Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Орендуємо транспортний засіб у фізособи-підприємця. Чи потрібно посвідчувати договір у нотаріуса?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Орендуємо транспортний засіб у фізособи-підприємця. Чи потрібно посвідчувати договір у нотаріуса?

Наше підприємство орендує автомобіль у фізособи, зареєстрованої підприємцем. Підкажіть, чи потрібно нам посвідчувати договір оренди у нотаріуса?

(м. Суми)

 

Про це запитують дуже часто. Навіть незважаючи на те, що норми, які регулюють його, не змінювалися з 2004 року. Ми відповідали на нього нещодавно (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 53, с. 44), тому зараз пригадаємо основні тези.

Ідеться про договір оренди транспортного засобу. Нагадаємо, що в загальному випадку він повинен укладатися в письмовій формі (до речі, порушення цієї умови не призводить до недійсності договору). Водночас якщо хоча б однією зі сторін є фізособа*, то такий договір доведеться не тільки укласти в письмовій формі, а й нотаріально посвідчити (ч. 2 ст. 799 ЦКУ). Але якщо така фізособа є підприємцем? Чи діє це правило в такому разі?

* Тобто незалежно від того, це орендар чи орендодавець.

Щоб відповісти на це запитання, одним ЦКУ нам не обійтися. Адже в цій ситуації договір укладається між суб’єктами господарювання, тому в загальному випадку вони мають орієнтуватися не на ЦКУ, а на ГКУ. Для підприємців це прямо підтверджується і ч. 3 ст. 45 ГКУ. Цей нормативний акт також містить норми, що регулюють питання укладення договорів оренди (парагр. 5 гл. 30 ГКУ). Проте вони, на відміну від ЦКУ, не встановлюють вимог до форми таких договорів, у тому числі до обов’язкового нотаріального посвідчення. Не містять таких вимог й інші приписи ГКУ. Таким чином, якщо ви уклали договір з підприємцем, то посвідчувати його нотаріально не потрібно. На щастя, правильність цього підходу підтверджується ВСУ (ознайомитися з його рішенням можна у зазначеному вище номері).

Але зверніть увагу на такі три моменти. По-перше, зазначений підхід діє при оренді будь-яких транспортних засобів, перелічених у ч. 1 ст. 798 ЦКУ. До них належать не тільки наземні самохідні транспортні засоби, а й повітряні, морські, річкові судна тощо.

По-друге, цей висновок, безумовно, справедливий тільки за умови, що в договорі оренди фізособа виступає як підприємець. Тобто такі дії охоплені його підприємницькою діяльністю. Інакше якщо фіз­особа здає в оренду автомобіль «як громадянин», а не підприємець, то договір оренди все ж таки доведеться віднести нотаріусу. Адже в подібному випадку при укладенні договору оренди доведеться враховувати приписи ЦКУ, а не ГКУ. Якщо ж цього не зробити, то договір вважатиметься нікчемним. Один з найбільш негативних наслідків цього для вас як орендаря — зняття витрат і податкового кредиту з орендної плати*.

* Звичайно, ситуацію можна спробувати врятувати за допомогою суду (ч. 2 ст. 220 ЦКУ). Проте зауважте: враховуючи специфіку ситуації, такі дії можуть не дати очікуваного результату. Пов’язано це з тим, що в ідеалі зазначена норма працює тільки в тому випадку, якщо одна зі сторін ухиляється від нотаріального посвідчення.

Тому краще, щоб у договорі оренди містилося посилання на підприємницький статус фізособи. Крім того, від неї потрібно отримати документальне підтвердження такого статусу: зокрема, витяг або виписку з Єдиного держреєстру (детальніше про це питання читайте на с. 27, 35, а також у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 63, с. 11). У теорії такі документи необхідні тільки для цілей ПДФО, проте вони також підтверджуватимуть і те, що фізособа діяла як підприємець.

По-третє, сторони можуть прописати умову про нотаріальне посвідчення на власний розсуд (чч. 1 і 4 ст. 209, ч. 4 ст. 639 ЦКУ). У такому разі воно буде обов’язковим.

 

Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі