Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. З якою періодичністю розраховують курсові різниці платники податку на прибуток?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

З якою періодичністю розраховують курсові різниці платники податку на прибуток?

Наше підприємство є платником податку на прибуток і подає декларацію тільки за результатами звітного року. Чи потрібно в такому разі щокварталу розраховувати валютні курсові різниці в податковому обліку?

(м. Харків)

Насамперед нагадаємо читачам, що в податковому обліку курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти визначаються за правилами бухгалтерського обліку з відображенням отриманого результату в доходах або витратах (п.п. 153.1.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ).

Головним бухорієнтиром у цьому питанні є, звісно, Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2000 р. № 193 (далі — П(С)БО 21).

Як визначено п. 4 цього П(С)БО, курсовою різницею є різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах. При цьому слід мати на увазі, що з метою визначення курсової різниці значення має лише офіційний курс НБУ, тоді як курс валюти на міжбанківському валютному ринку України (МВРУ), тобто курс, за яким платник фактично купує та продає її, не враховується.

Курсові різниці визначають виключно за монетарними статтями (при цьому після первісного визнання вони підлягають відповідному пере­рахунку), якими згідно з п. 4 П(С)БО 21 визнаються статті балансу:

1) про грошові кошти, тобто про готівку, кошти на рахунках у банках та депозитах до запитання (кошти, що обліковуються за дебетом субрахунків 302 «Каса в іноземній валюті», 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» або 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті»);

2) про активи й зобов’язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій або визначеній сумі грошових коштів або їх еквівалентів. До них належать:

— заборгованість покупця за відвантаженими, але не оплаченими товарами (роботами, послугами) — у частині експорту/продажу (відображається за дебетом субрахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями»);

— заборгованість підприємства за отриманими, але не оплаченими товарами (роботами, послугами) — у частині імпорту/придбання (відображається за кредитом субрахунку 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками»);

— інвалютна кредиторська заборгованість перед відрядженим;

— інвалютна заборгованість із зарплати перед працівником-нерезидентом.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 8 П(С)БО 21 визначати курсові різниці та відображати їх в обліку потрібно на дві дати:

1) дату здійснення господарської операції — у цьому випадку курсові різниці визначаюються, як правило, на дату розрахунків з контрагентом або на дату продажу інвалюти;

2) дату балансу (причому курсова різниця визначається на кожну таку дату, за якою у платника продовжує значитися монетарна стаття).

У зв’язку з цим важливо пам’ятати, що відповідно до п. 3 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 р. № 137, датою балансу вважається дата, на яку складено баланс підприємства. Зазвичай датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Таким чином, якщо у вас є, скажімо, монетарна заборгованість в інвалюті або залишок інвалюти на поточному рахунку чи в касі, то курсові різниці за такими монетарними статтями вам необхідно розраховувати щокварталу (на дату складання фінансової звітності, тобто на останній день звітного кварталу), а також на момент здійснення роз­рахунків (погашення грошової заборгованості — перерахування оплати в інвалюті).

Отже, більшість платників податку на прибуток (за деякими винятками, про які скажемо далі) незалежно від періодичності складання ними податкової звітності (щокварталу або за підсумками року) курсові різниці будуть розраховувати не рідше ніж один раз на квартал.

Водночас слід зазначити, що деяким підприємствам фінансову звітність необхідно складати лише за підсумками року. До таких, зокрема, належать юрособи — суб’єкти мікропідприємництва (про них читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 52, с. 10) і так звані нульовики, тобто підприємства, що застосовують ставку податку на прибуток 0 % відповідно до п. 154.6 ПКУ (про них ми розповідали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29, с. 49). У такому разі і курсові різниці вони повинні розраховувати виключно за підсумками року.

Щоправда, не виключено, що податківці з таким підходом не погодяться. Адже, як видно з їх консультацій, датою балансу вони схильні вважати останній день відповідного кварталу, забуваючи про законну можливість складання лише річної фінзвітності. Для уникнення можливих непорозумінь із цього питання рекомендуємо звернутися до місцевого органу Міндоходів за індивідуальною податковою консультацією.

Підсумовуючи викладене, зазначимо: щоквартальний перерахунок курсових різниць не залежить від того, яку декларацію з податку на прибуток подає підприємство — щоквартальну чи річну, якщо тільки таке підприємство не є суб’єктом мікропідприємництва або платником податку на прибуток за ставкою 0 %. А це означає, що підприємству, яке подає звіт з податку на прибуток тільки один раз на рік і при цьому не належить до перелічених вище винятків, необхідно розраховувати курсові різниці щокварталу.

На завершення вважаємо доречним нагадати читачам, що всі курсові різниці в податковому обліку відображаються у складі інших доходів (витрат). При цьому не має значення, за якою саме монетарною статтею вони визначалися. Однак згортати додатні та від’ємні різниці податківці не дозволяють і наказують їх відображати окремо (див. їх роз’яснення в підкатегорії 102.13 БЗ).

У Податковій декларації з податку на прибуток, затвердженій наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. № 1213, курсові різниці відображаються таким чином:

додатні різниці (дохід) відображаються в ряд. 03.19 додатка ІД;

від’ємні різниці (витрати) — у ряд. 06.4.12 додатка ІВ.

 

 Альона Петрищева, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі