Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Склали податкову накладну без підстав: як виправити помилку?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Склали податкову накладну без підстав: як виправити помилку?

Наше підприємство — платник ПДВ надало послугу (без передоплати). Акт ми склали самі й за тією ж датою виписали покупцю податкову накладну. При цьому ми включили цю податкову накладну до Реєстру, а також відобразили її показники в декларації. Через деякий час покупець довів через суд, що так і не отримав відповідну послугу. Які ПДВ-наслідки нас очікують?

(м. Полтава)

Пригадайте, коли взагалі виникають зобов’язання з ПДВ. За загальним правилом, ПДВ потрібно нарахувати при постачанні товарів і послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п. 185.1 ПКУ). Звичайно, за умови, що ви зареєстровані платником ПДВ, а постачання не є необ’єктними або пільговими. Судячи з усього, ці умови дотримуються. Нараховується ПДВ, як правило, за датою першої події. У нашому випадку, це дата складання акта. Отже, на перший погляд, якщо ви відобразили ПДВ, то вчинили правильно.

Проте це лише за умови, що послуга дійсно була. У нашому ж випадку покупцю вдалося довести суду, що її не було. Якщо послуга не була надана, то, виходить, немає й об’єкта оподаткування. А це, у свою чергу, значить, що ПДВ-зобов’язання ви нарахували помилково. Зрозуміло, що цю помилку потрібно виправити. Розберімося як.

З матеріалів, опублікованих на попередніх сторінках цього номера, ви вже могли дізнатися, що помилки в ПДВ-обліку виправляються одним із двох способів: в уточнюючому розрахунку або в поточній декларації. Так само потрібно буде вчинити й у нашому випадку. Припустимо, ви подали уточнюючий розрахунок. Нагадаємо, що в ньому заповнюються всі рядки, у яких в уточнюючій декларації були показники. Тобто й заповнені правильно (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.23). Виправлення помилки у загальному випадку вплине на показники таких рядків:

— 1, 9, 18, 25 і 25.1 — якщо в періоді, що виправляється, різниця між ПДВ-зобов’язаннями та податковим кредитом додатна;

— 1, 9, 19, 20.1, 20.2 — якщо в періоді, що виправляється, різниця між зобов’язаннями з ПДВ і податковим кредитом від’ємна.

Разом з уточнюючим розрахунком доведеться подати додаток Д5 (п. 8 розд. VI Порядку № 1492). У його верхній частині проставляється відмітка «Х» в полі 013 «Уточнюючий». При цьому в нього слід заносити вже виправлені показники.

Що робити далі? Чи потрібно виправляти помилку в Реєстрі? Так, потрібно і для цього використовується метод «сторно» (п. 1 розд. I Порядку № 1340). У нашому випадку виправлення помилки здійснюється внесенням до розділу I Реєстру такого запису:

— у графі 1 зазначаєте порядковий номер запису;

— у графах 2—6 дублюєте реквізити податкової накладної, складеної помилково. У графі 4 при цьому проставляєте відмітку «ПНПУ» (або «ПНЕУ», якщо податкова накладна була електронною);

— у графах 7—9 переносите суми з такої податкової накладної, але із знаком «-» (мінус).

Зверніть увагу, що цей запис вноситься до Реєстру періоду, у якому була виявлена помилка (п. 2 розд. V Порядку № 1340). Ним, очевидно, буде період, у якому набуло чинності відповідне рішення суду. Уточнюючий запис має бути розкритий в спеціальному рядку «З них включено до уточнюючих розрахунків за звітний (податковий) період». Візьміть до уваги, що уточнюючий Реєстр в такому разі формувати не потрібно (п. 1 розд. I Порядку № 1340). Про виправлення помилок в Реєстрі читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 47, с. 44.

Інколи при цьому бухгалтери запитують: що ж потім робити з помилковою податковою накладною? Відповідь проста — нічого. Вона не є податковим документом (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.20), а тому постачальник не має звертати на неї ніякої уваги. Робити нічого не доведеться навіть в тому випадку, якщо така накладна була зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН). По-перше, з причини, зазначеної вище. По-друге, механізму виправлення помилок в ЄРПН немає. Це не передбачено ні ПКУ, ні Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженим постановою Кабміну від 29.12.2010 р. № 1246. Контролери також неодноразово повідомляли про це (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.20). Разом із тим немає нічого страшного в тому, що помилкова податкова накладна «зависне» в ЄРПН. На ваших ПДВ-зобов’язаннях це не позначиться. А максимум, що зможуть зробити податківці, — надіслати запит із проханням обґрунтувати розбіжності (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.20).

 

Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі