Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. «Я у своїй квартирі! — Ні, не можна!»: квартира засновника як юридична адреса

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

безоплатне користування

img 2

«Я у своїй квартирі! — Ні, не можна!»: квартира засновника як юридична адреса

Підприємство зареєстроване за юридичною адресою, яка одночасно є адресою квартири, що належить засновнику. Чи отримує у цьому випадку підприємство від свого засновника безоплатні послуги з користування нерухомим майном?

(м. Харків)

На перший погляд, запитання виглядає дивно. Але давайте розберемося у ньому більш докладно. Отже, перш за все необхідно усвідомити, що квартира належить засновникові підприємства на правах фізичної особи, у той час як фактично діяльність у ній здійснює інша особа — юридична, підприємство, засноване цією фізичною особою.

Звісно, це не означає, що квартиру засновника взагалі не можна використовувати. Але перш за все слід дотримуватись певних обмежень щодо діяльності, про які ви можете прочитати у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 43, с. 43. Далі, правовідносини між засновником і його підприємством мають бути належним чином оформлені. У підприємства мають бути правові підстави, щоб використовувати приміщення, за адресою якого воно реєструє своє місцезнаходження. Якнайкраще для цього підходить договір оренди.

Отже, якщо офіс, із якого підприємство здійснює свою діяльність розташований у квартирі засновника, такі правовідносини можуть супроводжуватися договором оренди або позички. Нещодавно на сторінках нашої газети ви могли ознайомитися із аналогічною ситуацією щодо автомобіля засновника (читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 83, с. 31).

А якщо жодного договору немає? Чи можна у цьому випадку говорити про безоплатне надання послуг з оренди (за критерієм п.п. «б» п. 14.1.13 ПКУ)? На нашу думку, у цьому випадку все-таки слід не ризикувати і укласти договір оренди між підприємством і засновником, в якому визначити конкретну суму орендної плати. Тут слід пам’ятати лише, що одна й та сама особа одночасно підписувати договір від імені обох сторін не може, тому краще було б, якби від підприємства договір підписав не засновник, а якась інша особа (читайте у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 100, с. 44; 2011, № 24, с. 45, де розглядалася аналогічна ситуація щодо оренди автомобіля).

І, нарешті, ще одна деталь. Описаний нами вище принцип стосується лише тих ситуацій, коли підприємство фактично здійснює свою діяльність із квартири засновника. Буває також інша ситуація: коли юридична адреса підприємства лише формально зареєстрована за адресою квартири, що належить його засновнику, а реально підприємство здійснює свою діяльність із якогось іншого місця. Цей варіант є ще більш небажаним з низки причин, з якими ви можете ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 13, с. 46.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі