Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Бухгалтерський та податковий облік екоподатку і спецводозбору

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Бухгалтерський та податковий облік екоподатку і спецводозбору

Як нарахування і сплата екологічного податку і збору за спеціальне використання води відображається в податковому і бухгалтерському обліку?

(м. Харків)

 

Бухгалтерський облік. Екоподаток і спецводозбір розглядаються як загальнодержавні платежі (п.п. 9.1.6 ПКУ і п.п. 9.1.12 ПКУ). Нарахування екоподатку слід відображати на субрахунку 641 «Розрахунки за податками», а нарахування спецводозбору — на субрахунку 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами». Для цього доцільно до кожного субрахунку відкрити аналітичні рахунки окремо для екоподатку і спецводозбору.

Нарахування екоподатку і спецводозбору відбувається за кредитом субрахунку 641 в кореспонденції з дебетом рахунка 92 «Адміністративні витрати». На нашу думку, проводити нарахування екоподатку і спецводозбору слід останнім днем кварталу, за підсумками якого вони нараховуються.

У подальшому при сплаті екоподатку і спецводозбору відкриті аналітичні рахунки до субрахунку 641 закриваються у кореспонденції з кредитом субрахунку 311.

Податковий облік. Відповідно до п.п. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ суми нарахованих податків та зборів, установлених ПКУ і визначених в переліку податків та зборів, включаються до складу інших операційних витрат.

Щоправда, із спецводозбором слід пам’ятати один нюанс. Відповідно до п. 328.8 ПКУ включається до складу витрат згідно з розд. III ПКУ лише та частина спецводозбору, який нарахований на воду в межах встановленого ліміту. Інакше кажучи, спецводозбір, нарахований за понадлімітне використання води (в п’ятикратному розмірі), до «податкових» витрат не включається*.

* Цей принцип не стосується збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики і водного транспорту. Вони повністю включаються до складу «податкових» витрат.

Витрати на сплату екоподатку і спецводозбору відображаються у рядку 06.4.13 додатка ІВ декларації з податку на прибуток.

Наостанок наведемо приклад відображення витрат на сплату екоподатку і спецводозбору, використовуючи дані із прикладів «екологічної» та «спецводозбірної» декларацій, наведені у сьогоднішньому номері.

Нагадаємо, що загальна сума екоподатку за 3-й квартал 2013 року у наведеному нами прикладі становила 28714,86 грн. (див. приклад на с. 21 сьогоднішнього номера). Сума спецводозбору за 3-й квартал 2013 року становила 49,24 грн. (див. приклад на с. 41 сьогоднішнього номера).

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

1

Відображено нарахування екоподатку (рядок 1 декларації з екоподатку)

92

641/ЕП

28714,86

28714,86

2

Відображено нарахування спецводозбору (рядок ІІІ декларації зі спецводозбору)

92

642/ЗСВВ

49,24

49,24*

3

Сплачено екоподаток і спецводозбір

641/ЕП, 642/ЗСВВ

311

28764,10

4

Віднесено витрати на фінансовий результат

791

92

28764,10

* Якщо б ми наводили дані із понадлімітним використанням води, то до податкових витрат включили б різницю між значенням колонки 7 розділу І декларації за звітний період і значенням колонки 7 розділу І декларації за минулий період.

 

Гадаємо, що тепер з бухгалтерсько-податковим обліком екоподатку і спецводозбору у вас проблем не виникне!

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі