Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виправляємо помилку за квітень 2011 р.: у якій сумі «самоштраф»?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виправляємо помилку за квітень 2011 р.: у якій сумі «самоштраф»?

У вересні ми виявили помилку, допущену в декларації з ПДВ за квітень 2011 р. Вирішили її виправити, проте зіткнулися із запитанням: чи можемо ми в такому разі розраховувати на 1-гривневий «самоштраф» або ж його доведеться сплатити в повному розмірі?

(м. Львів)

На нашу думку, це можливо. Чому? Читайте далі!

Ви виявили помилку, допущену в попередньому періоді (а саме в декларації за квітень 2011 року). Зрозуміло, що її потрібно виправити, тим більше, що строк давності за нею ще не минув (читайте про нього на с. 9). Для цього ви можете використовувати один із двох способів: або подати уточнюючий розрахунок,* або відобразити виправлення в поточній декларації (у такому разі уточнюючий розрахунок грає роль додатка).

* Зверніть увагу, що уточнюючий розрахунок потрібно подавати за формою, яка діє на сьогодні, тобто затвердженою наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. № 1492 (у редакції наказу Мінфіну від 17.12.2012 р. № 1342).

При цьому, крім недоплати, вам доведеться сплатити й «самоштраф». Його сума відображається в рядку 26 уточнюючого розрахунку. У загальному випадку він становить 3% (при виправленні в уточнюючому розрахунку) або 5% (при виправленні в поточній декларації). Водночас нагадаємо, що для порушень податкового законодавства, здійснених у періоді з 01.01.2011 р. по 30.06.2011 р., передбачена спеціальна пільга. Штрафи за такі порушення застосовуються в розмірі не більше 1 гривні (п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Проте чи поширюється це правило на цю ситуацію?

Як ми вже говорили, так. Ось наші аргументи. По-перше, зазначене звільнення застосовується до будь-яких порушень податкового законодавства. Зокрема, до порушень, пов’язаних з обчисленням податкових зобов’язань, що якраз і сталося в нашому випадку.

По-друге, зверніть увагу на період. Щоб пільга зі штрафів «запрацювала», порушення має бути здійснене в періоді між 01.01.2011 р. і 30.06.2011 р. У свою чергу, період, у якому воно було виявлене, жодного значення не має. У нашому випадку заниження податкових зобов’язань було допущене в декларації за квітень 2011 р. А це означає, що воно потрапляє до зазначеного проміжку часу.

Ураховуючи зазначене, ви маєте повне право сплатити «самоштраф» в пільговому розмірі (1 грн.). При цьому цей висновок справедливий для виправлення помилок у деклараціях із ПДВ за будь-який звітний період до червня 2011 р. включно.

Податківці, судячи з усього, не повинні сперечатися з таким підходом. Це непрямо підтверджує їх консультація в Єдиній базі податкових знань у розділі 138.01. У ній вони, по суті, визнали готовність ураховувати п. 7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо порушень, здійснених у зазначеному вище тимчасовому проміжку, але виявлених пізніше. Упевненості додає також те, що таку ж думку поділяють і окремі суди (див., зокрема, постанову Харківського окружного адміністративного суду від 28.09.2011 р. у справі № 2а- 11589/11/2070).

Як підсумок нагадаємо — не забудьте сплатити пеню (п.п. 129.1.2 ПКУ). Справа в тому, що її зазначене вище звільнення не стосується. Зумовлено це тим, що воно застосовується лише до штрафних санкцій, тоді як пеня до них не належить. Про її розрахунок і сплату ви можете прочитати на с. 29 цього номера, а також у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 75, с. 33.

 

 Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі