Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Дохід фізособи від продажу цінних паперів: як визначити базу оподаткування ПДФО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дохід фізособи від продажу цінних паперів: як визначити базу оподаткування ПДФО?

З якої суми утримуватиметься податок на доходи фізичних осіб при здійсненні операцій із цінними паперами? Чи враховується при визначенні бази оподаткування акциз?

(м. Одеса )

 

Відразу ж звернемо увагу на важливу деталь: операції з цінними паперами мають здійснюватися через торговців цінними паперами, за винятком випадків, передбачених ч. 8 ст. 17 Закону про цінні папери*. Інакше правочин вважається нікчемним (ч. 9 ст. 17 Закону про цінні папери).

* Згідно з ч. 8 ст. 17 Закону про цінні папери, яку з 01.01.2013 р. викладено в новій редакції, не належать до торгівлі цінними паперами як виду професійної діяльності і можуть здійснюватися без участі (посередництва) торговця цінними паперами (банку) операції з: розміщення емітентом власних цінних паперів; викупу та продажу емітентом власних цінних паперів; проведення розрахунків з використанням неемісійних цінних паперів; розміщення казначейських зобов’язань України; внесення цінних паперів до статутного (складеного) капіталу юридичних осіб; дарування цінних паперів; спадкування та правонаступництва цінних паперів; вчинення правочинів, пов’язаних з виконанням судових рішень; вчинення правочинів у процесі приватизації.

Якщо платник податку здійснює операції з інвестиційними активами, зокрема цінними паперами, з використанням послуг професійного торговця цінними паперами, то між ними має бути укладено:

договір на брокерське обслуговування;

— договір щодо управління цінними паперами та грошовими коштами (договір про управління);

— договір комісії;

— договір доручення, договір купівлі-продажу, а також будь-який інший договір, який укладається відповідно до закону і передбачає здійснення операцій з цінними паперами чи дериватами. Наприклад, таким договором може бути дилерський договір, предметом якого є купівля, продаж або обмін цінних паперів чи інших фінансових інструментів (див. Узагальнюючу одаткову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 594).

Торговець цінними паперами є податковим агентом. З метою реалізації функцій податкового агента професійні торговці цінними паперами, крім положень ПКУ, повинні керуватися положеннями Методики № 1484.

При здійсненні операцій з цінними паперами визначаються два окремі фінансові результати:

— за операціями з цінними паперами чи дериватами, що перебувають в обігу на фондовій біржі;

— за операціями з цінними паперами чи дериватами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі (абз. 4 п.п. 170.2.6 ПКУ)*.

* Зауважимо, що ця норма ПКУ діє з 03.01.2013 р. До Методики № 1484 відповідні зміни не внесено.

Для цілей обкладення ПДФО цінні папери чи деривативи визнаються такими, що перебувають в обігу на фондовій біржі, за дотримання тих самих умов, що й для податку на прибуток. Такі умови визначено п.п. 153.8.2 ПКУ. Перелічимо їх:

1) цінні папери допущені до обігу хоча б на одній фондовій біржі. При цьому перелік іноземних фондових бірж визначається Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

2) ціни цінних паперів (біржовий курс) на українських фондових біржах розраховуються (встановлюються) відповідно до вимог, встановлених Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;

3) інформація про ціни (біржовий курс, останню поточну ціну цінного папера або результати котирування) цінних паперів обов’язково розміщується на веб-сайті фондової біржі та у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також може публікуватися в засобах масової інформації (зокрема, електронних) та бути надана фондовою біржею будь-якій заінтересованій особі протягом трьох років після дати здійснення операції з такими цінними паперами.

Зверніть увагу: до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату від проведення операцій (купівлі, продажу) з інвестиційними активами (пп. 164.2.9, 170.2.6 ПКУ). При цьому інвестиційний прибуток розраховуємо як позитивну різницю між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та витратами на його придбання (п.п. 170.2.2 ПКУ). Якщо в результаті розрахунку інвестиційного прибутку виникає від’ємне значення, воно вважається інвестиційним збитком (п.п. 170.2.3 ПКУ).

Що таке загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами? Це сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Запитання, яке виникло в нашого читача щодо акцизу, пов’язане з тим, що операції з цінними паперами, які передбачають перехід права власності на них, з 03.01.2013 р. є об’єктом оподаткування особливим акцизним податком. Функції податкового агента за біржовими та позабіржовими операціями з цінними паперами виконує відповідний торговець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк, який здійснює такі операції на підставі договору (абз. 2 п. 219.2 ПКУ).

Обчислення суми особливого акцизного податку здійснюється шляхом множення відповідної ставки податку на базу оподаткування. Базою оподаткування визнається договірна вартість цінних паперів, визначена у первинних бухгалтерських документах за будь-якою операцією продажу, обміну та відчуження цінних паперів іншим способом п. 214.8 ПКУ.

Отже, акциз — окремий податок, який справляється з доходу від операцій з цінними паперами. На порядок визначення загального фінансового результату від операцій з інвестактивами (зокрема цінними паперами), позитивне значення якого підлягає обкладенню ПДФО, акцизний податок не впливає.

Тобто віднімати акциз при розрахунку загального фінансового результату не потрібно

Нагадаємо, що проведення платником податків операцій з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами (банку), не звільняє його від обов’язку декларування результатів усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених ним протягом звітного року. У такому разі при поданні річної декларації до ДПІ платник податків пред’являє Довідку, видану торговцем цінними паперами. Форму Довідки наведено в додатку до Методики № 1484. Торговець — податковий агент зобов’язаний видати її до закінчення січня року, наступного за звітним роком, або до закінчення звітного року, якщо протягом такого року виконано або розірвано договір платника податку з торговцем цінними паперами.

У разі якщо за підсумками звітного року платник податків отримав позитивний фінансовий результат, він обкладається за ставками, встановленими п. 167.1 ПКУ. Так, отриманий за підсумками року загальний інвестприбуток від операцій з інвест­активами, зокрема цінними паперами, обкладається таким чином: сума в межах 10 розмірів мінзарплат, установлених на 1 січня звітного року (у 2013 році — 11470 грн.), обкладається податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %, а сума перевищення — за ставкою 17 %.

 

 Катерина Скрипкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі