Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Безнадійна заборгованість єдиноподатника групи 1

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Безнадійна заборгованість єдиноподатника групи 1

За договором купівлі-продажу підприємство відвантажило у 2010 році товар фізичній особі — підприємцю на єдиному податку. За цей товар підприємець так і не розрахувався. Сума заборгованості була віднесена до резерву сумнівних боргів. У жовтні цього року минув строк позовної давності і дебіторська заборгованість підприємця за товар списана як безнадійна. Чи повинне підприємство утримувати ПДФО при списанні заборгованості зі строком позовної давності, що минув, якщо боржник — підприємець (зараз він єдиноподатник групи 1)? Чи потрібно показувати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за цим підприємцем суму списаної заборгованості і якщо так, то з якою ознакою доходу (157 або 107)? Як враховується безнадійна заборгованість у податковому обліку підприємства?

(м. Дніпропетровськ)

 

У вашій ситуації підприємство при списанні безнадійної заборгованості не повинне утримувати та перераховувати до бюджету ПДФО. Водночас воно зобов’язане відобразити суму доходу фізособи у вигляді списаної заборгованості зі строком позовної давності, що минув*, що перевищує у 2013 році 573,50 грн., у Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ з ознакою доходу «107». Пояснимо.

* Нагадаємо, що загальний строк позовної давності становить 3 роки (ст. 257 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 33, с. 5.

Ми з вами у статті «Покупки у фізичної особи — підприємця» з’ясували, що дохід підприємця, з якого сплачується єдиний податок відповідно до спрощеної системи оподаткування, не обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) при виплаті та відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «157». Порядок включення кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув, до складу доходів платників єдиного податку прописаний в абзаці третьому п. 292.3 ПКУ. З положень цієї норми ПКУ робимо висновок: сума кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув, уключається до складу доходів для цілей обчислення єдиного податку тільки:

1) юрособами-єдиноподатниками;

2) фізособами-єдиноподатниками груп 3 і 5, які є платниками ПДВ.

Фізособи-єдиноподатники груп 1 і 2, а також груп 3 і 5, які не зареєстровані платниками ПДВ, із суми простроченої кредиторської заборгованості єдиний податок НЕ сплачують. На нашу думку, для таких підприємців дохід у вигляді списаної заборгованості зі строком позовної давності, що минув, буде не підприємницьким, а «цивільним» доходом.

Оскільки з вашого запитання, шановний читачу, випливає, що боржником був єдиноподатник групи 1, то обкладати ПДФО його дохід у вигляді списаної заборгованості потрібно за правилами, установленими п.п. 164.2.7 ПКУ для звичайних фізосіб. Цією нормою ПКУ визначено: до складу оподатковуваного доходу платника податку потрапить тільки та сума заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором (крім сум простроченої податкової заборгованості), за якою одночасно виконуються дві умови. Що це за умови? По-перше, ця заборгованість має бути зі строком позовної давності, що минув. По-друге, її сума повинна перевищувати мінімальну суму, що становить 50 % місячного прожиткового мінімуму, чинного для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році — 573,50 грн.).

Припустимо, що ці дві умови виконуються. Тоді підприємство в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за той звітний квартал, в якому було списано безнадійну заборгованість фізособи (у нашому випадку за 4 квартал 2013 року) проставить:

— у графах 3а і 3 суму безнадійної заборгованості, що перевищує мінімальну суму (у 2013 році — 573,50 грн.);

— у графах 4а і 4 прокреслення. Річ у тім, що сплачувати ПДФО з доходу у вигляді списаної заборгованості зі строком давності, що минув, фізособа повинна самостійно за результатами звітного податкового року. Це прямо зазначено в п.п. 164.2.7 ПКУ;

— у графі 5 ознаку доходу «107».

А що ж наш єдиноподатник? Йому доведеться як звичайній фізособі:

1) подати декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація) за підсумками звітного податкового року, в якому було отримано дохід у вигляді списаної заборгованості. Зазначимо, що така декларація подається громадянами до 1 травня року, наступного за звітним (п.п. 49.18.4 ПКУ);

2) сплатити самостійно до бюджету суму ПДФО, зазначену в декларації, до 1 серпня року, наступного за звітним.

Визначившись з питаннями справляння ПДФО, розглянемо податковий облік безнадійної заборгованості у підприємства-продавця. Оскільки товар було відвантажено підприємцю в період дії Закону про податок на прибуток, то підприємство за правилом першої події повинне було збільшити свої валові доходи і валові витрати з урахуванням п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Тепер, коли заборгованість перетворилася на безнадійну, платник має право використовувати створений резерв сумнівних боргів (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 33, с. 8) і включити суму такої заборгованості (з урахуванням ПДВ) до податкових витрат на підставі п.п. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ.

Відображені ж у минулому (у період дії Закону про податок на прибуток) валові доходи та валові витрати не коригуються.

І ще один важливий момент. При відвантаженні товарів нашому недобросовісному єдиноподатнику у 2010 році в підприємства виникли податкові зобов’язання з ПДВ. Подальше переведення заборгованості в безнадійну ніяк не повинне відобразитися на обліку ПДВ. Раніше відображені податкові зобов’язання коригувати не потрібно.

 

Марія Соломіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі