Теми статей
Обрати теми

Користуємося основними засобами безоплатно: податково-бухгалтерські нюанси

Редакція ПБО
Стаття
img 1

позичка

img 2

Користуємося основними засобами безоплатно: податково-бухгалтерські нюанси

Якщо в підприємства немає власного об’єкта основних засобів, який необхідний йому в господарській діяльності, то воно має право взяти його в користування. Причому зробити це можна навіть безоплатно. Достатньо лише чітко прописати умову про безоплатне користування майном у договорі позички. Давайте подивимось, які податково-бухгалтерські наслідки супроводжують відносини за таким договором.

Наталя Білова, податковий експерт

Як облікувати об’єкт ОЗ, отриманий у безоплатне користування

Бухгалтерський облік. Об’єкт позички в бухгалтерському обліку користувач обліковує поза балансом за вартістю, зазначеною в договорі позички.

І хоча План рахунків не передбачає спеціального рахунка на цей випадок, ми переконані, що отримане в користування майно можна обліковувати на рахунку 01 «Орендовані необоротні активи». А точніше, на відповідному субрахунку до нього, наприклад 012 «Основні засоби, отримані за договором позички». На дату взяття на облік об’єкта позички залишок за цим субрахунком збільшується, а при його поверненні позикодавцю — зменшується.

Податковий облік. Отримання об’єкта позички та його повернення позикодавцю в податково-прибутковому обліку отримувач не відображає. Підставу для цього знаходимо в четвертому абзаці п.п. 153.4.1 ПКУ. Із нього випливає, що грошові кошти та майно, залучені за цивільно-правовим договором, який не передбачає переходу права власності на них, не включаються до складу податкових доходів. Відповідно й амортизацію за отриманим об’єктом ОЗ у такій ситуації не нараховують.

Вартість безоплатно отриманих послуг з надання майна в користування отримувач повинен включити до податкових доходів (п.п. 135.5.4 ПКУ)

Те, що залучення майна в безоплатне користування вважається у платника безоплатно отриманими послугами і супроводжується визнанням доходу на дату їх фактичного отримання, підтверджує і ДПСУ в листі від 26.09.2012 р. № 2592/О/61-12/15-1415.

Для відображення доходу слід орієнтуватися на звичайну ціну таких послуг. Як її визначити? Використовуйте для цього методи, які встановлено п. 39.3 ПКУ для «контрольованих» операцій. Основним у такому разі буде метод порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу). Детальніше про методи визначення звичайних цін читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 69, с. 16.

Як ви вже зрозуміли, у цій ситуації підприємство може зіткнутися зі значним податковим навантаженням. Щоб його уникнути, краще зупинитися на дешевій оренді.

У ПДВ-обліку все спокійно — ані податкових зобов’язань, ані податкового кредиту в отримувача об’єкта ОЗ не виникає.

Як відобразити витрати на ремонт об’єкта ОЗ, отриманого в безоплатне користування

Отримувач зобов’язаний підтримувати передану йому річ у належному стані, тобто нести необхідні для цього витрати. Таку вимогу закріплено у ст. 833 ЦКУ.

У цьому випадку йдеться про витрати на підтримання об’єкта ОЗ у такому стані, в якому його було передано отримувачу. До їх числа входять і витрати на проведення поточних ремонтів. Капітальний ремонт, як правило, виконує сам позичкодавець, тому на цьому не зупинятимемося.

Бухгалтерський облік. Витрати на проведення ремонтів, які пов’язані з відновленням первісного ресурсу та підтриманням отриманого об’єкта ОЗ у робочому стані, підприємство-отримувач включає до складу витрат. Це передбачає п. 15 П(С)БО 7. При цьому залежно від напряму використання об’єкта робимо такий бухгалтерський запис: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 20, 22, 28, 63, 65, 66, 685.

Податковий облік. Ми не знайдемо в ПКУ спеціальних норм щодо обліку витрат на проведення ремонтних робіт ОЗ, отриманих за договорами позички. А положення п. 146.12 ПКУ, що дозволяють віднести до податкових витрат витрати на поліпшення орендованих ОЗ у межах 10 % «ремонтного» ліміту, тут застосувати не можна, адже в користування такі ОЗ отримані в межах договору позички, а не договору оренди. Тому в цьому питанні необхідно керуватися загальними нормами чинного законодавства.

На наш погляд, у цій ситуації ремонтні витрати підприємство має право відразу відносити до своїх податкових витрат на підставі ст. 138 ПКУ — залежно від напряму використання отриманого об’єкта ОЗ.

Утім, якщо врахувати, як ставилися податківці до цієї проблеми ще в докодексні часи (див. консультацію, опубліковану в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 40, с. 24), то з витратами підприємства на ремонт ОЗ, отриманих у користування, безпечніше вчиняти інакше.

З таких витрат краще сформувати окремий об’єкт ОЗ та амортизувати за загальновстановленими правилами. Це буде об’єкт тієї ж групи, що і власне об’єкт ОЗ, отриманий у безоплатне користування. Добро на такі дії фактично дає п. 146.1 ПКУ. Адже він приписує амортизувати як окремий об’єкт амортизації вартість ремонту та поліпшення об’єктів ОЗ, отриманих безоплатно. Думаємо, з ремонтом ОЗ, якими підприємство користується безоплатно, можна вчиняти так само.

Зауважимо, що, крім витрат на ремонт (поліпшення) позиченої речі, можуть знадобитися й витрати, пов’язані з її використанням. Це, наприклад, витрати на придбання необхідних матеріалів чи палива. Вважаємо, що такі витрати в повному обсязі користувач має право включити до своїх податкових витрат на підставі пп. 138.4 і 138.5 ПКУ. Звісно, якщо отриманий об’єкт воно використовує у своїй госпдіяльності.

З ПДВ-обліком усе просто. Суми «вхідного» ПДВ за витратами, пов’язаними з підтриманням отриманого об’єкта ОЗ у належному стані, підприємство включає до складу податкового кредиту на підставі п. 198.3 ПКУ. Зрозуміло, за умови, що цей об’єкт використовується в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, а також за наявності належним чином оформленої податкової накладної або іншого документа, який її заміняє.

Отже, хай отримані в користування основні засоби працюють на благо вашого підприємства з максимальною віддачею!

 

висновки


img 3
 
 
  • Залучення майна в безоплатне користування вважається у платника безоплатно отриманими послугами і супроводжуються визнанням доходу на дату їх фактичного отримання.

  • Суми «вхідного» ПДВ за витратами, пов’язаними з підтриманням отриманого об’єкта ОЗ у належному стані, підприємство включає до складу податкового кредиту на підставі п. 198.3 ПКУ.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі