Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Неоплачувані відпустки надаються лише за бажанням працівників

Редакція ПБО
Новини від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13

Неоплачувані відпустки надаються лише за бажанням працівників

Мінсоцполітики нагадало (лист від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13), що законодавством передбачено два види відпусток без збереження заробітної плати:

1) відпустки, що надаються працівникам в силу суб’єктивного права, що належить їм за законом. Такі відпустки надаються в обов’язковому порядку. Перелік підстав для їх надання встановлений ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504). Зокрема, це відпустка чоловікові, дружина якого перебуває у післяпологовій відпустці (тривалістю до 14 календарних днів), особам, які одружуються (тривалістю до 10 календарних днів);

2) відпустки, що надаються за погодженням сторін (роботодавця і працівника). Так, відповідно до ст. 26 Закону № 504 такі відпустки можуть надаватися за сімейними обставинами та з інших причин.

При цьому чиновники зазначили про гарантії, які зберігаються за працівниками під час надання таких відпусток. Зокрема, на час їх надання за працівником зберігається його місце роботи (посада), а час перебування у таких відпустках зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Крім того, у листі підкреслюється, що такі відпустки надаються лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. Якщо ж роботодавець відправляє працівників у такі відпустки примусово, то це є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця в установленому порядку має бути притягнено до відповідальності.

Функції державного контролю за дотриманням законодавства про працю, в тому числі про відпустки, здійснює Державна інспекція України з питань праці та її територіальні органи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі