Теми статей
Обрати теми

Догляд за дитиною до 3-х років: без лікарняного, але з правом на санаторну путівку

Редакція ПБО
Лист від 16.09.2013 р. № 04-30-2481

Догляд за дитиною до 3-х років: без лікарняного, але з правом на санаторну путівку

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.09.2013 р. № 04-30-2481

 

Розглянувши <…> звернення, виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє, що відповідно до частини 1 ст. 51 Закону України «Про обов’язкове державне загальне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок, умови видачі та провадження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

Відповідно до п.п. «б» п. 3.15 Інструкції № 455 листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної та додаткової) відпусток, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Щодо виділення путівки на санаторно-курортне лікування жінці, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, то п. 4.1 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 р. № 12, передбачено, що рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (далі — комісія (уповноважений) із соціального страхування), на підставі особистої заяви та довідки для одержання путівки (форма № 070/о).

Відповідно до статей 4, 11 та 48 Закону № 2240 правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності постановило, що особи, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують знаходитися у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, мають право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду (постанова правління Фонду «Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку» від 16.06.2011 № 41).

Враховуючи вищевикладене, жінці, що знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною, але вона має право на одержання путівки на санаторно-курортне лікування, придбаної за рахунок коштів Фонду, за умови дотримання п. 4.1 Порядку № 12.

 

Заступник директора Т. Нагорна

коментар редакції


img 1

У відпустці для догляду за дитиною до 3-х років? На лікарняні права немає, а от путівку отримати можна!

 

У жінки, яка оформила відпустку для догляду за дитиною до трьох років, закономірно виникає запитання: чи зможе вона отримати виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю?

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) нагадує, що підстава для призначення виплат по тимчасовій непраце­здатності — листок непрацездатності.

Якщо у працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, захворіла дитина до трьох років, листок непрацездатності їй не видадуть. Пряма заборона міститься в п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455). Відповідно про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності йтися не може. Якщо листок непрацездатності буде видано працівниці з порушенням норми зазначеної Інструкції, оплаті він не підлягає (див. лист ФТВП від 26.03.2009 р. № 04-06/3-5/з-74 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 42).

Зауважимо: у ситуації, коли працівниця захворіла сама, усе залежить від того, працює вона в період відпустки для догляду за дитиною чи ні.

Якщо жінка, перебуваючи в такій відпустці, працює на умовах неповного робочого часу, вона може отримати листок непрацездатності. Він оплачується на загальних підставах (див. листи Мінпраці від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07/13 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 28 і від 26.06.2007 р. № 412/020/153-07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 75). При цьому в загальному випадку перші п’ять днів хвороби працівниці оплачуються за рахунок коштів роботодавця, а починаючи з шостого дня за рахунок коштів ФТВП.

Якщо ж жінка не працює в період відпустки для догляду за дитиною, то і період її хвороби не оплачується. Пояснюється це тим, що в цьому випадку за працівницю не сплачується єдиний соціальний внесок в частині, що надходить до ФТВП.

Водночас, якщо ця жінка захворіла, у зв’язку з чим за висновком лікаря певний час не може здійснювати догляд за дитиною, то листок непрацездатності може отримати інша працююча особа, яка здійснюватиме догляд за дитиною віком до трьох років замість її матері (п. 3.13 Інструкції № 455). Листок непрацездатності виписує лікар-педіатр на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує захворювання матері. Він підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду з першого дня. Детальніше про це читайте на с. 45.

ФТВП також звернув увагу на те, що особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, мають право претендувати на соціальні послуги. Нагадаємо, що під соціальними послугами розуміються оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам і членам їх сімей, до дитячих оздоровчих закладів, придбання дитячих новорічних подарунків. Право на соціальні послуги пояснюється тим, що жінки продовжують перебувати у трудових відносинах із роботодавцем, тобто є найманими працівниками, а відповідно застрахованими особами. Таке право підтверджує постанова ФТВП від 16.06.2011 р. № 41. Зверніть увагу: соціальні послуги надаються тільки жінкам, для яких це підприємство — основне місце роботи.

Для отримання путівки на санаторно-курортне лікування жінка повинна подати до комісії із соціального страхування заяву та довідку за формою № 070/о. Якщо жінка має намір отримати санаторно-курортну путівку на лікування дитини, яку вона супроводжуватиме, потрібно подати заяву, а також довідки і на себе, і на дитину.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі