Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Що робити, якщо продавець авто сам сплатив ПДФО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Що робити, якщо продавець авто сам сплатив ПДФО?

Підприємство купує легковий автомобіль у фізособи. Для фізособи це був другий продаж у поточному році. При укладенні договору продавець повідомив, що він уже сплатив ПДФО до ДПІ за своїм місцем проживання. Чи потрібно нам сплачувати ПДФО при виплаті доходу фізособі?

(м. Запоріжжя)

 

Ситуація проблематична, але цілком вирішується. Розберемося по порядку, як діяти кожній зі сторін договору.

Через те що покупцем автомобіля є підприємство, усі функції податкового агента, у тому числі і сплату ПДФО, повинне виконати таке підприємство (абзац перший п. 173.3 ПКУ). Завдання продавця — зазначити в договорі купівлі-продажу автомобіля або в окремій заяві інформацію про черговість продажів. У вашій ситуації продавець виявився дуже відповідальним, ускладнивши цим собі життя.

Той факт, що фізособа сплатила податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), не дає права підприємству-покупцю не утримувати ПДФО з виплачуваного продавцю доходу. Підприємство, щоб уникнути фінансових санкцій, повинне утримати та перерахувати ПДФО до бюджету за своїм місцем перебування, а також відобразити дохід фізособи від продажу автомобіля в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. Детальніше про це читайте на с. 40.

Що ж робити фізособі, яка вирішила самостійно сплатити податки і «спати спокійно»? На нашу думку, вона зможе повернути надмірно сплачений ПДФО, подавши річну декларацію про майновий стан і доходи. Незважаючи на те що повернення податку не передбачене розд. VI ПКУ для цього випадку, це єдиний спосіб повернути фізособі помилково сплачені до бюджету кошти. Разом з декларацією їй потрібно буде надати договір на підтвердження того, що покупцем була юрособа, і документи, які засвідчують фактичну сплату податку (платіжні доручення, квитанції банку або відділення зв’язку). Граничний строк подання — 30 квітня 2014 року (п.п. 49.18.4 ПКУ).

Крім того, такій фізособі, яка подаватиме декларацію про доходи добровільно з метою повернення надмірно сплаченого ПДФО, необхідно самостійно завести Книгу обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу (п.п. «а» п. 176.1 ПКУ). Форму цієї книги затверджено наказом Мінфіну від 09.01.2013 р. № 6. Вона може мати вигляд зошита чи блокнота. Реєструвати Книгу в ДПІ не потрібно.

Після перевірки податківцями відомостей, зазначених фізособою в декларації, надмірно сплачена сума ПДФО буде зарахована на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надіслана поштовим переказом за адресою, зазначеною в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ПКУ). Як бачимо, продавцю-«перестрахувальнику» доведеться набратися терпіння, щоб отримати назад помилково перераховану до бюджету суму податку.

 

Катерина Скрипкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі