Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Суб’єктам IT-індустрії! Податківці затвердили УПК з ПДВ-оподаткування постачання програмної продукції

Редакція ПБО
Новини від 07.10.2013 р. № 536

Суб’єктам IT-індустрії! Податківці затвердили УПК з ПДВ-оподаткування постачання програмної продукції

Міндоходів затвердило Узагальнюючу податкову консультацію про особливості оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції (далі — УПК) (наказ від 07.10.2013 р. № 536). У ній Міндоходів роз’яснило особливості оподаткування ПДВ операцій із постачання програмної продукції.

У загальних положеннях УПК податківці надали інформацію про:

— використання комп’ютерної програми як об’єкта авторського права шляхом укладання ліцензійних (субліцензійних) договорів та надання ліцензій;

— постачання засобів криптографічного захисту інформації;

— оподаткування ПДВ операцій із постачання програмної продукції;

— створення програмної продукції за межами митної території України і постачання результатів таких робіт на митну територію України;

— обов’язковість пільгового режиму оподаткування.

В УПК податківці нарешті відповіли на нагальні запитання, які цікавлять суб’єктів індустрії програмної продукції.

Так, на запитання, чи може платник податків, який здійснює операції з постачання програмної продукції, відмовитися від використання податкової пільги або призупинити її використання на один чи декілька податкових періодів, податківці відповіли негативно.

На думку контролерів, звільнення від оподаткування ПДВ операцій із постачання програмної продукції застосовується в обов’язковому порядку без можливості відмови від застосування цієї пільги.

Зверніть увагу, що для застосування такої пільги не потрібна реєстрація підприємства як суб’єкта індустрії програмної продукції.

Податківці також запевнили, що операції з постачання програмної продукції по каналах мережі Інтернет звільняються від оподаткування ПДВ. Таким чином, податківці «дали добро» на звільнення від ПДВ операцій із постачання програмної продукції з переданням права власності на таку продукцію не тільки тоді, коли така продукція постачається на матеріальних носіях, а й коли вона передається покупцю іншим чином, у тому числі з використанням мережі Інтернет, електронною поштою або іншими засобами передання інформації.

Важливо! Податківці визнали, що від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання програмної продукції (комп’ютерних програм), до складу вартості якої входять послуги з техпідтримки (установка, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) такої продукції за умови, що така техпідтримка здійснюється її виробником. Якщо ж послуги з техпідтримки програмної продукції не входять до складу її вартості та постачаються не її виробниками, то вони оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Зауважте також, що операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України і від резидента нерезиденту не оподатковуються ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі