Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДВ імпорту програмної продукції та її постачання на території України

Редакція ПБО
Лист від 16.08.2013 р. № 9151/6/99-99-19-04-02-15
img 1

пільги

img 2

Щодо обкладення ПДВ імпорту програмної продукції та її постачання на території України

Лист Міністерства доходів і зборів України від 16.08.2013 р. № 9151/6/99-99-19-04-02-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист ТОВ <…> щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України та постачання в подальшому такої програмної продукції на території України, при умові, що така програмна продукція передається каналами мережі Інтернет, та повідомляє наступне.

Щодо операцій з постачання програмної продукції на митній території України

Пунктом 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ) для операцій з постачання програмної продукції тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, запроваджено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

? результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

? криптографічні засоби захисту інформації.

При цьому режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість застосовується до операцій з постачання програмної продукції незалежно від того постачається така продукція на матеріальних носіях, чи передається покупцеві іншим шляхом, в тому числі і з використанням мережі Інтернет, електронною поштою, або іншими засобами передачі інформації.

Таким чином, ТОВ <…> до операцій з постачання програмної продукції іншому покупцеві на території України, в тому числі і з використанням мережі Інтернет, застосовує режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість відповідно до пункту 261 підрозділу 2 розділу XX Кодексу.

коментар редакції


img 3

Продаємо програмну продукцію через Інтернет: ПДВ-пільга працює (!)

 

Висновок податківців став приємним сюр­призом. ІТ-пільга з ПДВ застосовується до програмної продукції незалежно від форм та способів її постачання. Тому ПДВ-звільнення діє при постачанні програмної продукції на митній території України як на матеріальних носіях (зокрема, дисках), так і іншим шляхом, у тому числі каналами Інтернет, електронною поштою чи іншими засобами передачі інформації.

Зауважимо: свого часу, розглядаючи непросту «програмну» ПДВ-пільгу, такого ж висновку доходили і ми (див. статтю «ІТ-пільги: ПДВ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 45, с. 15). І тоді, аналізуючи ситуацію, ми припускали, що правильним є підхід, коли під пільгу потраплятимуть будь-які «українські» постачання програмної продукції: як на «матеріальних» дисках, так і «електронним» способом — форма постачання значення не має (див. також відповідь на запитання 3 УПК № 536 на с. 22).

Отже, сумнівів тепер більше немає. Підтвердження від контролюючих органів отримано.

Щодо постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України

Відповідно до статей 40, 41, 42 Митного кодексу України (далі — МКУ) митному контролю підлягають усі товари та транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України, шляхом перевірки документів та відомостей, необхідних для такого контролю.

Підпункт 14.1.244 пункту 14.1 статті 14 ПКУ визначає поняття «товари» як матеріальні та нематеріальні активи.

В цілях оподаткування операцій з переміщення майна та енергії через митний кордон України термін «товари» вживається у значенні, визначеному МКУ, до якого відноситься будь-яке рухоме майно (у тому числі валютні цінності, культурні цінності), електрична, теплова та інші види енергії, а також транспортні засоби, за винятком транспортних засобів, що використовуються виключно для перевезень пасажирів і товарів через митний кордон України (пункт 39 статті 1 МКУ).

При декларуванні ввезених на митну територію України товарів кожен з них класифікується за окремою, тільки йому властивою, товарною позицією, за правилами, встановленими Законом України від 5 квітня 2001 року № 2371-III «Про Митний тариф України» <…>.

Програмний продукт (програмний засіб, програмне забезпечення) не має окремо визначеного коду УКТЗЕД та розглядається як результат виконання послуг, який має бути зафіксований на відповідному матеріальному носії (диску для лазерних систем зчитування, флеш-карті, зйомному жорсткому диску тощо) виконавця або замовника, або може бути переданий виконавцем замовнику з використанням мережі Інтернет електронною поштою або іншими засобами передачі інформації.

Враховуючи зазначене, операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту України не підлягають митному контролю та не оподатковуються податком на додану вартість.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 4
 

Купуємо в нерезидента програми через Інтернет: ПДВ немає

 

Головний висновок розміщено в завершальній частині листа: придбання програмної продукції в нерезидента не підлягають митному контролю та не обкладаються ПДВ. Уточнимо: ідеться про «електронний» спосіб їх отримання — тобто купівлю програмної продукції в нерезидента через Інтернет (чіткіше ситуація зазначена на початку листа). Отже, придбаваючи в нерезидента програмний продукт через Інтернет, платник податків покаже таку операцію як неоподатковуване придбання (із включенням, наприклад, до рядка 11 ПДВ-декларації). І такі лояльні ІТ-роз’яснення податківців можна тільки вітати.

До речі, зауважимо, що дещо інший випадок — ввезення (імпорт) програмної продукції на матеріальних носіях (дисках) — розглядався в листі ДМСУ від 06.02.2013 р. № 12/2-12.2/490 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 45, с. 46). Нагадаємо, що стосовно нього митники, які контролюють ситуацію, роз’яснили: при ввезенні програмної продукції на митну територію України в митному режимі імпорту «ввізний» ПДВ сплачується на загальних підставах. Адже для звичайного імпорту ІТ-пільга не діє (п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не містить для імпорту «пільгового» застереження). Тому «матеріальне» ввезення обернеться для платників податків сплатою «імпортного» ПДВ.

Отже, майте на увазі: «матеріальні» та «електронні» придбання програмної продукції в нерезидентів мають різні ПДВ-наслідки. Детальніше про ситуацію читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 45, с. 20.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі