно для цілей виконання робіт, передбачених у договорі.

Додамо, що підрядник зобов’язаний вживати всіх заходів щодо збереження майна, переданого йому замовником, і нести відповідальність за втрату або пошкодження цього майна (ч. 1 ст. 841 ЦКУ).

Підсумуємо. Якщо в договорі підряду буде умова про те, що роботи підрядник виконуватиме з використанням устаткування замовника, то це не розцінюватиметься як безоплатне користування. Тоді всі операції об’єднуватиме договір підряду, тобто таке користування буде невід’ємною його складовою і, по суті, буде враховане в підсумковій ціні роботи.

Утім, щоб уникнути непорозумінь з боку податківців, рекомендуємо оформляти передання устаткування договором оренди, тоді все буде цілком прозоро.

 

 Наталія Дзюба, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі