Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відпочинок працівників за рахунок підприємства: з кого вимагати турзбір?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відпочинок працівників за рахунок підприємства: з кого вимагати турзбір?

База відпочинку має кілька договорів з підприємствами, які за свій рахунок організовують відпочинок своїх працівників. Тобто послуги, у тому числі й послуги проживання, що надаються базою відпочинку громадянам, оплачують їх роботодавці — суб’єкти господарювання. Як базі відпочинку вчинити з туристичним збором (на території діє рішення місцевих органів влади): включати туристичний збір окремим рядком до рахунка, що виставляється підприємству для оплати відпочинку його працівників, чи окремо справляти суму туристичного збору безпосередньо з кожного працівника підприємства, який відпочиває?

(м. Херсон)

Включати туристичний збір до рахунка, що виставляється підприємству для оплати відпочинку його працівників, база відпочинку не має права. У свою чергу, і само підприємство не має права «від свого імені» сплачувати базі відпочинку туристичний збір за своїх працівників. Пояснимо чому.

По-перше, сплата податків і зборів має здійснюватися платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, — податковим агентом або представником платника податку (п. 38.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ). Виконання податкового зобов’язання може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента (п. 36.4 ПКУ).

По-друге, забороняється будь-яка уступка грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам (п. 87.7 ПКУ). На це звертають увагу і податківці (див. «Вісник податкової служби України», 2012, № 16, с. 22).

Тобто грошове зобов’язання платника податків з податків і зборів не може погасити інший платник податків або фізична особа за власні кошти (див. підкатегорію 135.04 Бази знань).

Платниками турзбору є (1) громадяни України, (2) іноземці, а також (3) особи без громадянства, які отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) на території адміністративно-територіальної одиниці, де діє рішення сільської, селищної та міської ради щодо встановлення турзбору. Це чітко прописано в п.п. 268.2.1 ПКУ.

У зазначеному випадку платниками туристичного збору є громадяни — працівники підприємств, які відпочивають та споживають послуги з тимчасового проживання на базі відпочинку. У п.п. 268.2.2 ПКУ перелічені особи, які можуть не сплачувати турзбір при споживанні послуг тимчасового проживання (ночівлі), зокрема це чорнобильці, інваліди. Але пільга буде лише в тих відпочивальників, які підтвердять її документально, наприклад, копією інвалідського/чорнобильського посвідчення (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 84, с. 35). Інші ж працівники, які приїхали на відпочинок, будуть платниками турзбору на загальних підставах.

Адміністрація бази відпочинку, яка є податковим агентом зі сплати туристичного збору (п.п. 268.5.1 ПКУ), повинна розрахувати та зібрати турзбір з його платників — фізосіб, які споживають послуги проживання.

Робить вона це, як вимагає п. 268.6.1 ПКУ, включаючи суму турзбору окремим рядком до рахунка (квитанції) на оплату послуг проживання (ночівлі). Але оскільки сплатити турзбір повинен саме його платник і уступка його сплати третім особам не дозволяється, то виставляти рахунок на оплату турзбору адміністрація бази відпочинку повинна споживачам послуг проживання — працівникам, які відпочивають за рахунок підприємства. Тобто адміністрація бази відпочинку повинна в цьому випадку виставляти рахунок на сплату турзбору та справляти його безпосередньо з кожного працівника підприємства, який відпочиває.

А от підприємству, що оплачує відпочинок своїх працівників, база відпочинку в рахунку повинна вказати тільки вартість послуг без урахування турзбору. Адже підприємство не може сплатити турзбір за своїх працівників, зважаючи на заборону уступки грошового зобов’язання зі сплати податків і зборів третім особам.

Зауважимо, що підприємство може тільки відшкодувати працівникам сплачений ними на базі відпочинку туристичний збір. Проте відшкодувавши працівнику витрати на сплату турзбору, потрібно буде включити їх до його оподатковуваного доходу з урахуванням натурального коефіцієнта та утримати з цієї суми ПДФО. Детальніше див. матеріал «Якщо турзбір «нав’язали» підприємству» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 86, с. 16.

 

Наталія Дзюба, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі