Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Доходи від операцій з брухтом чорних металів обкладаються ПДФО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Доходи від операцій з брухтом чорних металів обкладаються ПДФО

Як на сьогодні оподатковуються доходи від здавання брухту чорних металів?

(м. Харків)

Як не дивно, але саме з оподаткуванням доходів від здавання брухту чорних металів у поточному році склалася неоднозначна ситуація. Тому перш ніж дати конкретну відповідь, нагадаємо історію питання. Це дозволить вам уявити повну картину.

img 1Цікаво, що до 2013 року доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів уключалися до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб. До 01.01.2011 р. це було передбачено п.п. 4.3.31 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (із зазначеної дати втратив чинність), а після — п.п. 164.2.18 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

З 1 січня 2013 року п.п. 164.2.18 ПКУ було викладено в новій редакції. Унаслідок цього з переліку доходів, що включаються до загального оподатковуваного доходу фізособи, зникли доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів. Такі зміни було внесено до ПКУ Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI.

У своїх коментарях до зазначеного Закону (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 67, с. 34) ми попереджали вас, що такі зміни не означають, що доходи від здавання брухту чорних металів не обкладатимуться податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). Адже до переліку неоподатковуваних доходів законодавець їх не переніс. При цьому в переліку оподатковуваних доходів є інші доходи (п.п. 164.2.19 ПКУ), куди потрапляють усі доходи, не зазначені в інших підпунктах п. 164.2 ПКУ.

Проте на початку 2013 року в ЄБПЗ у підкатегорії 160.03 з’явилася вельми лояльна консультація податківців, де чорним по білому було написано: «З 01.01.2013 р. <…> не є об’єктом обкладення податком на доходи фізичних осіб дохід, отриманий фізичною особою за зданий (проданий) нею брухт чорних металів» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 24, с. 47).

Проте щастя тривало недовго! Усі ми знаємо мінливість думки податківців. І от уже в ЄБПЗ у підкатегорії 103.02 красується нова, абсолютно протилежна наведеній вище консультація (див. на с. 42). У ній зазначено, що доходи платника податків, отримані за зданий (проданий) брухт чорних металів, уключаються до його загального місячного оподатковуваного доходу. Аргумент такий: ці доходи не зазначені в переліку неоподатковуваних доходів, який наведено у ст. 165 ПКУ.

Виходить, на жаль, збулися наші найгірші прогнози. Податківці таки дійшли невтішного висновку: доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів обкладаються ПДФО на загальних підставах і за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %). Якщо такі доходи фізособі виплачує податковий агент, він зобов’язаний нарахувати і сплатити ПДФО та відобразити суму доходу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. На нашу думку, доходи від здавання (продажу) брухту чорних металів слід відображати з ознакою «127» як інші доходи.

 

Катерина Скрипкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі