Теми статей
Обрати теми

Офіційна думка. Консультації податкових органів, розміщені в Базі податкових знань на офіційному сайті Міндоходов, що роз’яснюють правила виправлення помилок у декларації з ПДВ (діють на момент підготовки номера)

Редакція ПБО
Стаття

Консультації податкових органів, розміщені в Базі податкових знань на офіційному сайті Міндоходов, що роз’яснюють правила виправлення помилок у декларації з ПДВ (діють на момент підготовки номера)

Підкатегорія

Запитання

Стисла відповідь

1

2

3

101.23

Яка сума податкових зобов’язань з ПДВ підлягає сплаті до бюджету при поданні платником податку уточнюючого розрахунку у вигляді додатка до податкової декларації з ПДВ за звітний період з позитивним значенням, якщо в такій декларації задеклароване від’ємне значення?

Якщо в податковій декларації з ПДВ за звітний період задеклароване від’ємне значення, то при поданні платником податку уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у вигляді додатку до такої декларації з позитивним значенням, платник податку повинен сплатити до бюджету суму податкових зобов’язань, що задекларована ним в уточнюючому розрахунку, та суму нарахованого штрафу

101.23

Як платнику ПДВ при самостійному виявленні заниження суми податкового зобов’язання здійснити нарахування та відобразити в податковій декларації з ПДВ суму пені?

При самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов’язання пеня розраховується виходячи із суми заниження та за весь період заниження (з дня настання строку погашення податкового зобов’язання по день фактичної сплати (включно) суми заниженого податкового зобов’язання) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження. При цьому сума пені в податковій декларації з ПДВ відображенню не підлягає

101.23

Чи можна в одному уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ виправити помилки, допущені у декількох податкових деклараціях з ПДВ?

В одному уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ є можливість виправити помилки лише однієї раніше поданої податкової декларації з ПДВ. У разі необхідності виправлення помилок, допущених у декількох податкових деклараціях, платнику податку необхідно подати уточнюючий розрахунок до кожної окремої податкової декларації

101.23

Яка сума податкових зобов’язань підлягає сплаті до бюджету при поданні платником ПДВ уточнюючого розрахунку, яким зменшено податкові зобов’язання з ПДВ, задекларовані в податковій декларації за звітний (податковий) період, якщо такий уточнюючий розрахунок подавався платником податку після граничного терміну подання податкової звітності, але до граничного терміну сплати податкових зобов’язань?

Оскільки нарахування за уточнюючим розрахунком у картці особового рахунка платника податків провадяться за датою фактичного його подання до контролюючого органу, то <…> платник податку має право перерахувати до бюджету податкові зобов’язання з урахуванням показників поданого уточнюючого розрахунку. При цьому до платника податку, який до граничного терміну сплати податкових зобов’язань подає уточнюючий розрахунок, яким зменшено податкові зобов’язання, задекларовані в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, штрафні санкції не застосовуються

101.23

Чи додаються відповідні додатки до уточнюючого розрахунку, який подається у виді додатка до податкової декларації з ПДВ (самостійного документа), у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації?

Виправлення помилок проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ, до якого у разі заповнення даних у відповідних рядках додаються відповідні додатки з відміткою «уточнюючий». Зазначені додатки містять вартісні показники, які відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку. У разі, якщо колонка 6 уточнюючого розрахунку у відповідних рядках, до яких повинні додаватися додатки, містить прочерки (при поданні звітності на паперових носіях) чи не заповнена (при поданні звітності в електронному вигляді), то відповідно додатки до таких рядків уточнюючого розрахунку платником податку не додаються

101.23

Яким чином виправити помилку в додатку 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ, якщо платником невірно заповнено колонки 2 та 3, а підсумковий рядок «Усього» заповнений вірно?

Виправлення помилок у додатку 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ, які не вплинули на показники податкової декларації, зокрема, у разі виправлення помилок у колонках 2 та 3 додатка 2 (Д2), проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, до якого додається додаток 2 (Д2) до податкової декларації з ПДВ з відміткою «уточнюючий». Таке виправлення проводиться способом коригування, а саме помилковий запис у додатку 2 (Д2) вказується зі знаком мінус (тобто сторнується) та вноситься правильний запис, а у підсумковому рядку «Усього» відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або він не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді). При цьому при заповненні уточнюючого розрахунку до графи 4 переносяться показники податкової декларації з ПДВ, додаток 2 (Д2) до якої уточнюється, до графи 5 — усі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (у цьому випадку вони відповідають показникам з графи 4), а в графі 6 відображається прочерк (при поданні звітності на паперових носіях) або вона не заповнюється (при поданні звітності в електронному вигляді)

101.23

Яким чином виправити помилку у додатку 7 (Д7) до податкової декларації з ПДВ, яка вплинула або не вплинула на вартісні показники податкової декларації з ПДВ?

Оскільки додаток 7 є складовою частиною декларації, то виправлення помилок, що виникли під час заповнення додатка 7, незалежно від того, вплинула чи ні така помилка на вартісні показники декларації, здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку, до якого додається додаток 7 з відміткою «уточнюючий», що містить нові вірні показники.
При цьому у разі зміни в додатку 7 частки використання <…>, яка була визначена за результатами попереднього року та використовується в поточному році, мають бути перераховані показники рядка 15 податкових декларацій за звітні періоди з початку року шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди

135.02

Чи може платник податків подати уточнюючу звітність після отримання повідомлення та копії наказу про проведення планової документальної перевірки, але до початку перевірки (або у день початку перевірки)?

Платник податку може подати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору до дати початку проведення перевірки, яка вказана в копії наказу про проведення документальної планової перевірки та письмовому повідомленні про проведення перевірки

101.18.01

Чи має право платник податку подати уточнюючий розрахунок за відповідний період та задекларувати суму ПДВ до бюджетного відшкодування, якщо така сума помилково не була заявлена до бюджетного відшкодування у попередніх звітних періодах, у яких платник податку мав право на таке відшкодування?

Платник ПДВ, який самостійно виявив заниження бюджетного відшкодування внаслідок недекларування ним оплаченої частини від’ємного значення, може подати уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ і відповідні додатки до податкової декларації з податку на ПДВ за період, у якому виникло право на бюджетне відшкодування (фактично була здійснена оплата), з виправленими показниками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі