Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Які штрафи передбачено за застосування РРО, якого нема у Держреєстрі РРО?

Редакція ПБО
Новини

Які штрафи передбачено за застосування РРО, якого нема у Держреєстрі РРО?

Фахівцям Міндоходів поставили таке запитання: чи передбачена адміністративна відповідальність за застосовування РРО, який не включений до Державного реєстру РРО?

У відповіді контролери нагадали, що за порушення вимог Закону № 265* посадові особи і працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг притягуються органами доходів і зборів до адміністративної відповідальності. Це передбачено ст. 26 Закону № 265.

Так, порушення встановленого порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, застосування РРО, який не включений до Державного реєстру РРО, тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 нмдг (тобто від 34 до 85 грн) і на посадових осіб — від 5 до 10 нмдг (тобто від 85 до 170 грн).

Зазначені дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 5 до 10 нмдг (тобто від 85 до 170 грн) і на посадових осіб — від 10 до 20 нмдг (тобто від 170 до 340 грн).

Такі розміри штрафів установлені ст. 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Однак слід ураховувати, що РРО, вилучені з чинного Реєстру РРО, зареєстровані в органах доходів і зборів у встановленому законодавством порядку. Органи доходів і зборів до 01.11.2013 р. мають попередити суб’єктів господарювання про необхідність скасування реєстрації РРО та до 01.12.2013 р. забезпечити скасування реєстрації РРО.

Таким чином, суб’єкти господарювання до отримання відповідного попередження від органу доходів і зборів та протягом місяця після його отримання можуть використовувати при проведенні розрахункових операцій наявну касову техніку. Вони також можуть здійснити заходи щодо її доопрацювання з метою виконання норм чинного законодавства.

Адміністративна відповідальність за використання зазначеної техніки протягом визначеного періоду до суб’єктів господарювання застосовуватись не буде.

 

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі