Теми статей
Обрати теми

Таблиця 5 звіту за формою № Д4: завжди чи іноді?

Редакція ПБО
Стаття
img 1

кадри

img 2

Таблиця 5 звіту за формою № Д4: завжди чи іноді?

Жити — означає думати і відчувати, блаженствувати і мучитися, а будь-яке інше життя — це смерть. Наведена цитата належить В. Г. Белінському, письменнику, видатному літературному критику і публіцисту. І якщо врахувати, наскільки швидко змінюється українське законодавство, скільки праці докладають наші бухгалтери, щоб розібратися в новаціях та змінах, скільки безсонних ночей вони проводять над звітами та яке задоволення й полегшення отримують, коли ці звіти здані, то вже хто-хто, а наші бухгалтери дійсно живуть! От і в цій статті поговоримо про чергові зміни, а саме про зміни в таблиці 5 звіту за формою № Д4.

Лілія Калашникова, експерт з питань оплати праці

В яких випадках потрібно формувати таблицю?

Таблицю 5 звіту за формою № Д4 ви формуєте, якщо у звітному місяці (п. 4.8 Порядку № 454):

а) із застрахованою особою був укладений або розірваний трудовий договір (цивільний-правовий договір, далі — ЦПД);

б) застрахованій особі надано:

відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

відпустку для догляду за дитиною до 3 років;

відпустку для догляду за дитиною від 3 років до 6 років.

Зверніть увагу: якщо перелічених вище причин, що зобов’язують заповнювати цю таблицю, у звітному місяці у вас не було, то ви її не формуєте і не подаєте до ДПІ.

Що змінилося в таблиці 5 звіту за формою № Д4?

Міндоходівських «новацій» у таблиці 5 звіту за формою № Д4 дві.

1. У цій таблиці з’явилася нова графа 8 «Договір ЦПХ за основним місцем роботи (1 — так, 0 — ні)» (про її заповнення зазначено далі).

2. У п. 5.6 Порядку № 454 тепер чітко прописали, як виправитися, якщо в попередніх звітних періодах у таблиці 5 ви не вказали відомості про подію, яка відбулася з працівником та яку слід було відобразити в цій таблиці згідно з п. 4.8 Порядку № 454 (див. на с. 31). Для цього достатньо заповнити та подати таблицю 5 за минулий період, проставивши на ній тип «додаткова» та супроводивши її титульним аркушем. Нагадаємо: раніше пенсійним Порядком № 22-2 була передбачена можливість подання таблиці 5 «додаткова» тільки в разі, якщо ви забули вказати дані про прийняття на роботу та про звільнення.

Правильно заповнити окремі графи таблиці 5 звіту за формою № Д4 вам допоможуть наші пояснення, наведені до них нижче в таблиці.

Особливості заповнення окремих граф таблиці 5 звіту за формою № Д4

Номер графи

Пояснення

1

2

Графа 6

Проставляєте «1», якщо фізособа, якій нарахували дохід, — громадянин України, «0» — якщо громадянин іншої країни

Графа 7

Проставляєте категорію застрахованої особи з переліку категорій, наведеного у виносці під таблицею 5

Графа 8

Новий показник. Проставляєте «1», якщо ЦПД укладено з працівником вашого підприємства, для якого це місце роботи є основним (працівника прийнято з трудовою книжкою). В іншому разі ставите «0»

Графа 9

Зазначаєте номер, що відповідає реєстраційному номеру облікової картки платника податків (ідентифікаційному номеру)

Графа 10

Зазначаєте повністю П. І. Б. застрахованої особи: — для громадян України — згідно з україномовною сторінкою паспорта застрахованої особи; — для громадян інших країн — згідно із завіреним у встановленому законодавством України порядку перекладу українською мовою паспортного документа

Графа 11

Назва цієї графи говорить сама за себе. Тут у відповідній графі вказуєте: — для прийнятих (звільнених) у звітному місяці працівників — дату прийняття на роботу (дату закінчення трудових відносин); — для ЦПД — дату початку/закінчення дії ЦПД, якщо вона припадає на звітний період; — для відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3 років, для догляду за дитиною від 3 до 6 років — дату початку/закінчення відпустки згідно з наказом (розпорядженням) керівника

Графа 12

Заповнюєте, якщо працівника було прийнято на нове робоче місце (штатну одиницю). Важливо! Дата (число місяць і рік) створення цього нового робочого місця може не збігатися з датою початку трудових відносин

Графа 13

Щодо звільнених працівників проставляєте статтю КЗпП, на підставі якої припинено трудовий договір

 

Отже, тепер ви легко заповните та подасте таблицю 5 звіту за формою № Д4. Із наступної статті ви зможете дізнатися про те, як заповнити ще одну «мінливу» таблицю звіту за формою № Д4 — таблицю 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі