Теми статей
Обрати теми

Офіційна думка. Членські внески включаються до витрат за умови наявності у отримувача статусу неприбутковості

Редакція ПБО
Стаття
img 1

перерахування «неприбутковим»

img 2

Членські внески включаються до витрат за умови наявності у отримувача статусу неприбутковості

Чи включаються до витрат платника податку витрати у вигляді членських внесків, сплачених до неприбуткових установ (які не є організаціями роботодавців та їх об’єднаннями)?

Відповідно до п.п. 138.10.6 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями, далі — ПКУ) до складу інших витрат, які враховуються при обчисленні податку на прибуток підприємства, включаються інші витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, зокрема суми коштів або вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у ст. 157 р. III ПКУ в розмірі, що не перевищує чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

При цьому в разі якщо за результатами попереднього звітного року платником податку отримано від’ємний результат об’єкта оподаткування, то сума коштів, що перераховується, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного від’ємного значення, але не раніш як за чотири попередні звітні роки.

Водночас п. 157.1 ст. 157 ПКУ визначено перелік організацій та установ, які з метою оподаткування можуть бути віднесені до неприбуткових, та обумовлено ряд положень, за умови дотримання яких такі установи та організації включаються до Реєстру неприбуткових установ і організацій (далі — Реєстр).

Виходячи з наведеного, платники податку на прибуток можуть скористатися нормою, передбаченою п.п. 138.10.6 п. 138.10 ст. 138 ПКУ, якщо перераховані ними кошти отримує установа чи організація, що перебуває в Реєстрі.

Підтвердженням статусу неприбутковості є копія рішення органу доходів і зборів про внесення організацій (установ) до Реєстру (додаток 2 до Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.01.2013 р. № 37 «Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.02.2013 р. за № 267/22799).

Таким чином, платник податку може врахувати витрати у вигляді членських внесків, сплачених до неприбуткових установ, у розмірі, який не перевищує чотирьох відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, за умови, що установа чи організація, яка отримує членські внески, має статус неприбутковості.

 

За матеріалами підкатегорії 102.26 Бази знань,
 розміщеної на офіційному сайті Міндоходів: minrd.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі