Теми статей
Обрати теми

Звітність роботодавців з ЄСВ: стисло та зрозуміло про наболіле

Редакція ПБО
Стаття
img 1

нове

img 2

Звітність роботодавців з ЄСВ: стисло та зрозуміло про наболіле

Те, що Міндоходів затвердило нову форму звіту з ЄСВ*, ми вже зазначали на сторінках нашого видання. Більше того, її ви вже встигли побачити на власні очі, коли заповнювали та здавали звіт з ЄСВ за вересень 2013 року. Та попри те, що форма цього звіту практично не відрізняється від своєї попередниці, до нашої редакції від вас, шановні читачі, надходить чимало запитань щодо порядку формування та подання звіту з ЄСВ до ДПІ. Відповідям на них присвячено цей тематичний номер. А почнемо із запитань, що стосуються формування та подання звіту з ЄСВ.

Лілія Калашникова, експерт з питань оплати праці

 

* Тут і далі — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Хто зобов’язаний подавати звіт з ЄСВ щодо найманих працівників? Чи потрібно подавати його з прокресленнями, якщо відсутні наймані працівники?

Форму № Д4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів» (додаток 4 до Порядку № 454) (далі — звіт за формою № Д4) повинні подавати всі страхувальники, які використовують працю фізичних осіб:

1) на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством;

2) за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД) на виконанняя робіт (надання послуг). Виняток — ЦПД, укладені з підприємцями, якщо роботи, що виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (детальніше про це читайте у статті «Покупки у фізичної особи — підприємця» («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 83, с. 27).

Порожній звіт за формою № Д4 подавати до ДПІ не потрібно

Інакше кажучи, якщо на підприємстві немає найманих працівників і воно не укладало з фіз­особами ЦПД на виконання робіт (надання послуг), то немає необхідності формувати та подавати звіт за формою № Д4 з прокресленнями. Це прямо передбачено п. 2.13 Порядку № 454. Фізичні особи — підприємці, які не використовують найману працю, також не подають порожній звіт за формою № Д4, оскільки не є роботодавцями.

Якщо ж на підприємстві є наймані працівники, подавати звіт за формою № Д4 потрібно обов’язково.

Чи змінилися строки подання звіту за формою № Д4 у зв’язку з набранням чинності Порядком № 454?

img 3Ні, строк подання звіту за формою № Д4 залишився тим самим. Ви подаєте його, як і раніше, протягом 20 календарних днів, наступних за звітним місяцем. Тобто звіт за формою № Д4 за жовтень 2013 року потрібно подати до ДПІ не пізніше 20 листопада 2013 року.

Якщо останній день строку подання такого звіту припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем вважається перший після нього робочий день.

Важливо! Якщо до закінчення строку подання звіту за формою № Д4 ви виявили в ньому помилку, повторно сформуйте та подайте цей звіт до ДПІ. У цій ситуації чинним вважатиметься останній електронний або паперовий звіт, поданий вами до закінчення строків подання звітності.

Чи передбачена Порядком № 454 можливість надсилання форми № Д4 поштою?

На жаль, Порядок № 454, як і його попередник Порядок № 22-2, не надає нам такої можливості. Звіт за формою № Д4, надісланий поштою, не вважатиметься поданим. Тому вам краще вибрати один із дозволених п. 2.1 Порядку № 454 способів подання такого звіту. Цією нормою Порядку передбачено для вас два способи подання звітності, якщо на вашому підприємстві кількість застрахованих осіб 6 і більше, а саме:

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з реєстрацією електронного підпису відповідальних осіб в порядку, визначеному законодавством (детальніше про це читайте на с. 18);

— на паперових носіях, завірених підписом та печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації. Електронна форма звіту має бути ідентичною звіту на паперових носіях.

Якщо ж ви щасливчик з кількістю застрахованих осіб 5 і менше, то, крім наведених вище способів подання звіту з ЄСВ, вам «даровано право» подати звіт на папері.

Які таблиці звіту за формою № Д4 зобов’язані формувати та подавати страхувальники-роботодавці?*

Усі страхувальники-роботодавці, які виплачують заробітну плату та винагороди за цивільно-правовими договорами, зобов’язані щомісяця формувати та подавати до ДПІ перелік таблиць звіту з таблицями 1 «Нарахування єдиного внеску» та 6 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам» звіту за формою № Д4. Окрім цих двох таблиць, за наявності даних для їх заповнення може виникнути необхідність сформувати та подати до ДПІ таблиці 5 «Відомості про трудові відносини застрахованих осіб» і 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» звіту за формою № Д4.

* Пам’ятайте, що в разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, роботодавець зобов’язаний подати звіт за формою № Д 7 (додаток 7 до Порядку № 454). Він подається протягом 5 робочих днів після дати складання акта про настання нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом, або з дати складання акта розслідування причин виникнення професійного захворювання.

 

Які особливості заповнення таблиці 1 звіту за формою № Д4?

Одразу ж зауважимо, що таблиця 1 звіту за формою № Д4 «перекочувала» в міндоходівський Порядок № 454 практично без змін. Хіба що в реквізиті «Кількість створених нових робочих місць у звітному періоді», який розміщений перед табличною частиною, Міндоходів уточнило, що тут потрібно проставляти дані тільки за звітний місяць. Але це швидше «косметичне» уточнення.

Грошові показники в таблиці 1 проставляються у гривнях з копійками. Якщо ви заповнюєте та подаєте звіт на папері і у вас дані для заповнення того або іншого рядка таблиці 1 відсутні, цей рядок прокреслюється. В електронній формі поле залишаємо незаповненим.

 

висновки


img 4
 
 
  • Звіт за формою № Д4 формуєте та подаєте, якщо на вашому підприємстві використовується праця звичайних фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) та/або за ЦПД на виконання робіт (надання послуг).

  • Звичайні роботодавці заповнюють у Звіті за формою № Д4 тільки титульний аркуш і таб­лиці 1, 5, 6 і 7. Причому таблиці 5 і 7 формують, якщо є дані для їх заповнення.

  • Звіт за формою № Д4 ви подаєте до ДПІ протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі