Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Бережися автомобіля… або Якщо автомобіль вам продає громадянин

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Бережися автомобіля… або Якщо автомобіль вам продає громадянин

Наше підприємство вирішило придбати легковий автомобіль у фізичної особи. Хто в цьому випадку повинен сплатити податок на доходи фізичних осіб? Як оподатковується дохід від продажу автомобіля?

(м. Донецьк)

 

Почнемо з того, що автомобіль відповідає визначенню рухомого майна (ч. 2 ст. 181 ЦКУ). Продавцем автомобіля у цій ситуації виступить його власник — фізична особа. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулює ст. 173 ПКУ. До її норм і апелюватимемо для відповіді на поставлені запитання.

Перш за все з’ясуємо, як оподатковується дохід фізособи від продажу автомобіля.

Якщо фізична особа вперше у звітному році продає легковий автомобіль, то отриманий нею дохід від продажу не підлягає оподаткуванню. При цьому не має значення, чи продавала така особа цього року мопед і мотоцикл. Річ у тім, що з положень п. 173. 2 ПКУ випливає, що фізична особа може протягом року продати (обміняти) один легковий автомобіль, один мотоцикл і один мопед без податкових наслідків.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом року двох і більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 % (абзац другий п. 173.2 ПКУ). Зауважте, що незважаючи на не дуже вдале формулювання наведеної норми, податківці займають лояльну позицію. В усних консультаціях вони вказують на те, що якщо протягом року фізична особа продає два і більше легкових автомобілів, то оподаткуванню підлягає дохід від другого та наступних продажів.

Дохід від продажу легкового автомобіля визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче (на вибір платника податку):

середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу;

або

оціночної вартості відповідного транспортного засобу, визначеної згідно із законом.

img 1Середньоринкова вартість визначається щокварталу Мінекономіки згідно з Порядком визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, затвердженим постановою КМУ від 10.04.2013 р. № 403. При визначенні середньоринкової вартості враховуються марка, модель транспортного засобу з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів. Інформацію про середньоринкової вартості транс­портних засобів можна знайти на офіційному веб-сайті Мінекономіки (http://new.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice). Вона оголошується до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Оціночну вартість автомобіля визначають професійні оцінювачі. Зверніть увагу: звіти про оцінку, проведену до 31 жовтня 2013 року* включно можуть використовуватися протягом строку дії, зазначеної в них, але не більше трьох місяців (п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства» від 04.03.2013 р. № 231).

* До зазначеної дати оцінка проводиться згідно з Методикою товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів, затвердженої наказом Мін’юсту та Фонду державного майна від 24.11.2003 р. № 142/5/2092.

З 1 листопада 2013 року за винятком зазначених випадків використовуються звіти про оцінку, яку проведено відповідно до Порядку проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, затвердженої постановою КМУ від 04.03.2013 р. № 231.

У цій ситуації стороною договору купівлі-продажу автомобіля є юридична особа. Тому відповідно до вимог п. 173.3 ПКУ підприємство має виконати всі функції податкового агента, а саме:

1) нарахувати та сплатити ПДФО до бюджету за місцезнаходженням підприємства, якщо фіз­особа продає вже не перший автомобіль у звітному році.

Інформацію про черговість продажів автомобіля фізична особа — покупець має зазначити в договорі купівлі-продажу або в окремій заяві.

При перерахуванні доходу платіжним документом, ПДФО сплачується в день виплати доходу (п.п. 168.1.2 ПКУ), а при виплаті з каси — наступного дня після виплати (нарахування) доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ);

2) відобразити дохід фізособи від продажу автомобіля в Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ з ознакою «105». Якщо дохід неоподатковуваний (перший продаж) у графах 4а і 4 ставимо прокреслення. Якщо дохід від продажу авто підлягає оподаткуванню, у зазначених графах податкового розрахунку вказується сума податку на доходи фізичних осіб.

Якщо договір купівлі-продажу посвідчує нотаріус, він також звітує про таку операцію до податкової шляхом подання Податкового розрахунку за формою № 1 ДФ. Цікаво, що податківці зобов’язали органи ДАІ в разі оформлення договорів купівлі-продажу автомобілів відображати інформацію в Податковому розрахунку, називаючи їх посередниками (див. лист Міндоходів від 26.04.2013 р. № 2307/5/99-99-17-02-01-16).

Зазначимо, що пенсійний збір підприємству, що придбаває автомобіль у фізособи, сплачувати не доведеться. Річ у тім, що такий збір сплачують підприємства та фізичні особи, які набувають права власності на легкові автомобілі, що підлягають першій держреєстрації. А в нашому випадку автомобіль уже пройшов першу держреєстрацію.

 

 Катерина Скрипкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі