Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Якщо учасник при виході з ТОВ відмовляється від частки

Редакція ПБО
Стаття
img 1

вихід учасника

img 2

Якщо учасник при виході з ТОВ відмовляється від частки

До редакції надійшло таке запитання. Учасник, який покидає ТОВ, при виході відмовляється від належної йому виплати і не має ніякого наміру її забирати. Що робити підприємству з таким «подарунком»? Давайте розбиратися разом.

Людмила Солошенко, податковий експерт

 

Насамперед нагадаємо, що детально про всі організаційні моменти розставання учасника з госптовариством, оформлення таких операцій, а також розрахунок належної учаснику суми та порядок її виплати, ви можете прочитати у статті «Вихід учасника з ТОВ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 71, с. 20. Тому зараз на них повторно не зупинятимемося. Зауважимо лише, що:

— вихід учасника в загальному випадку супроводжується зменшенням статутного капіталу ТОВ і погашенням корпоративних прав (якщо, звісно, загальні збори не приймуть із цього приводу інше рішення, наприклад, про розподіл частки між рештою учасників, передання частки новому учаснику або прийняття частки на строк до 1 року в розпорядження товариства — але все це вже окремі випадки). Тому далі виходитимемо з традиційного варіанта, коли статутний капітал при виході учасника з ТОВ зменшується;

— розраховуються з учасником, який вибуває, зазвичай грошовими коштами (хоча за домовленістю між учасником та товариством може передаватися і майно в натуральній формі);

— вартість належної учаснику виплати визначають так (ч. 2 ст. 148 ЦКУ, ст. 54 Закону про госптовариства):

img 3

* Складеного на дату виходу учасника.

Однак як бути, якщо учасник відмовляється від виплати?

У такому разі маємо справу з прощенням боргу

Тобто учасник прощає борг товариству. А отже, у свою чергу, в товариства зобов’язання перед учасником припиняються. І хай не виникне й тіні сумнівів: такий варіант має законне право на життя, бо ст. 605 ЦКУ прямо передбачає можливість припинення зобов’язань прощенням боргу.

Але чим це обернеться для підприємства? Одразу попередимо: щедрість засновника спричинить для підприємства «дохідні» наслідки.

Адже в такому разі доведеться показати дохід на суму прощеного боргу

Грошова виплата (частка), яку не захотів забрати учасник, буде для підприємства іншим доходом (п.п. 135.5.15 ПКУ). Тому її доведеться відобразити в рядку 03.28 додатка ІД до декларації з податку на прибуток.

Щоправда, в ситуації, яка розглядається, увагу може привернути «поворотно-вкладний» п.п. 136.1.13 ПКУ. Нагадаємо: за певних обставин він звільняє від доходів вклади, що повертаються платникам податків. Проте, придивіться: норми його абзацу першого, навпаки, присвячені учасникам-вкладникам, яким вклади повертаються (тоді як нас цікавить облік у протилежної сторони — підприємства).

А от другий його абзац вже набагато ближчий до ситуації, оскільки адресований емітентам. У ньому з-під доходів виведено грошові кошти або майно, що внесені до статутного капіталу та не повернені власнику корпоративних прав, емітованих платником податків, або не повернені учаснику господарського товариства через недостатність чи відсутність активів внаслідок погашення зобов’язань при ліквідації (припиненні діяльності) юр­особи. Слід визнати: його формулювання не дуже коректне і породжує низку запитань. Звісно, одразу з’являється спокуса, дотримавшись його, включити до доходів тільки суму перевищення (якщо сума виплати учаснику, який виходить, більше внесеного ним вкладу). Однак існує й інша думка, згідно з якою абзац другий звільняє від доходів неповернення внесків тільки в ліквідаційному випадку — в підприємства, що закривається. Тому вважати його «залізним» аргументом, що напевно врятує від доходів у нашому випадку (при звичайному виході з товариства учасника-добровольця, який відмовляється від частки), ми б не радили. Отже, уникнути доходів навряд чи вдасться.

Тепер залишилося з’ясувати, що думають про це податківці. У Базі знань у консультаціях з підкатегорій 102.06.05 і 102.19 (які, щоправда, на сьогодні вже значаться з обмеженим строком дії) контролюючі органи не так давно роз’яснювали таке. У разі відмови учасника, який виходить, від належної йому частки підприємство повинне відобразити дохід. Але цікаво, що аргументація в контролюючих органів щодо цього була вже зовсім інша. І мова в них уже зайшла про корпоративні права.

img 4Так, на думку контролерів, якщо учасник при виході з товариства відмовляється від належної йому частки корпоративних прав без відповідної компенсації, то з метою оподаткування для товариства така операція розглядається як безоплатне отримання корпоративних прав. А отже, тут на повну силу працює «безоплатний» п.п. 135.5.4 ПКУ, який вимагає вартість безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг відображати в доходах. Тому, роблять висновок податківці, при відмові учасника, який виходить, від належної йому частки, вартість безоплатно отриманих корпоративних прав підприємство повинне включити до доходу.

Насправді висновки податківців не бездоганні. Як зазначалося, вихід учасника з товариства супроводжується зменшенням статутного капіталу та погашенням корпоративних прав (а не безоплатним їх отриманням товариством, як вважають податківці). А отже, жодних доходів від безоплатних корпоративних прав у товариства не виникає. Тоді як сума непогашеної учаснику (прощеної) заборгованості, про що йшлося на початку статті, дійсно повинна в товариства сформувати дохід (інший дохід — згідно з п.п. 135.5.15 ПКУ).

Якщо виходить учасник-фізособа. І ще один момент, що стосується вже власне учасника, який виходить. Якщо він — фізособа, то в нього операції з корпоративними правами підпадають під дію спеціального «інвестиційного» п. 170.2 ПКУ. Це, у свою чергу, означає, що до складу загального річного оподатковуваного доходу такого учасника включається додатне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами* за результатами звітного року (тобто інвестиційний прибуток, пп. 170.2.2, 164.2.9 ПКУ; детальніше про це читайте також у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 71, с. 33). При цьому інвестиційний прибуток розраховується як додатна різниця між доходом від продажу інвестиційного активу та витратами на його придбання.

* Під інвестиційними активами розуміють пакет цінних паперів, деривативів або корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, випущених одним емітентом (п.п. «а» п.п. 170.2.7 ПКУ).

Проте в цьому випадку для учасника, який виходить і відмовляється від виплати, така операція є даруванням. Тому в такій ситуації працюватимуть норми «подарункового» останнього абзацу п.п. 170.2.5 ПКУ. Нагадаємо, ним передбачено: якщо платник податку дарує інвестиційний актив, то інвестиційний збиток, який виникає в результаті такого дарування, не враховується під час визначення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами. У результаті виходить, що при даруванні витрати, понесені у минулому на придбання частки (корпоративних прав), в інвестиційному обліку фізособі показати не вдасться.

Ну а тепер — приклад.

Приклад. Учаснику А, який виходить з ТОВ, належить виплата в розмірі 35000 грн. (з яких 30000 грн. — внесок до статутного капіталу, а 5000 грн. — сума, що перевищує внесок). Учасник при виході відмовляється від частки.

В обліку підприємства операції відобразяться так:

Якщо при виході з ТОВ учасник відмовляється від частки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Відображено заборгованість перед учасником, що виходить:

— у сумі внеску учасника у статутному капітал (30000 грн.)

452

672/А

30000

— у сумі, що перевищує внесок учасника (5000 грн.)

443

672/А

5000

2

Зменшено статутний капітал при виході учасника

40

452

30000

3

Збільшено дохід на суму виплати, отримувати яку учасник відмовився

672/А

746

35000

35000*

* У податковому обліку включається до складу інших доходів (п.п. 135.5.15 ПКУ) з відображенням у рядку 03.28 додатка ІД до декларації з податку на прибуток.

 

Як бачимо, щедрість учасника, який виходить, спричинює для госптовариства «дохідні» наслідки. Отже, розстаючись та отримуючи на прощання такий подарунок, майте це на увазі.

 

висновки


img 5
 
 
  • Вихід учасника зазвичай супроводжується зменшенням статутного капіталу та погашенням корпоративних прав.

  • Учасник має право відмовитися від належної йому частки при виході з ТОВ. У такому разі мова йде про прощення боргу.

  • У податковому та бухгалтерському обліку в підприємства на суму прощення боргу виникне дохід.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі