Теми статей
Обрати теми

Якщо помилилися у від’ємному значенні (рядках 20.2 і 24 декларації)

Редакція ПБО
Стаття
img 1

від’ємний ПДВ

img 2

Якщо помилилися у від’ємному значенні (рядках 20.2 і 24 декларації)

Складніше, коли помилки виникають у від’ємних рядках декларації. Адже, переходячи з періоду до періоду, вони можуть вплинути й на подальші показники. До того ж спантеличують і роз’яснення податківців, які нещодавно з’явилися з цього приводу. Ну що ж, розбиратимемося разом.

Людмила Солошенко, податковий експерт

 

Виправленню ПДВ-помилок, у тому числі й у від’ємному значенні, присвячений розд. VI Порядку № 1492.

Спершу зазначимо загальне правило, якого потрібно дотримуватися при виправленні «від’ємних» ПДВ-помилок, закріплене у пп. 4 і 5 розд. VI Порядку № 1492. Так, якщо помилки допущені в «перехідних» рядках 20.2 і 24 декларації (значення яких переходять з періоду в періоду), то, передусім, необхідно визначити вплив помилки на наступні періоди. Тобто в цьому випадку важливо з’ясувати: вплинула допущена помилка на показники рядків 23 або 25 «помилкової» і подальших декларацій чи ні. Адже від цього, у свою чергу, залежатиме порядок проведення самовиправлень (докладніше про нього див. таблицю):

Виправлення помилок в «перехідних» рядках 20.2 і 24 декларації з ПДВ

Якщо помилка в періодах після «помилкового»:

не вплинула на значення рядків 23 або 25 декларацій

вплинула на значення рядків 23 або 25 декларацій

помилку виправляють, подаючи один УР до звітного періоду, у якому припустилися помилки (такий УР може подаватися або як самостійний документ або як додаток до декларації; п. 4 розд. VI Порядку № 1492)

помилку виправляють, подаючи УР до кожного звітного періоду,
у якому помилка вплинула на значення рядків 23 або 25 декларацій (такі УР можуть бути подані
тільки як самостійні документи, оскільки разом із декларацією — як додаток до неї — може подаватися тільки один УР, що виправляє помилки тільки одного звітного періоду; п. 5 розд. VI Порядку № 1492)

 

Отже, керуються таким правилом:

img 3— якщо помилка переходить («перетікає») з періоду в період і при цьому ще не встигла стати фактичною недоплатою/переплатою (вплинути на відшкодування), то її виправляють одним УР, складеним до «першого» періоду виникнення помилки;

— якщо ж допущена помилка в подальших періодах вплинула на суму податку до сплати/відшкодування (значення рядків 23 або 25), то кожен із таких «помилкових» періодів виправляють окре­мим УР. При цьому під «впливом» розуміють як ситуації, коли, наприклад, у результаті виправлення помилок відбувається безпосередньо збільшення/зменшення задекларованої суми «податку до сплати» або суми «до відшкодування», так і випадки, коли, скажімо, після виправлення помилок від’ємне значення перетворюється на податок «до сплати» або ж, навпаки, задекларований податок до сплати переходить у «мінус» (тобто будь-який вплив на показники рядків 23, 25).

Отже, за помилками, допущеними при декларуванні від’ємного значення, передусім, важливо прослідкувати подальшу долю помилки.

Заниження/завищення від’ємного значення і «самоштраф»

Зверніть увагу: помилки також можуть виникати і через неправильний розподіл від’ємного значення (рядки 22) між рядками 23 і 24 декларації. Як роз’яснювалося в підкатегорії 101.18.01 ЄБПЗ, платник податків (який не задекларував, наприклад, помилково бюджетне відшкодування (БВ) — тобто помилково занизив значення рядка 23 декларації) має право самовиправитися: дозаявити БВ, подавши УР з необхідними «уточнюючими» додатками до такого «помилкового» періоду. Отже, право виправити помилку в цьому випадку зберігається за платником податків. У такому разі візьміть до уваги: якщо сума такого заниження в періодах після помилкового ще не встигла вплинути на зменшення позитивних податкових зобов’язань, то при виправленні необхідності в нарахуванні 3 % (5 %) «самоштрафу» не виникне.

Якщо помилки, пов’язані із заниженням БВ, у подальших періодах не призвели до недоплати, то 3 % (5 %) «самоштрафу» при їх виправленні не виникає

Щоправда, якщо такі помилки виявлять уже самі податківці при перевірці, то платник податків вважатиметься таким, який добровільно відмовився (!) від отримання такої суми як бюджетного відшкодування. І тоді його очікують наслідки з п.п. «а» п. 200.14 ПКУ: тобто така сума надалі буде виведена перевіряльниками з декларації за рядком 21.3 зі знаком «-» і стане враховуватися в картці особового рахунку платника податків лише щодо зменшення майбутніх податкових зобов’язань. І хоча в результаті вона не зникне, а все одно зарахується, проте цей момент не варто випускати з уваги і краще взяти до відома (про випадок заниження (недекларування) бюджетного відшкодування читайте також в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 103, с. 9).

Утім, набагато небезпечнішим для платника податків є протилежний «помилковий» випадок — коли сума відшкодування виявилася помилково завищеною і при виправленні зменшується (звертаємо увагу, що причиною тому можуть бути (1) як помилкове завищення податкового кредиту/заниження податкових зобов’язань, які зумовлюють помилку в показнику рядка 20.2, так і (2) неправильний розподіл від’ємного значення з рядка 22 між рядками 23 і 24 декларації). Адже така ситуація може призводити до недоплати та заниження податкових зобов’язань. А за це вже встановлена «своя» фінансова відповідальність: при перевірці може загрожувати штраф згідно з п. 123.1 ПКУ в розмірі 25 % (50 %) завищеної суми бюджетного відшкодування/визначеного податкового зобов’язання. Тому, зіткнувшись із подібною ситуацією, платнику податків краще встигнути її виправити самостійно. Причому при самовиправленні з допомогою УР сплачувати 3 % (5 %) «самоштраф» не потрібно. Адже недоплати як такої не виникло.

«Перехідні» помилки: перенесення даних з УР до КОР та поточної декларації

Виправляючи «від’ємні» помилки, майте на увазі, що залежно від результатів самовиправлень дані УР переноситимуться (1) до КОР (картки особового рахунку — якщо в УР заповнено графу 6 за рядками 20.1, 23.1, 23.2, 25.1, а також «штрафним» рядком 26 — тобто помилка встигла вплинути на роз­рахунки з бюджетом) або (2) до поточної декларації (якщо в УР заповнено графу 6 за рядками 20.2, 24 — тобто помилка на розрахунки з бюджетом ще не вплинула).

Другий випадок (коли помилка ще не встигла вплинути на розрахунки з бюджетом, у зв’язку з чим має бути врахована в поточній декларації) заслуговує на особливо пильну увагу. Адже тут виникає запитання: як і в декларацію якого періоду потрібно переносити проведені з допомогою УР виправлення?

Передусім, вивчивши положення пп. 4 і 6 розд. VI Порядку № 1492, можна помітити, що значення графи 6 рядка 20.2 УР переноситься до рядка 21.1 (а значення графи 6 рядка 24 УР — до рядка 21.2) декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок. Для наочності покажемо перенесення в таблиці:

Перенесення даних з УР до декларації (з урахуванням думки податківців)

 

Спосіб виправлення помилки:

УР (самостійний документ)

УР (додаток до декларації)

Значення графи 6 рядка 20.2 УР (з «+» або «-») переноситься:

до рядка 21.1 декларації за звітний період, у якому подано уточнюючий розрахунок

до рядка 21.1 декларації за період, наступний за тим, у якому подано декларацію з УР

Значення графи 6 рядка 24 УР (з «+» або «-») переноситься:

до рядка 21.2 декларації за звітний період, у якому подано уточнюючий розрахунок

до рядка 21.2 декларації за період, наступний за тим, у якому подано декларацію з УР

 

Зверніть увагу: значення з графи 6 рядка 20.2 (графи 6 рядка 24) УР переносять до рядка 21.1 (рядок 21.2) поточної декларації з будь-яким знаком («+» або «-»), що виникає. Тобто при перенесенні до декларації враховуються виправлення в будь-який бік: як збільшення, так і зменшення від’ємного значення.

Разом із тим, у декларацію якого періоду переносити дані УР, у Порядку № 1492 визначено не досить чітко. Пояснити ситуацію докладніше спробували податківці в листах від 08.05.2013 р. № 8501/10/06.2-20 і від 26.06.2013 р. № 5788/6/99-99-19-04-02-15 (див. с. 43,44), де на прикладах розтлумачили порядок перенесення даних з УР до декларації. З роз’яснень контролюючих органів випливає, що орієнтуватися потрібно на період фактичного подання УР до податкового органу. І, отже, дотримуючись цього правила, дані УР потрібно переносити до декларації того звітного періоду, у якому платником податків фактично подавався УР. Тому, як роз’яснюють податківці:

ситуація 1 (якщо УР подавався як самостійний документ): при виправленні помилок січня УР, поданим як самостійний документ у березні 2013 року, дані такого УР (значення графи 6 рядка 20.2 (24)) мають бути враховані платником податків при складанні декларації за той період, у якому подавався такий УР, — тобто в декларації за березень 2013 року (відповідно перенесені до рядка 21.1 (21.2) березневої декларації);

ситуація 2 (якщо УР подавався як додаток до декларації): при виправленні помилок січня УР, поданим разом із декларацією за березень (тобто як додаток до березневої декларації), дані такого УР (значення графи 6 рядка 20.2 (24)) платник податків зможе врахувати тільки при складанні наступної (?!) — квітневої — декларації, уключивши їх до рядка 21.1 (21.2) декларації за квітень (оскільки фактично УР у комплекті з березневою ПДВ-звітністю подавався у квітні).

Особливі побоювання в такому разі викликає друга ситуація. Адже, дотримуючись підходу податківців і виправляючи помилки УР, поданим, наприклад, як додаток до декларації (тобто «у поточній декларації»), врахувати результати самовиправлень платникам податків насправді пропонується лише в декларації за наступний звітний період (!). І це тоді, як абзац другий п. 50.1 ПКУ передбачає, що, виправляючи помилки «в поточній декларації», уточнені показники мають бути відображені вже в декларації такого поточного періоду, протягом якого платником податків були самостійно виявлені (!) помилки. Отже, заявлений підхід податківців не узгоджується з ПКУ.

До того ж подібні висновки контролюючих органів виглядають нелогічними. На наш погляд, виправляючи помилки в поточній декларації, правильніше було б переносити дані з УР-додатка до тієї самої поточної декларації, разом з якою подається такий уточнюючий розрахунок. Особливо, якщо врахувати, що в полі 02 вступної частини УР-додатка в цьому випадку стоятиме той самий звітний (податковий) період, що й у полі 02 декларації (тобто, повертаючись до ситуації 2, у полі 02 УР і декларації значитиметься «березень», відзвітувати за який, проте, з огляду на відведені строки, потрібно у квітні).

А тому таке «відкладене» вливання даних УР до показників аж «наступної» декларації, як це вбачається податківцями, при виправленнях «у поточній» навряд чи здасться привабливим. На цьому фоні більш виграшним виявиться інший спосіб виправлення помилок — через УР-самостійний документ. Порядок виправлення помилок з його допомогою докладніше розглянемо на прикладі.

Приклад (помилка вплинула на показник рядка 25 декларації).

У липні 2013 року допущена помилка: за другою подією в межах одного договору повторно нараховані податкові зобов’язання (ПЗ) в сумі 4000 грн. У результаті рядки декларацій за липень — серпень 2013 року виявилися заповнені так:

Показник

Помилковий варіант (заповнено платником податків)

Правильний варіант (слід було заповнити)

Заповнено після виправлення помилки

липень

серпень

липень

серпень

вересень

рядок 18

3000

3000

100 (умовно)

рядок 19

2500

6500

рядок 20.2

2500

6500

рядок 21.1

2500

6500

рядок 21.2

3500**

рядок 22

3500*

3400*

рядок 24

3500

3400

рядок 25.1

500

* Припустимо, від’ємний ПДВ, що виник, не був сплачений і до відшкодування не заявлявся. ** Після виправлення помилки сума із графи 6 «перехідного» рядка 24 другого УР (приклад заповнення якого див. нижче) буде перенесено до рядка 21.2 вересневої декларації

 

Допущена помилка призвела до переплати податку за серпень у сумі 500 грн. Виправити її можна шляхом подання двох УР: (1) до декларації за період виникнення помилки (липень) і (2) до декларації, коли помилка призвела до переплати податку до бюджету і вплинула на показник рядка 25.1 (серпень).

Припустимо, помилку виявлено в вересні 2013 року і виправлено за допомогою двох УР, поданих у вересні як окремі документи:

Фрагмент першого УР

До «помилкової» декларації за липень 2013 року)

Код рядка

Рядки декларації

Показник, який уточнюється

Уточнений показник

Різниця

1

2

3

4

5

6

I. Податкові зобов’язання

1

Д5

Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім імпорту товарів

Колонка А

50000
(умовно)

30000

-20000

Колонка Б

10000
(умовно)

6000

-4000

III. Розрахунки за звітний період

19

 

Від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду

2500

6500

4000

20.2

 

зарахування від’ємного значення різниці поточного звітного (податкового) періоду до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду

2500

6500

4000

26

 

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки

 

Оскільки помилка є «перехідною», з першого УР жодних сум до поточної декларації за вересень переносити не потрібно. Проте разом із таким УР потрібно подати «уточнюючий» додаток Д5 на суму допущеної помилки (його фрагмент приведено нижче):

Заповнення додатка Д5

Розділ I. Податкові зобов’язання

(грн.)

№ з/п

Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)

Обсяг постачання (без податку на додану вартість)

Сума податку на додану вартість

1

123456789012 (умовно)

-20000

- 4000

Усього за місяць (рядок 1 декларації), у тому числі:

-20000

- 4000

Постачання необоротних активів

 

Фрагмент другого УР
(до «помилкової» декларації за серпень 2013 року, якщо помилка вплинула на показник рядка 25 декларації):

Код рядка

Рядки декларації

Показник, який уточнюється

Уточнений показник

Різниця

1

2

3

4

5

6

III. Розрахунки за звітний період

21.1

 

Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду (рядок 20.2 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)

2500

6500

4000

22

Д2

Залишок від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду, за вирахуванням позитивного значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду

3500

3500

24

 

Залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 22 - рядок 23.1 - рядок 23.2)

3500

3500

25.1

 

сплачується до загального/спеціального фонду державного бюджету

500

-500

26

 

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки

 

У результаті виправлення помилки та подання у вересні другого УР до податкового органу дані з його графи 6 за рядком 25.1 «-500 грн.» (про переплату, що виникла) будуть проведені за особовим рахунком платника податків за датою фактичного подання уточнюючого розрахунку — самостійного документа (див. лист ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25, с. 6).

Крім того, результати виправлень з такого УР слід урахувати при складанні поточної декларації. Тобто їх потрібно перенести до декларації того періоду, у якому фактично подавався до податкового органу УР, — тобто до декларації за вересень 2013 р. У зв’язку з цим значення з графи 6 «перехідного» рядка 24 УР потрапить до рядка 21.2 вересневої декларації (див. у прикладі показники вересня з першої таблиці).

Додатково разом із другим УР також слід подати «уточнюючий» додаток Д2 (оскільки під час виправлення помилки в УР виявився заповнений рядок 22, що вимагає складання цього додатка). Таким є порядок виправлення помилки в цьому випадку.

І все ж, хоча помилки у від’ємному значенні складніші у виправленні, озброївшись рекомендаціями, викладеними вище, напевне, тепер ви зможете їх подолати.

 

висновки


img 4
 
 
  • При виправленні помилки у від’ємному значенні важливо з’ясувати її вплив на наступні періоди.

  • Якщо помилка не вплинула на розрахунки з бюджетом (рядки 23, 25 декларації), то її виправляють, складаючи УР до одного періоду — періоду помилки. Якщо помилка встигла вплинути на розрахунки з бюджетом, то її виправляють, складаючи УР до кожного звітного періоду, у якому стався такий вплив на рядки 23, 25.

  • При виправленні помилок 3% (5 %) «самоштраф» сплачують, якщо помилка призвела до недоплати.

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі