Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Хворіє старша дитина… Чи може батько взяти листок непрацездатності?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Хворіє старша дитина… Чи може батько взяти листок непрацездатності?

Працівник нашого підприємства надав до бухгалтерії листок непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за старшою дитиною (5 років), яка хворіла. Чи підлягає такий листок оплаті, якщо в період хвороби цієї дитини дружина цього працівника перебувала у відпустці для догляду за їх другою дитиною (1,5 років)?

(м. Сміла, Черкаська обл.)

 

Так, такий листок непрацездатності підлягає оплаті на загальних підставах, якщо, звісно, він належним чином оформлений J. Чому? Читайте далі.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Якщо ж працівник — сумісник, то допомога призначається на підставі копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи (абзац перший ч. 1 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III) та довідки з основного місця роботи про середню зарплату.

Порядок та умови видачі листків непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за дітьми для випадків, коли мама перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, установлені п. 3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455). Зазначеною нормою цієї Інструкції дозволена видача листків непраце­здатності працюючій особі:

1) яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 років у разі пологів або хвороби матері дитини. Підставою для його видачі є довідка з поліклініки або стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років;

2) у разі необхідності догляду за другою хворою дитиною. У цій ситуації жодних підтвердних документів для того, щоб отримати листок непраце­здатності, батьку, який доглядатиме старшу дитину, надавати не потрібно.

Підсумовуючи викладене, робимо висновок: листок непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за старшою дитиною, яка захворіла, був виданий працівнику з дотриманням вимог п. 3.13 Інструкції № 455.

Необхідність догляду за хворою дитиною є одним зі страхових випадків (п. 2 ч. 1 ст. 35 Закону № 2240). У разі його настання працівник має право розраховувати на допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Майте на увазі! Листок непрацездатності, виданий у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною, оплачується за рахунок коштів ФТВП* із першого дня непрацездатності. Про порядок розрахунку та нарахування лікарняних читайте в тематичному номері «Декретні та лікарняні» // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 73.

 

 Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці

 

* Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі