Теми статей
Обрати теми

Сторінка приватного підприємця. Гра «на два рахунки» (особистий та підприємницький)

Редакція ПБО
Стаття

Гра «на два рахунки» (особистий та підприємницький)

Громадяни в нашому буденному житті можуть виступати у двох іпостасях: звичайній («людській») та підприємницькій. У цих самих іпостасях вони розглядаються нормативами, зокрема, для податкових цілей. Для практичного забезпечення такого «дуалізму» передбачено відкриття та функціонування окремих поточних банківських рахунків фізособам — відповідно, для цілей особистих і підприємницьких.

Які ж правила гри «на два рахунки»? Давайте обговоримо, порівнявши їх «правоздатності» та можливості.

Олексій Павленко, податковий експерт

 

Узагальнимо в наведеній нижче таблиці основні моменти, що стосуються відкриття та функціонування двох видів поточних* рахунків фізичних осіб, відкритих: 1) для власних потреб (далі — особистий рахунок) і 2) для використання в підприємницьких цілях (далі — підприємницький рахунок).

* Інші види банківських рахунків (у тому числі вкладні, депозитні) у цій статті не розглядаємо.

Порівняння «характеристик»

Категорія, операція

Особистий рахунок (у тому числі картковий)

Підприємницький рахунок (у тому числі картковий)

1

2

3

Документи, що подаються до банку для відкриття рахунка:

паспорт або інший документ, що засвідчує особу (копії відповідних сторінок); — довідка про ідентифікаційний код у Держреєстрі фізосіб — платників податків (для фізосіб-резидентів); — заява про відкриття поточного рахунка (додаток 5 до Інструкції № 492);
картка зі зразками підписів (додаток 4 до Інструкції № 492).*
Крім того (починаючи з 03.06.2013 р.): — ФОП зобов’язаний також подавати до банку копію виписки з Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, що містить відомості про ФОП (а фізособа, яка займається незалежною професійною діяльністю, — копію документа, що підтверджує взяття його на облік відповідним органом ДПС).**
Після чого між банком і фізичною особою укладається договір банківського рахунка

паспорт або інший документ, що засвідчує особу (копії відповідних сторінок); — довідка про ідентифікаційний код у Держреєстрі фізосіб — платників податків; — заява про відкриття поточного рахунка (додаток 3 до Інструкції № 492), підписана фізичною особою — підприємцем або його представником; — копія виписки з Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, що містить відомості про фізособу-підприємця;

картка зі зразками підписів (додаток 4 до Інструкції № 492).*
(Починаючи з 03.06 2013 р. уже не потрібно подавати до банку документи про взяття на облік в органах податкової служби та пенсійного фонду.) Після чого між банком і підприємцем укладається у письмовій формі договір банківського рахунка

Повідомлення податкових органів про відкриття рахунка

Неоднозначно. Якщо рахунок відкриває особа, уже зареєстрована підприємцем, — швидше «Так», ніж «Ні» (детальніше — див. нижче, у тексті статті)

Так

Фінмоніторинг

Так (певні операції, починаючи від 150000 грн.)***

Так (певні операції, починаючи від 150000 грн.)***

Зарахування доходів від продажу тощо, пов’язаних з підприємницькою діяльністю

Заборонено, але фактично зараховують (при цьому є небезпека обкладення повної суми таких надходжень ПДФО)

Так

Зарахування доходів непідприємницького характеру

Так

Так (але, якщо не повернути кошти, як помилково зараховані, потім доведеться доводити, на якій підставі не включили до підприємницького доходу)

Оплата підприємницьких витрат

Заборонено, але фактично проводиться. (Про можливі проблеми з визнанням таких витрат див. нижче)

Так

Оплата непідприємницьких витрат

Так

Так (на думку податківців — після сплати податків та обов’язкових платежів)

Перерахування податків та інших обов’язкових платежів

Так (будь-яких за себе — як за фізособу, так і за ФОП)

Так (будь-яких)

Поповнення рахунка готівкою

Так

Так. (Але у ФОП-єдинників можуть бути проблеми із включенням унесеної суми до доходу, про що див. нижче)

Переведення безготівкових коштів на цей рахунок з іншого рахунка

Без проблем (але якщо переведення — з підприємницького рахунка, то після сплати податків/внесків)

Так. (Але у ФОП-єдинників можуть бути проблеми із включенням переведеної суми до доходу, про що див. нижче)

* Копії документів, які вимагає Інструкція № 492 для відкриття рахунків, мають бути завірені в порядку, установленому законодавством України.

Уповноважений працівник банку має право засвідчувати своїм підписом копії документів, що подаються для відкриття рахунків, якщо клієнт пред’явив оригінали цих документів.

** Додамо, що в п. 1.13 Інструкції № 492 зазначено, що особа, яка відкриває рахунок фізичній особі (власник рахунка / представник власника рахунка / особа, яка відкриває рахунок на користь третьої особи), зобов’язана письмово повідомити банк про наявність або відсутність у власника рахунка статусу підприємця чи особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

*** Перелік таких («що стартують» від 150000 грн.) операцій див. у ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» від 28.11.2002 р. № 249-IV. Там, зокрема, зазначено:

— зарахування на рахунок коштів у готівковій формі з їх подальшим переказом того самого або наступного операційного дня іншій особі;

— зарахування коштів на поточний рахунок (або списання коштів з рахунка) ФОП, період діяльності якого не перевищує трьох місяців з дня реєстрації, або коли операції на зазначеному рахунку не здійснювалися з дня його відкриття.

 

А тепер детальніше обговоримо деякі згадані в таблиці операції та окремі нюанси, пов’язані з експлуатацією цих двох видів «фізособових» поточних рахунків, у тому числі — з їх «взаємодією» та взаємозамінністю.

Повідомлення податківців про відкриття рахунків

Повідомлення відповідного податкового органу про відкриття (або закриття) підприємницьких рахунків* здійснюється банками в електронному вигляді протягом 3-х робочих днів (уключаючи день відкриття/закриття рахунка) на підставі п. 69.2 ПКУ і відповідно до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до органів державної податкової служби, затвердженого наказом Мінфіну від 02.04.2012 р. № 426.

* Це (і зазначене нижче) стосується також рахунків фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Протягом трьох робочих днів з моменту отримання повідомлення про відкриття підприємницького рахунка податківці повинні надіслати до банку повідомлення про взяття такого рахунка на облік. При цьому видаткові операції за відкритим рахунком підприємець зможе почати здійснювати тільки з дати отримання банком такого повідомлення (п. 69.4 ПКУ)**.

** Згідно з п. 2.6 зазначеного Порядку датою початку видаткових операцій за рахунком платника податків у фінансовій установі є дата однієї з подій, що настала першою: отримання фінансовою установою повідомлення-відповіді з відміткою про взяття рахунка на облік в органі ДПС або реєстрації отримання фінансовою установою корінця Повідомлення з відміткою про взяття рахунка на облік в органі ДПС.

Що стосується повідомлення органів ДПС про відкриття (або закриття) фізособами особових рахунків, то тут ситуація неоднозначна.

Якщо особистий рахунок відкритий (закритий) до того, як фізособа зареєструвалася ФОП, то щодо відкриття (закриття) таких рахунків банки податківців не повідомляють

Якщо ж поточний особистий рахунок відкриває особа, уже зареєстрована ФОП, то податківці однозначно вимагають повідомляти їх про відкриття такими суб’єктами особистих рахунків (див. лист ДПСУ від 19.09.2011 р. № 763/7/18-3117 і консультацію в підкатегорії 120.08 Бази знань).

Водночас при відкритті особистого рахунка банки зараз не зобов’язані з’ясовувати, чи є власник рахунка ФОП (або самозайнятою особою). Обов’язок повідомлення банків про такий свій статус покладено на самих фізосіб пунктом 69.7 ПКУ, а з 03.06.2013 р. схожі вимоги внесено і до Інструкції № 492 (про що ми вже зазначили в таблиці). Тому якщо фізособа (або уповноважена нею особа) при відкритті особистого рахунка раптом «забуде» про те, що вона є ще й ФОП (або самозайнятою), то податківці навряд чи будуть повідомлені банком про відкриття такого рахунка…

Використання особистого рахунка для підприємницьких цілей

Зарахування на особистий рахунок підприємницької виручки. П.п. 7.8 Інструкції № 492 встановлює, що за поточними (у тому числі картковим) рахунками в національній валюті фізичних осіб — резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій згідно з умовами договору та вимогами законодавства України, що не пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності. При цьому п.п. 7.7 Інструкції № 492 прямо забороняє використовувати поточні (у тому числі карткові) рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

Водночас на практиці такі заборони нерідко просто ігноруються.

У зв’язку з цим НБУ в листі від 06.02.2007 р. № 25-112/257-1205 написав, що з метою дотримання банками та клієнтами — фізичними особами вимог законодавства і запобігання незаконному використанню рахунків фізичних осіб рекомендується в договорах банківського рахунка, що укладаються з фізичними особами, передбачати право банку на здійснення договірного списання коштів. Таке списання та повернення цих коштів платнику (або інший механізм забезпечення дотримання клієнтом режиму функціонування рахунка) здійснюється в разі невідповідності проведеної операції режиму функціонування рахунка.

Тому за наявності такої умови в договорі банківського рахунка банк може без узгодження з клієнтом повернути з його особистого рахунка «підприємницькі» кошти особі, яка перерахувала їх. (Або вдатися до іншого, передбаченого в договорі, методу впливу на клієнта.)

Якщо зарахована виручка не була повернена, то фізособа зобов’язана включити її до свого доходу від підприємництва за датою зарахування коштів на особистий рахунок

Причому незалежно від того, переводилася така сума на підприємницький рахунок чи ні.

Крім того, якщо у платіжних документах не зазначатиметься, що «одержувачем» є ФОП, а не просто фізособа, то можливі проблеми з оподаткуванням усієї отриманої суми (як доходу звичайної фізособи) ПДФО за ставкою 15 (17) % (або 5 %).

Ці висновки (у тому числі про відображення доходу та дату такого відображення), на нашу думку, стосуються й ФОП, які працюють на єдиному податку. Проте їм, щоб уникнути ризику повторного обліку суми в доходах, таку виручку з особистого рахунка на підприємницький краще не переводити. Зауважимо, що в одній із призупинених консультацій у ЄБПЗ податківці раніше висловлювалися про подібну ситуацію таким чином: якщо ФОП-єдинник отримав гроші за товар на особистий поточний рахунок, чим порушив п.п. 7.7 Інструкції № 492, і не включив цю суму до складу виручки від реалізації та не відобразив її у Книзі обліку доходів і витрат, то до такого платника застосовується відповідальність у вигляді адміністративного штрафу. (Плюс — зазначена небезпека оподаткування таких сум ПДФО.)

Зазначимо ще один момент — якщо виручку на особистий рахунок перераховував СПД (юр- або фізособа), то в нього теоретично можлива при перевірці проблема стосовно законності неутримання ПДФО з такої суми (особливо якщо у платіжних документах «одержувачем» зазначена звичайна фізособа). Водночас якщо в договорі/рахунку та у відвантажувальних документах фігурував ФОП (і в СПД є копія документа на підтвердження підприємницького статусу цього ФОП) та у формі № 1-ДФ виплата відображена з відповідною ознакою (157), то ця проблема цілком вирішується.

Проведення з особистого рахунка підприємницьких витрат. І хоча згідно зі ст. 320 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV власник має право використовувати своє майно для здійснення господарської діяльності, НБУ зазначеним п.п. 7.7 Інструкції № 492 фактично заборонив проводити з особистого рахунка «підприємницькі» витрати. Його в цій забороні підтримують і податківці (див. їх консультацію в підкатегорії 135.06 Бази знань).

Водночас, незважаючи на зазначену заборону таких операцій, вони нерідко на практиці проводяться (звичайно, якщо конкретний банк пропускає такі платежі). Якісь серйозні наслідки за проведення витрат «не з того» рахунка, на нашу думку, ні з банківського, ні з податкового боку порушнику не загрожують. Ми вважаємо, що у світлі зазначеної статті Цивільного кодексу незаконно не визнавати такі витрати у витратах ФОП, які працюють на загальній системі, тільки на тій підставі, що кошти були сплачені «не з того» рахунка. Якщо такі витрати проводилися на користь фізосіб, то ФОП зобов’язаний відобразити їх у формі № 1-ДФ (і за необхідності утримувати з них ПДФО, а можливо, також нараховувати/утримувати ЄСВ).

Використання підприємницького рахунка для особистих цілей

Приємно, що з цього приводу нормативи не містять обмежень. А оскільки кошти на підприємницькому рахунку є власністю його власника, то він може ними розпоряджатися на власний розсуд. І якщо договір банківського рахунка не передбачає жодних обмежень, витрати на особисті потреби з підприємницького рахунка цілком допустимі. (Звісно, що такі витрати ніяк не зменшать оподатковувані доходи ФОП.)

Цей підхід фактично підтверджений і податківцями в Базі знань, причому в декількох консультаціях — як для ФОП на загальній системі, так і для єдинників (див., відповідно, у підкатегоріях 104.04 і 107.04 Бази знань). У них зазначено, що ФОП може вільно використовувати для власних потреб кошти зі свого підприємницького рахунка, «за умови сплати всіх податків і зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності». На нашу думку, цю умову не варто трактувати занадто «круто» — тобто вона дотримується, якщо у ФОП на дату використання немає за зазначеними платежами недоїмок. Але навіть якщо недоїмки є, то, доки ФОП не потрапив до податкової застави, такі витрати допустимі. Отже, винятки можуть бути тільки в ситуаціях, коли на підприємницькому рахунку будуть зупинені видаткові операції (у тому числі — при податковій заставі).

Сплата податків і зборів «не з того» рахунка

А ось тут нормативних обмежень немає жодних — аби тільки сплачували. У п. 87.1 ПКУ прямо зазначено, що для цього будь-які кошти підходять. Вторить йому і консультація в підкатегорії 135.04 Бази знань, у якій податківці зазначають, що сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу фізичної особи — приватного підприємця може бути здійснена за рахунок будь-яких власних коштів.

Банкіри, як правило, не забороняють сплату підприємницьких податків і внесків з особистого рахунка, не вважаючи такі платежі порушенням п.п. 7.7 Інструкції № 492.

Утім трапляється, що з особистого картрахунка податки-внески сплатити непросто — у банкоматах і платіжних терміналах така опція може бути відсутньою, тому необхідно самостійно «набивати» усі реквізити. Питання про таке перерахування коштів з картрахунка можна вирішити шляхом звернення до обслуговуючого банку та оформлення там операціоністом (або самостійно) платіжного доручення*.

* Хоча іноді може бути швидше і простіше зняти готівку та сплатити податки-внески через касу банку, втративши певну суму (приблизно 3 — 5 %) на комісії за переказ коштів. Або ж перевести безготівкові кошти з особистого рахунка на підприємницький (див. нижче) і сплачувати з нього податки-внески.

У платіжному дорученні зазначайте, що сплачуються саме підприємницькі податки-внески

«З однієї кишені до іншої»

Переведення безготівкових коштів з рахунка на рахунок. Тут також нормативних обмежень немає. Ось тільки коли кошти з особистого рахунка переводяться на підприємницький рахунок ФОП-єдинника, то податківці, швидше за все, вимагатимуть уключення таких сум до доходу на тій підставі, що вони, мовляв, не згадані у винятках — у п. 292.11 ПКУ (див. також їх консультації в Базі знань у підкатегорії 107.04**). Якщо ж виходити зі змісту УПК № 1183, то можна відбитися від включення такої суми до доходу, довівши, що ці кошти були раніше отримані у вигляді виручки та відображені у Книзі обліку доходів (і витрат).

** У Базі знань навіть є консультація, де податківці вимагають уключення до доходу внесених на підприємницький рахунок коштів, отриманих цією фізособою у вигляді банківського кредиту, незважаючи на те, що п.п. 3 п. 292.11 ПКУ виключає суми кредитів з доходів єдинників!

Якщо ж гроші на підприємницький рахунок з особистого перекине ФОП-загальносистемник, то такі суми можна спокійно до доходу не включати (див. консультацію в підкатегорії 104.04 Бази знань про те, що власні кошти, внесені на підприємницький рахунок ФОП-загальносистемника, до доходу не включаються).

Внесення готівки на рахунки. Тут теж — без обмежень: внось, скільки забажаєш. При внесенні готівки на підприємницький рахунок слід в «об’яві» зазначити, що вносяться «особисті кошти». Унесені на підприємницький рахунок власні кошти ФОП-загальносистемника не включаються до доходу, що підтверджує зазначена вище консультація в Базі знань (з підкатегорії 104.04).

Проте якщо готівка вноситься на підприємницький рахунок ФОП-єдинника, то згідно з УПК № 1183***, коли такий ФОП уносить на свій поточний підприємницький рахунок готівку, яка на момент унесення вже була відображена у Книзі доходів і витрат, то в «об’яві» зазначається призначення платежу — виручка за певний період. У такому разі ця виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку.

*** Зміст цього документа і наш коментар до нього див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 10, с. 11

На наш погляд, ФОП-єдинникам краще вносити гроші на підприємницький рахунок у вигляді поворотної фіндопомоги від когось — зі строком повернення не більше 12 місяців з дня отримання

Тоді на підставі п.п. 3 п. 292.11 ПКУ можна спокійно не включати таку суму до доходу. (Головне тільки не забути її «повернути» не пізніше закінчення зазначеного строку. І одразу ж можна «взяти» нову фіндопомогу.)

Комісія з готівки. Насамкінець для довідки зазначимо, що на практиці комісія за зняття готівки з підприємницьких рахунків зазвичай становить від 0,35 % до 1,5 % і вище. Водночас на зняття готівки з особистих рахунків фізосіб розмір комісійних, як правило, набагато нижче: у деяких банках з карт­рахунків він узагалі встановлений на рівні — 0 %. Тому нерідко буває вигіднішим спочатку перекинути гроші з підприємницького рахунка на особистий та перевести в готівку безготівкову суму вже з особистого рахунка. (До речі, нерідко саме цей факт і спонукає деяких ФОП приймати свою підприємницьку виручку саме на особистий рахунок.)

У деяких банках також беруть комісію за внесення готівки на рахунок — у розмірі від 0,01 % до 0,2 %. При внесенні готівки на рахунок не слід забувати і про фінмоніторинг (див. на с. 38 виноску *** до таблиці).

 

висновки


img 1
 
 
  • При відкритті особистого рахунка банки зараз не зобов’язані з’ясовувати, чи є власник рахунка підприємцем (або самозайнятою особою), тому якщо така фізособа (або уповноважена нею особа) при відкритті особистого рахунка раптом «забуде» повідомити про це банк, то податківці навряд чи будуть повідомлені про відкриття такого рахунка.

  • Нормативно заборонено використовувати поточні (у тому числі карткові) рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності. При цьому жодних серйозних наслідків за одержання фізичною особою її підприємницької виручки на особистий рахунок законодавство не передбачає.

  • Підприємницька виручка, що надійшла на особистий рахунок, має бути включена до доходів від підприємництва, але якщо у платіжних документах не зазначатиметься, що отримувачем є ФОП, то можливі проблеми з обкладенням усієї отриманої суми (як доходу звичайної фізособи) ПДФО за ставкою 15 (17) % (або 5 %).

  • Витрачання коштів з підприємницького рахунка на особисті потреби за відсутності недоїмок за податками/внесками цілком припустиме.

 

Документи статті

  1. ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

  2. Інструкція № 492 Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492.

  3. УПК № 1183 Узагальнююча податкова консультація щодо порядку визначення складу доходів суб’єктів господарювання — фізичних осіб — платників єдиного податку, затверджена наказом ДПСУ від 24.12.2012 р. № 1183

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі