Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Припустилися помилки в Реєстрі: чи можна подати виправлений?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Припустилися помилки в Реєстрі: чи можна подати виправлений?

Виявили помилку в Реєстрі виданих і отриманих податкових накладних. При цьому на декларації та додатках вона не відобразилася. Реєстр ми вже подали, але граничні строки ще не закінчилися. Подаватимемо його ще раз. Чи можемо ми надіслати тільки Реєстр, або ж разом з ним обов’язково подавати декларацію з додатками?

(м. Львів)

Ми вважаємо, що в такому разі Реєстр виданих і отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) може бути поданий окремо від декларації. Разом із тим, щоб уникнути зайвих ризиків, краще подати «нову звітну» декларацію і додати до неї новий звітний Реєстр. Ось наші аргументи.

Реєстр — це документ, у якому відображається зведений ПДВ-облік постачань/придбань товарів/послуг. Але який його статус? Найважливіше — Реєстр не є додатком до декларації. Це окремий вид ПДВ-звітності (п. 10 розд. I Порядку № 1492). Такий підхід «відв’язує» Реєстр від декларації. У цілому він підтверджується й порядком його подання податківцям. Справа в тому, що законодавство не вимагає надсилати його разом із декларацією. Навпаки, в окремих випадках воно навіть приписує подавати його окремо: зокрема, при ПДВ-реєстрації в середині місяця (п. 3 розд. I Порядку № 1340) або використанні квартального звітного періоду з ПДВ (п. 201.15 ПКУ). Підсумуємо: Реєстр може подаватися окремо від декларації.

Далі нам треба розібратися із запитанням: чи можна до однієї й тієї самої декларації подати декілька Реєстрів? На нього законодавство не відповідає. Але, зверніть увагу, і заборон для цього немає. Головне при цьому пам’ятати: якщо ви подаєте другий (третій тощо) Реєстр до декларації, статус самої декларації від цього не змінюється. Вона як була звітною, так звітною і залишиться. На «нову звітну» вона не перетвориться. Інакше кажучи, у верхній частині таких Реєстрів відмітка «Х» проставляється в полі 011 «Звітної». Візьміть до уваги: можливість подання до однієї декларації декількох Реєстрів свого часу підтверджували податківці. Вони зазначали, що в подібному випадку враховуватимуть останній із Реєстрів — за умови, шо стосовно нього надійшла квитанція № 2 (див. Єдину базу податкових знань, розділ 101.21). Ця консультація втратила чинність на початку цього року, проте підхід контролерів не мав змінитися.

Водночас, як ми вже зазначали, прямого дозволу на такі дії законодавство не містить. А це, у свою чергу, розв’язує руки податківцям: до появи офіційних консультацій їм ніщо не заважає перешкоджати зазначеному підходу. Тому всім, хто хоче максимально уникнути ризиків, у цьому випадку краще подати «нову звітну» декларацію (з відміткою в полі 012) з усіма додатками, а також новий звітний Ре­єстр (з відміткою в полі 012 «Звітної нової»).

Наостанок декілька слів про те, що буде, якщо подібну помилку взагалі не виправляти. Почнемо з того, що ні на ПДВ-зобов’язання, ні на податковий кредит це не вплине. Податківці при цьому побачать розбіжності між показниками Реєстру і декларації. Це, у свою чергу, дасть їм підстави надіслати запит:

1) унаслідок виявлення недостовірності даних у декларації з ПДВ (п. 73.3 ПКУ). Відповісти на нього потрібно в десятиденний строк, інакше на вас може очікувати позапланова документальна перевірка (п.п. 78.1.4 ПКУ);

2) через виявлені за даними Реєстрів розбіжності з контрагентами (якщо вони, звичайно, виникнуть). У цьому випадку відповідати податківцям у межах нашої ситуації не обов’язково (п. 201.6 ПКУ);

Крім того, це порушення може спричинити адмінштраф за ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

 

Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі