Теми статей
Обрати теми

Розрахунки через електронні платіжні системи єдиноподатникам поки не світять

Редакція ПБО
Лист від 17.09.2013 р. № 3112-13/32401-14
img 1

електронні гроші

img 2

Розрахунки через електронні платіжні системи єдиноподатникам поки не світять

Лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17.09.2013 р. № 3112-13/32401-14

(витяг)

 

<…>

Згідно з пунктом 291.6 статті 291 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Відповідно до пункту 1.4 глави 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22, безготівкові розрахунки — це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Таким чином, виходячи з особливостей спеціального режиму оподаткування фізичні особи — платники єдиного податку не можуть здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) через електронні платіжні системи.

Разом із тим зазначаємо: якщо фізична особа — платник єдиного податку використовуватиме у своїй діяльності електронні гроші, то вона зобов’язана сплачувати податок за ставкою 15 % як така, що застосовує інший спосіб розрахунків (підпункт 3 пункту 293.4 статті 293 Кодексу).

Водночас слід зауважити, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 р. № 386р схвалена Стратегія розвитку інформаційного суспільства в Україні, яка визначає як одну з пріоритетних державних цілей розвиток електронної економіки в перспективі до 2020 року, що надалі дозволить усунути наявні законодавчі обмеження.

 

Перший заступник Міністра А. Максюта

коментар редакції


img 3

ЕГ з ЄП — «дві речі несумісні»

 

«Все говорят: нет правды на земле. Но правды нет — и выше», — стверджував поет. «На жаль, але відтоді мало що змінилося…» — так, напевно, скажуть ті єдиноподатники, які прочитають лист, що коментується, сподіваючись відшукати в ньому правду, зручну для себе. І будуть неправі, бо «правда всегда одна — это сказал фараон» J. Але про все по черзі.

Ні для кого не секрет, що у платників єдиного податку заведено дотримуватися грошової форми розрахунків (готівкової та/або безготівкової) як обов’язкової та єдино можливої. Тільки так і ніяк інакше вони повинні* здійснювати розрахунки за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги (п. 291.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI). Причому до 01.01.2012 р. ця вимога стосувалася тільки юросіб-єдиноподатників (тобто підприємств) і приватних підприємців не зачіпала. Тепер же вона поширюється як на юросіб, так і на ФОП. Про наслідки, які очікують і тих, й інших у разі порушення зазначеної вимоги та проведення розрахунків «негрошовим» способом, детальніше читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 63, с. 28.

* Якщо, звісно, мають намір залишатися на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності.

Однак, незважаючи на ці малоприємні, чесно скажемо, наслідки, окремі представники єдиноподаткової братії приймали і продовжують приймати від покупців так звані електронні гроші (ЕГ). Збиває з пантелику їх, найімовірніше, те, що розрахунки будь-якими грошима повинні вважатися грошовими, а отже, жодних порушень тут немає.

Упевнені, що вони не передплачують нашу газету, інакше б знали те, що давно відомо нашим читачам. Адже знайомлячи свого часу вас, шановні колеги, з таким феноменом, як ЕГ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 68, с. 20), ми попереджали, що насправді нічого спільного з грошима (ані з готівковими, ані з безготівковими) вони не мають. І, щоб захистити вас від неприємностей, уже тоді зазначалося, що такий спосіб розрахунку для єдиноподатника категорично неприйнятний!

Відтоді, звісно, багато води спливло. Електронні гроші, випуск та обіг яких раніше регулювався нормативно-правовими актами НБУ, отримали законне підґрунтя (читайте про це в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 89, с. 31). Вирішилося також питання про місце ЕГ у Балансі підприємства (вони відображаються в рядку 1165 за статтею «Гроші та їх еквіваленти» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 30, с. 8), а також у Плані рахунків (для цього до рахунку 33 «Інші кошти» введено спеціальний субрахунок 335 «Електронні гроші, номіновані в національній валюті» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 66, с. 17).

Проте у недавньому листі НБУ від 07.06.2013 р. № 25-112/6750 («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 60, с. 3) прямо зазначалося, що електронні гроші не можуть бути прирівняні до статусу грошової одиниці України, оскільки випускаються банками і мають обмеження у розповсюдженні та здійсненні операцій за ними серед певного кола осіб.

Таким чином, обмеження податкового законодавства, які забороняють платникам єдиного податку здійснювати розрахунки за відвантажені ними товари, виконані роботи, надані послуги з використанням електронних грошей, згаданими змінами скасовані не були.

Про існування такої заборони, власне, і повідомило Мінекономрозвитку України в листі, який коментується, щоправда, чомусь тільки стосовно єдиноподатників — приватних підприємців. Те саме, до речі, зазначається й у відповідній консультації з Бази знань (підкатегорія 107.04), розміщеній на сайті Міндоходів. Змушені ще раз повторити: заборона на використання ЕГ стосується всіх єдиноподатників — як юридичних осіб, так і фізосіб-підприємців.

Водночас варіант розрахунку електронними грошима можливий, якщо суб’єкт господарювання укладе договір з банком про отримання ним електронних грошей від клієнтів такого суб’єкта господарювання та переказ їх на його розрахунковий рахунок у вигляді безготівкових коштів. А оскільки таку пораду пропонують самі податківці (див. за посиланням http://minrd.gov.ua/nove-pro-podatki-novini-/90965.html), то чом би нею й не скористатися.

Насамкінець висловимо сподівання, що «розвиток електронної економіки <…> дозволить усунути існуючі законодавчі обмеження» у використанні ЕГ значно швидше, ніж «у перспективі до 2020 року». І тоді електронні гроші на законних підставах увійдуть у щоденний вжиток єдиноподатників як дозволений засіб платежу.

А поки що — до побачення…

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі