Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Чергові зміни до ПКУ

Редакція ПБО
Новини від 24.10.2013 р. № 657-VII

Чергові зміни до ПКУ

Ви звернули увагу — до ПКУ щось давно не вносилися істотні нововведення? Мабуть, депутати теж замислися над цим питанням. У результаті було ухвалено Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків і вдосконалення деяких положень» від 24.10.2013 р. № 657-VII (далі — Закон № 657; законопроект від 17.05.2013 р. № 2054а). Цей Закон вносить зміни до багатьох норм ПКУ: адміністрування, податок на прибуток, ПДВ, єдиний податок...

У цілому можна відзначити, що зміни не мають фіскальної спрямованості. Більшості платників податків вони припадуть до душі не лише тому, що виправляють явні помилки, а й завдяки ліберальним положенням.

На момент підготовки номера документ ще не підписано Президентом України. Ґрунтуючись на тексті законопроекту до другого читання, перелічимо найбільш значні з новацій у тому порядку, в якому вони зазначені в Законі № 657.

1. Невдале визначення ставки податку на прибуток для цілей визначення підконтрольних операцій при фіскальному прочитанні призводило до того, що до їх числа потрапляли операції з нерезидентами, зареєстрованими в державі зі ставкою податку на прибуток менше української на 5 відсотків
(19 - 5 % = 18,05 %). Насправді йдеться про процентні пункти (19 % - 5 п.п. = 14 %). Саме це і уточнено Законом № 657.

2. Цікава новина щодо податкових різниць: схоже, що їх визначення — не обов’язок платника податків, а його право.

3. Свідоцтва платника ПДВ та платника єдиного податку скасують. Уся інформація вестиметься в реєстрах Міндоходів.

4.Судячи з усього, законодавці мали намір встановити, що в разі самостійного виправлення помилок у формі №1ДФ штраф згідно з п. 119.2 ПКУ не застосовуватиметься. Але конструкція норми вийшла невдалою. Сам же штраф застосовуватиметься тільки в разі, якщо помилка спричинила заниження та/або завищення податкових зобов’язань або зміну платника податків.

5. Згідно з чинною редакцією ПКУ десятирічний строк корисного використання встановлено щодо нематеріальних активів, за якими право­встановлюючим документом не визначено строк використання. Закон № 657 коригує цю норму та встановлює «вилку» за рішенням платника податків: не менше 2 і не більше 10 років безперервної експлуатації.

6. Цілком логічними виглядають зміни в п.183.8 ПКУ, де вказуються підстави для відмови в реєстрації платником ПДВ: нездійснення оподатковуваних операцій такою підставою не є. Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків» від 05.09.2013 р. № 443-VII знято обмеження щодо добровільної реєстрації платником ПДВ.

7. Зміни до п. 200.6 ПКУ, що встановлює можливість спрямувати суму бюджетного відшкодування у зменшення податку майбутніх періодів, мабуть, приведуть до того, що таке рішення платник податків може в майбутньому змінити.

8. Нарешті з реквізитів податкової накладної буде вилучено реквізит «номер і дата митної декларації».

9. Ще одна позитивна зміна — подати додаток Д8 можна буде протягом 60 календарних днів, наступних за граничним строком подання податкової декларації за період, в якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі.

У межах невеликого коментаря неможливо перелічити та описати всі зміни, що вносяться Законом № 657 до ПКУ. Та це зараз і не потрібно, адже більша частина змін набере чинності тільки з 01.01.2014 р. В одному з наступних номерів ми детальніше повернемося до аналізу цього Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі