Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Здійснюєте продаж пов’язаним особам? Ознайомтеся з думкою ВАСУ щодо обліку витрат за такими операціями

Редакція ПБО
Новини від 10.10.2013 р. № 1386/12/13-13

Здійснюєте продаж пов’язаним особам? Ознайомтеся з думкою ВАСУ щодо обліку витрат за такими операціями

ВАСУ повідомив про правову позицію щодо відображення витрат за операціями з продажу товарів пов’язаним особам (лист від 10.10.2013 р. № 1386/12/13-13).

Нагадаємо: у п.п. 153.2.6 ПКУ (у редакції до 01.09.2013 р.) передбачалося, що витрати, понесені у зв’язку з продажем/обміном товарів (робіт, послуг), зокрема, пов’язаним особам, визнаються в розмірі, що не перевищує доходи, які отримані від такого продажу/обміну.

Правова позиція суду полягає в такому: поняття витрат у зазначеній нормі охоплює всі витрати, що підлягають врахуванню в податковому обліку у зв’язку зі здійсненням відповідної операції з продажу (у тому числі собівартість товарів), а не тільки витрати на збут. Ці витрати сукупно не можуть перевищувати доходи платника податку від продажу товарів, робіт, послуг пов’язаній особі. Надлишок витрат (перевищення їх суми над сумою доходу від продажу) не підлягає відображенню в податковому обліку з податку на прибуток.

Від себе зауважимо, що висновки ВАСУ є актуальними для справ, які охоплюють періоди до 01.09.2013 р. Річ у тім, що з цієї дати п. 153.2 ПКУ було викладено в новій редакції*. При цьому зазначене обмеження щодо обліку витрат зникло.

 

* Ці зміни пов’язані із запровадженням трансфертного ціноутворення. Читайте про це в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 69.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі